Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

229 éves könyvek cseréltek gazdát

Sopron–Budapest - Három soproni könyv-, illetve kéziratritkaságot árvereztek el Budapesten. A kötetek 229 évesek, s csupán egyetlen példány maradt meg belőlük.
Az irodalmi, történelmi kötetek, fotók, kéziratok mellett három soproni könyv-, illetve kéziratritkaság is kalapács alá került a budapesti Honterus Antikvárium árverésén. A katalógusban szereplő ötszáz tétel közül az első Ács Mihály két – összefűzött – protestáns imádságos könyve. Közös kikiáltási áruk 120 ezer forint volt, a vevő 150 ezer forintot fizetett a művekért. A soproni Seiss-nyomdában 1780-ban készült kiadványokból csupán ez a két példány ismert. Érdekesség, hogy 1792-ig a cenzúra miatt nem lehetett protestáns könyveket kiadni, így a szerző azt a „huncutságot" követte el, hogy az impresszumban „elfelejtett" utalni a felekezetre. A kegyes csalás felett pedig átsiklottak az ítészek.

Az „Arany lántz, avagy olly buzgó fohászkodások és rövid alázatos imádkozások" című könyv címlapja hiányzik, a rézmetszetek viszont megmaradtak. A tétel másik darabja a „Zengedezö Mennyei Kar. A Németböl magyarrá fordittatott és más magyarul szereztetett Isteni ditséreteket és lelki énekeket" címet viseli. A két könyvet utólag vaknyomásos, fatáblára vont, kapcsos egészbőr-kötéses eljárással fűzték egybe. A kapcsok hiányoznak, azonban a gerincet restaurálták.

Szintén Sopronnal kapcsolatos Rohonczy Ignácnak, Sopron és Vas megye királyi biztosának egy hivatalos levele, melyet Johann Kempen von Fichtenstam báró, altábornagyhoz, a pozsonyi katonai kerület parancsnokához írt.

A királyi biztos sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Kempen elhagyja a pozsonyi katonai kerület parancsnoki beosztását. A kézirat Pozsonyban, 1849. július 24-én kelt. A levélre a licit hatvanezer forintról indult és végül 65 ezer forintért kelt el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 tonna petárda egy ház udvarán: Falut pusztított volna!

Röjtökmuzsaj - Ha bármi okból berobban, három-négyszáz méteres sugarú körben komoly rombolást… Tovább olvasom