Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

17 sziréna figyelmeztet a veszélyre

Sopronban – adott esetben – 17 sziréna figyelmezteti az embereket a vészhelyzetre.
Sopront szerencsére elkerülik a természeti katasztrófák, kevés a veszélyes üzem, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor azonnali veszélyelhárítás szükség. Ilyen volt 2001 májusában, amikor a Hotel Sopron melletti építkezésen találtak egy féltonnás bombát. Amíg hatástalanították, 600 méter sugarú körben 14 ezer embert telepítettek ki.

– A város rendelkezik úgynevezett veszélyelhárítási tervvel – mondotta Tamás János polgári védelmi őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság soproni kirendeltségének vezetője. – Ebben rögzítették, hogy a különböző szervezeteknek, hatóságoknak pontosan mi a teendőjük. Vészhelyzetben 30 percen belül összeül a védelmi bizottság – polgári védelem, tűzoltóság, rendőrség, ÁNTSZ és az adott katasztrófa elhárításának szakemberei –, amelynek vezetője a mindenkori polgármester. A végső döntéseket is ő hozza meg. A lakosságot többféle módon tájékoztatjuk, a leggyorsabb a szirénák bekapcsolása.

A város különböző pontjain összesen 17 található. A vijjogó hang nagyon sok emberben még a légiriadókat idézi fel, de tudni kell, hogy van katasztrófavédelmi jelzés is. Míg a légiriadóra háromszor harminc másodperces hangjelzés figyelmeztet, közöttük harminc másodperces szünetekkel, addig a vészhelyzetre folyamatos, 120 másodpercig tartó szirénázás. Amennyiben a helyzet indokolja, akkor a polgári védelem tájékoztató rajaiba beosztottak házról házra járva mondják el a szükséges teendőket. Természetesen ilyenkor a rendőrség, a tűzoltóság hangosbeszélőn keresztül is tájékoztatja az embereket, de igénybe vehetjük a média segítségét is.

Kérdés persze, hogy az emberek tudják-e, hogy mi a teendőjük ilyen helyzetekben, ismerik-e a szirénák katasztrófajelzését. Tamás János szerint szórólapok segítségével – lényegében véve – folyamatos a tájékoztatás, de ezt a célt szolgálják az iskolásoknak évről évre megrendezett vetélkedők is, de bizonyára akadnak, akik nem tudják, mikor milyen jelzést ad a sziréna.

– A városban négy olyan üzem, illetve cég működik, amelyeknek előírtuk, hogy helyi katasztrófavédelmi tervet készítsenek – folytatta az őrnagy. – Ilyen a sörgyár – az ammónia miatt –, a GYSEV, a Somfalvi úti erőmű és a hőközpont. Ezeket a terveket folyamatosan ellenőrizzük és összhangba hozzuk a városi veszélyelhárítási dokumentumokkal. Abban az esetben, ha valóban bekövetkezne valamilyen katasztrófa, akkor a védelmi bizottság döntése értelmében az emberek és a bizottság igénybe vehetnék a „lebiztosított" ingatlanokat, eszközöket, étkezési helyeket, mosodákat, amelyek szükségesek a vészhelyzet elhárításához, illetve a túléléshez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füzetcsomagot kaptak az elsősök

Az iskolákban megkezdődött a következő tanévhez szükséges könyvek osztása. A diákok többsége már túl van az írószerek és füzetek beszerzésén, de ha valaki az utolsó pillanatra hagyta a bevásárlást, akkor sincs gond, mert mind a hipermarketek, mind a kiskereskedők széles választékkal és persze eltérő árakkal állnak rendelkezésre. Vásárlás előtt azonban érdemes meggondolni, mi is kerüljön a kosárba. Tovább olvasom