Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

2010-ben bevezethetjük az eurót?

Hazánk 2007 és 2013 között mintegy 25 milliárd euró fejlesztési forrásban részesül az EU-tól.
Hazánk 2007 és 2013 között mintegy 25 milliárd euró fejlesztési forrásban részesül az EU-tól – mondta dr. Halm Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese a soproni Közgazdász klub tegnapi ünnepélyes megnyitóján.

A NYME Közgazdaság-tudományi Kar jubileumi ünnepségsorozata keretében létrehozott soproni Közgazdász klub ünnepélyes megnyitója alkalmából Sopronba látogatott dr. Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese. A közgazdász az előkészítés alatt álló, 2007–2013-ig tartó időszakot átívelő II. Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) összefüggésben kifejtette: az uniótól sok impulzust kapunk ahhoz, hogy meghatározhassuk a legfontosabb fejlesztési célkitűzéseket, így például az ország versenyképességének növelését, a tudás alapú gazdaság kialakítását, a foglalkoztatottság növelését.

Magyarország a 2007–2013 közötti időszakban mintegy 25 milliárd euróban (6–7 ezer milliárd forintban) részesül az uniótól. (Ez az összeg egyebek mellett tovább növekszik a költségvetési saját résszel.) Dr. Halm Tamás mindehhez hozzátette: az uniós pénzek lehívása ugyanakkor szigorú feltételek között lehetséges, az EU alapvetően utólag finanszíroz. A magyar kormány egyébiránt most döntött arról, hogy 25 százalékos előleget fognak kifizetni a kedvezményezetteknek, hogy meggyorsítsák a finanszírozási folyamatot.

Amennyiben az említett időszak uniós pénzeinek optimális felhasználása biztosított lesz, a mediterrán tagországok – Spanyolország, Portugália, Görögország – szintjéhez zárkózhatunk fel. Az euró magyarországi bevezetéséről szólva dr. Halm Tamás úgy vélte, hogy a kitűzött 2010-es dátum tartható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golfpálya épülhet Zsirán

A zsirai önkormányzat elhatározta, hogy megépíti a település környékén a 60 hektáros golfpályát. Tovább olvasom