Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

2012-es festival.Esterházy: három sorozat, két helyszín egy vízió

Zenei felfedezések, már szinte törzsvendégnek számító, illetve Ausztriában most debütáló vendégművészek, jól bevált hagyományok ápolása valamint újdonságok - a 2012-es festival.Esterházy programkínálatában mindenki megtalálja a zenei ízlésének megfelelő ajánlatot.

"A 2012-es évad ismételten egyedi programkínálatával szeretne kitűnni, hűen a helyi történelmi adottságokhoz, az Esterházy névhez és a kultúra támogatás tradíciójához"- nyilatkozta Robert Tannenbaum, az Esterházy Vállalkozások Művészeti vezetője, aki 2011 augusztusa óta tölti be ezt a posztot.

"A 2011-es évadban a festival.Esterházy programjait a kismartoni Esterházy-kastélyban rendeztük. 2012-ben még több érdekességgel és újdonsággal szeretnénk meglepni a koncertjeinkre ellátogató hallgatóságot." - mondta Karl Wessely, az Esterházy Vállalkozások igazgatósági tagja. Célunk, hogy a bécsi koncertprogramokhoz szokott közönség előtt más perspektívákat nyissunk meg új szerkezetű program kínálatunkkal, valamint nyáresti koncertsorozatunkkal, melynek keretein belül a klasszikus zenét könnyed, laza környezetben élvezhetik a zenerajongók.

Az egész éves zenei program három fő elemből tevődik össze: az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválból, Koncertek zenekedvelőknek sorozatból valamint a Nyáresti koncertekből. Emellett hallhatunk még önálló, stílusában teljesen eltérő témaesteket, melyek különböző hallgatóságot vonzanak.

"Célunk, hogy olyan zenei produkciókat kínáljunk, amelyek kimondottan erre a speciálisnak mondható helyszínre, Eisenstadtra készülnek. Hosszú távra tervezünk és e stratégia mentén szeretnénk megerősíteni a város és egyben a tartomány kulturális ranglétrán elfoglalt különleges szerepét." - nyilatkozta Dr. Ottrubay István, az Esterházy Alapítvány vezérigazgatója.


A 2012-es programkínálat

Esterházy Vonósnégyes Fesztivál

A 2009-es Haydn évben először megrendezett vonósnégyesfesztivál immár fix programeleme az Esterházy-kastély zenei programsorozatának. Jövőre négy, a világ különböző tájairól érkező, kitűnő vonósnégyes lép fel Eisenstadtban. Külön figyelmet érdemel, a Yehudi Menuhin által alapított. három évente ismétlődő, a londoni Wigmor Hallban rendezett Londoni Nemzetközi Vonósnégyes Verseny győzteseinek koncertje. A döntő 2012 áprilisában lesz Londonban, a győztesek jutalma a világhírű Haydn Teremben egy koncertfellépés.

A jövő évben fellépő vonósnégyesek közös vonása és egyben a fesztivál különlegessége is, hogy mind a négy quartetnek ez lesz az első féllépése Ausztriában. A spanyol, dél-amerikai, kínai és amerikai zenészek programjában hazájuk zenei érdekességei mellett olyan klasszikusok is felcsendülnek, mint Schubert "Halál és a lányka", Brahms a-moll vonósnégyese, Op.51/2 illetve Debussy és Ravel kedvelt darabjai.

Időpontok:
Eisenstadt/Kismarton, Esterházy-kastély, Haydn Terem
Shangai Quartet: 2012. április 21., szombat, 19.30 óra
Calder Quartet: 2012. május 19. , szombat, 19.30 óra
Cuarteto Latinoamericano: 2012. június 2., szombat, 19.30 óra
A Londoni Nemzetközi Vonósnégyes Verseny győzteseinek koncertje:
2012. június 30., szombat, 19.30 óra

www.esterhazy.at/streichquartett

Koncertek zenekedvelőknek

Ennek a koncertsorozatnak célja, hogy újra életre keltse a házimuzsika illetve a szalonzene műfaját. A koncertek három téma köré csoportosíthatóak. Az első csoportba azok a koncertek sorolhatók, amelyeken az Esterházy gyűjteményben található régi hangszerek hangjai csendülnek fel újra. A második csoportban olyan zenedarabokat hallhat a hallgatóság, amelyek szorosan kötődnek az Esterházy család zenei tradíciójához illetve magához Eisenstadthoz. A koncertek harmadik csoportja pedig ritkán hallható, karakteres zenedarabok bemutatására koncentrál.

Haydn keresztgyermeke, a feledésbe merült, eisenstadti zeneszerző, Joseph Weigl szerzeményei mintegy 200 év után először csendülnek fel újra a müncheni I Virtuosi Ambulanti zenekar előadásában a zeneszerző szülővárosában. Májusban pedig, a bécsi dolce risonanza együttes, Florian Wieninger vezetésével egy öthúrú nagybőgőt mutat be a közönségnek, melyen anno a hercegi udvar zenekarában is játszottak.

Szeptemberben pedig a brit zongorista, Linda Nicholson szólaltatja meg először a frissen restaurált mahagóni koncertzongorát, mely egykor az Esterházy hercegnői lakosztály dísze volt. Szintén Weiglhez fűződik, a 19. század elején nagyon kedvelt szalonkantáta. Donizetti és Rossini kantátáiból hallhatunk néhányat a müncheni I Virtuosi Ambulanti zenekar előadásában.

Időpontok:
I Virtuosi Ambulanti: 2012. április 28., szombat, 19.30 óra (beszélgetés a koncert előtt 18.30 órai kezdettel)
dolce risonanza: 2012. május 11, péntek, 19.30 óra (beszélgetés a koncert előtt 18.30 órai kezdettel)
Linda Nicholson: 2012. szeptember 22, szombat, 19.30 óra (beszélgetés a koncert előtt 18.30 órai kezdettel)
I Virtuosi Ambulanti:2012. október 13, szombat, 19.30 óra (beszélgetés a koncert előtt 18.30 órai kezdettel)
www.esterhazy.at/liebhaber

Kremerata Baltica

Gidon Kremer, a sztárhegedűs és zenekara, a Kremerata Baltica két-két hetet tölt el az Esterházy-kastély vendégeként jövő tavasszal és ősszel. A rezidens program végén tavasszal és ősszel is három koncerttel búcsúznak. Kremer nagyszerű zenésztársaival a munkafolyamat közben alakítja ki a zenei programot: tavasszal balti-arab "felfedező útra" indul a zenekar, míg ősszel, maga Kremer is fellép. A klasszikus-modern jegyében Sztravinszkij, Britten, és Hindemith műveit szólaltatják meg. Az őszi koncertek egyike a donnerskircheni Bergkirche-ben lesz. Minden belépőjegy ára magában foglal egy koccintást a Leisserhof étterem borospincéjében, sőt a VIP kategória egy négyfogásos menüt is.

Időpontok:
Május 3. csütörtök, 19.30 óra
Május 4. péntek, 19.30 óra
Május 5. szombat, 11.30 óra

Október 4., csütörtök, 19.30 óra
Október 5., péntek, 19.30 óra
Október 7., szombat, 11.00 óra

www.esterhazy/kremer

Szabadtéri gálakoncert

Joseph Calleja, a máltai származású tenor már túl ismert ahhoz, hogy titkos tippnek számítson az operavilágban. Ugyanezt mondhatjuk el a Puerto Rico-ból származó szoprán énekesnőről, Ana María Martínezről is. Az idei szabadtéri opera gálaestnek ők ketten lesznek a sztárvendégei, előadásukban az olasz és francia opera repertoár klasszikus áriáit és duettjeit, valamint egy-két musical darabot hallhatunk. A zenei kíséretet az Bécsi Rádió Szimfónikus Zenekara nyújtja Jochem Hochstenbach vezényletével. A szabadtéri koncert a természet lágy ölén, a kismartoni Esterházy-kastély parkjában lesz hallható, és a kulinária sem hiányozhat, erre bíztatjuk piknik jegyet váltó nézőközönségünket. A kiemelt kategóriás jegyek előnye, hogy eső esetén a Haydn Teremben garantáljuk az ülőhelyet, és egy pohár Esterházy pezsgőt is! A helyszín stresszmentes megközelítése érdekében a városban kijelölt parkolóhelyekről és vissza ingyenes buszjáratok állnak rendelkezésre.

Időpont:
Szabadtéri Opera Gálaest: 2012, június 23, szombat, 20.30 óra, Esterházy kastélypark

www.esterhazy.at/openair

Piknik koncertek

A kastély mesés parkjában piknikelni és egyben az egész világot bejárni, mindez egyszerre csak a festival.Esterházy nyáresti koncertjein lehetséges. Július és augusztus két-két hétvégéjén neves osztrák, spanyol, lengyel és angol zenekarok, többek között pl. a Camerata Salzburg illetve a BBC-Concert Orchestra lesznek a kastélykoncertek vendégei. Jochem Hochstenbach vezényletével, Haydntől Bernsteinig bezárólag, olyan ismert és közkedvelt zenedarabokat játszanak, mint Dvorak Új Világ szimfóniája, vagy Beethoven V., "Sors" szimfóniája.

"Bécsi klasszikusok", "Spanyol éjszakák", "Zene az Egyesült Államokból" és "Szláv romantika" - ezek az elnevezések nem csak az egyes témaesteket jelölik, hanem az estékhez vásárolható piknik kosarakat is. A szombat esti koncertek előtt illetve a vasárnapi koncertek 90 perces szünetében a kastélypark zöld gyepén lehet elfogyasztani az előre megrendelt piknik kosarak tartalmát vagy pedig terített asztaloknál a felszolgált étket.

A koncerteken olyan ismert szólistákkal találkozhatunk, mint a kíváló hegedűs, Benjamin Schmid, Michaela Ursuleasa és Alexei Volodin zongora-, Charles Ramirez gitárművészek valamint a szoprán Vanessa Goikoetxea.

Időpontok:
"Bécsi klasszikusok", július 7.,szombat, 19.30 óra /július 8., vasárnap, 11.00 óra
"Spanyol éjszakák", július 14., szombat, 19.30 óra /július 15., vasárnap 11.00 óra
"Zene az Egyesült Államokból", augusztus 18., szombat, 19.30 óra / augusztus 19., vasárnap, 11.00 óra
"Szláv romantika" , augusztus 25. szombat, 19.30 óra / augusztus 26. vasárnap 11.00 óra

www.esterhazy.at/picknick

Müncheni Kamaraopera - "La Cenerentola"

A tavalyi nagysikerű vendégszereplés után a Müncheni Kamaraopera ismét fellép az Esterházy-kastélyban, ezúttal Rossini "La Cenerentola" azaz Hamupipőke c. kétfelvonásos operájával. Rossini az operában nem egyszerűen a mesét dolgozza fel, hanem hét ember a boldogságért folytatott harcát, az eredmény meglehetősen bizarr és mágikus.

Időpontok:
Müncheni Kamaraopera, Szeptember 28., péntek, 19.30 óra/ szeptember 30., vsárnap 18.00 óra

www.esterhazy.at/kammeroper


Esterházy bérletek
Jövőre először lehetőség nyílik bérletek vásárlására is, így pl. a Vonósnégyes Fesztiválra vagy a Koncertek zenekedvelőknek sorozatra. Ugyancsak újdonság a "Húszból négy" elnevezésű kombinálható bérlet is: a festival.Esterházy rendezvényekből kiválasztott négy eseménynél 20%-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg az egyes belépők.
www.esterhazy.at/abo

Jegyvásárlás és megközelítés
Jegyek az Esterházy jegyirodában illetve az Ö-Ticket (www.oeticket.at) irodákban kaphatók. A szabadtéri opera gálaestre valamint a piknik koncertekre a bécsi Erdberg buszállomástól (U3) buszjáratok indulnak, 18 eurós áron jegyek válthatók.

Individuális programok és csomagajánlatok
A zenei programokon kívül az Esterházy-kastélyban négy kiállítás látogatható, melyek közül a jövő év áprilisában nyílik a "Hercegnők lakosztálya" című. Természetesen a kastélyon kívül Fraknó várában, a Szentmargitbányai kőfejtőben, az Esterházy Borászatban, a Lakenbachi kastélyban, és a Lánzséri várban is érdekesebbnél érdekesebb programok és kiállítások várják az arra látogatókat. A koncertek mellé kínált individuális programok és csomagajánlatokkal célunk, hogy az idelátogató kultúra iránt érdeklődő turistákkal más oldalról is megismertetni Burgenland tartomángy és meggyőzni őket arról, hogy érdemes több napig a környéken elidőzni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb fegyverarzenált foglaltak le Nagylózson - fotók

Négy pisztolyt, egy Skorpió gépfegyvert, 550 darab lőszert, valamint kettő hangtompítót találtak a rendőrök egy nagylózsi ház udvarán. Tovább olvasom