Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

200 milliós mínuszban a holding

Az előző önkormányzati ciklusban a közgyűlés döntése alapján jött létre a Sopron Holding Zrt.
Az előző önkormányzati ciklusban a közgyűlés döntése alapján jött létre a Sopron Holding Zrt., amely négy korábbi, önkormányzati tulajdonú társaságot olvasztott magába. Az ingatlankezelés, a távhőszolgáltatás, az ipari park irányítása és a városüzemeltetés tartozik a holdinghoz, amely így a város legjelentősebb társaságává vált.

A tulajdonos önkormányzat stratégiai célja alapításakor az volt, hogy kiszűrje a párhuzamosságokat a cégek között, ésszerűbb gazdasági modell bevezetésével, költségtakarékos gazdálkodással és nagyobb tőkeerő kihasználásával valamelyest tehermentesítse Sopron költségvetését.

Ehhez képest a holding több mint 200 milliós mínusszal zárta a 2006-os évet. Az új önkormányzat felállása óta eltelt három hónapban ráadásul teljesen kicserélődött a társaság vezérkara.

Mi történt a holdingnál? – kérdeztük Simon István alpolgármestert.
– A Sopron Holding Zrt. valóban a város legjelentősebb cége, ezért természetes, hogy nagyon odafigyelünk rá. Ezért is volt számunkra döbbenetes, hogy a háromnegyed éves beszámolót időben nem tudta a közgyűlés elé hozni a társaság. Sokféle problémára hivatkozott az akkori vezetés, ezeket azonban nem tudtuk elfogadni – kezd az előzményekbe az alpolgármester.

– Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a működés szabályozottságának tekintetében hiányosságok vannak, amiket mielőbb rendeznünk kellett. A felügyelőbizottság tagjait, ahogy önkormányzati cégeknél eddig is gyakorlat volt, a váltás után visszahívtuk. Módosítottuk az ügyrendet, valamint a szervezeti és működési szabályzatot. Decemberre azonban az is kiderült, hogy a gazdálkodással is baj van. A jelenlegi információk birtokában – minden számla ugyanis még nem érkezett be – az látszik, hogy a holding több mint 200 millió forintos mínusszal zárta az évet. S ez a szám csak növekedni fog a komoly adósságtörlesztés miatt.

– A probléma oka a Lövér körúti apartmanház – szögezi le Simon István. – Az előző közgyűlés határozata értelmében a holding 800 millió forint hitelből vásárolta meg az épületet, pontosabban a tulajdonosi jogokkal bíró kft.-t. Mára kiderült, ez helytelen döntés volt. Az ingatlanvásárlás céljai ugyanis nem realizálódtak, a ház a tervekkel ellentétben nem hozott bevételt.

Az eredeti elképzelés szerint a hatvan apartman értékesítéséből származó forintokból fizették volna vissza a tetemes hitelt, csakhogy egyetlen lakás sem kelt el!

Hogyan is kelt volna, amikor 330 ezer forintos négyzetméteráron próbálták meg értékesíteni azokat. Mindezt emeletes társasházban, úgy, hogy a lakások még mindig nincsenek átminősítve, tehát terhelné a lakókat az idegenforgalmi adó is. Nincs garázs, sem tároló. Véleményünk szerint ezek irreális árak, hiszen ennyi pénzből – ha nem is a Lövérekben, de nem messze a belvárostól, családi ház is kapható. Nehezíti a helyzetet, hogy a felvett hitel 330 milliós tőketörlesztését júniusban vissza kell fizetni a banknak.

A holding gazdasági stabilitására törekedve a városvezetés új igazgatóságot állított fel. Kivásárolták a társaságból a vízmű tulajdonrészét, így az önkormányzat százszázalékos tulajdonosává vált. Hogy az igazgatóváltás miként történt, azt Simon István alpolgármester nem kívánta kommentálni, véleménye szerint ezt egyedül a volt elnök-vezérigazgató, Beck György mondhatná el a nyilvánosságnak. Mindenki más személyiségi és egyéb jogokat sértene a tájékoztatással...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alexander kitartóan küzd

A peresztegi Árvaiék körülbelül egy évvel ezelőttig úgy éltek, mint bármelyik magyar család, aztán bekövetkezett a legrosszabb: kiderült, beteg az ötéves Alexander. Kezelés kezelést követett, a debreceni feltárásos vizsgálat után Szombathelyre került a kisfiú, ahol egy éven át tartó terápia kezdődött. Alexandert sajnos nem lehet megoperálni, mert a daganat szerencsétlen helyen van. Tovább olvasom