Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

2018-tól autóval is áthajthatnának a határon Zsiránál

A tervek szerint 2018-ra elkészül a Zsirát és Locsmándot (Lutzmannsburg) összekötő elkerülőút. A mostani átkelőt autósok nem használhatják.


A megyei közgyűlés javaslata szerint legalább 11 átkelőhelynél utat kellene építeni vagy felújítani 2020-ig. Az elképzeléseket Répcevistől Rajkáig, a magyar-osztrák államhatár megyei szakaszával közvetlenül határos 18 település polgármestere, illetve az érintett országgyűlési képviselők már a közgyűlést megelőzően, korábban tartott megyeházi fórumom megismerhették.

Cikk-sorozatunkban sortra vesszük, hogy milyen fejlesztések, változtatások szükségesek az egyes határátkelőkön. Zsirával kezdünk.

2007. előtt még úgynevezett kishatárátkelő működött Zsira és Locsmánd között. Autóval most tilos az átjárás.
2007. előtt még úgynevezett kishatárátkelő működött Zsira és Locsmánd között. Autóval most tilos az átjárás.


Előljáróban szögezzük le: a Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) közötti utat a közlekedési hálózat tervezett fejlesztései között az első helyre sorolták. A szükséges megállapodás az osztrák féllel már megszületett, így sikeres pályázat esetén 2018-ra valóság lehet a tervekből.

A projekt keretében, tehát Ausztriában is aszfaltoznak majd, miként a magyar oldalon, a településen az egyik utcát is felújítják.

Fontos megjegyezni, az elmúlt években Zsira és a határ között már elkészült az út. Ennek az volt az érdekessége, hogy osztrák oldalon nem lett folytatása. Így ott most egy földút a rácsatlakozás.

Rövid határátkelő történet

Zsirán, hazánk Schengeni-övezethez való csatlakozása előtt már megnyílt az úgynevezett kishatárátkelő. Ekkor bizonyos időpontokban útlevél ellenőrzés után átmehettek a szomszédos országba. Sokan azt hitték, hogy 2007. decembere nagy változást hoz, hiszen ekkortól elvileg teljesen szabaddá vált a közlekedés.

A magyar oldalon van aszfalt, az osztrákon nincs. Itt lesz majd az új átkelő
A magyar oldalon van aszfalt, az osztrákon nincs. Itt lesz majd az új átkelő


A locsmándi önkormányzat ugyanakkor behajtani tilos táblát helyeztetett el. A tiltás mind a mai napig érvényben van.

 
A fő ok, akkor és most is az, hogy a nagy forgalom zavarná a település ismert fürdőjének nyugalmát.

Magyar részről rendszeresen szorgalmazták, hogy megoldás kell találni az ügyben, hiszen sok magyar rendszeresen jár ki dolgozni Ausztriába. Így az útjuk akár 40-50 kilométerrel is rövidebb lehetett volna.

Az elkerülő úttal viszont ennyit lehetett volna rövidíteni; a zsirai önkormányzaton nem múlt.

A kisalfold.hu munkatársa a napokban személyesen nézte meg a helyszínt. Azt tapasztaltuk, hogy azon a helyen, ahol elvileg tilos lenne az áthaladás, rövid idő alatt öt autó hajtott át.

Az egyik közelben lakó helybélitől megtudtuk: akkor biztosan elfordították, vagy ellopták a táblát. Így viszont semmi sem tiltja az áthaladó forgalmat.

A magyar oldalon, a Zsira és Locsmánd közötti út osztrák határig vezető 850 méternyi szakaszát 2012. decemberben adták át: hat méteres szélességben, árokkal, murvával az út szélén.  
      

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten egy motoron Sopronban, kábszerrel a zsebben - fotó

A 17 éves sofőrnél zöld növényi törmeléket találtak, 20 éves társánál tablettát. Tovább olvasom