Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 29°C Még több cikk.

150 millió forintból újul meg a várfal Sopronban - fotók

Látványos szakaszukhoz érkeztek a soproni várfal és Várfalsétány megújításának kivitelezési munkálatai. A szakemberek jelenleg a Bástyagödörnél dolgoznak.
A 2012-ben befejeződött rekonstrukció során „kiszabadult" várfalszakaszok a már meglévő sétányokkal együtt mára kedvelt látogatóterületté váltak. Az időjárás viszontagságainak kitett falszerkezetek azonban az idők folyamán számos helyen károsodtak. A várfal szerkezetét képező mészkövek, téglák, fugák több helyen mállanak, kilazultak, a falakat ezenkívül szinte teljes egészében benőtte a növényzet, amely gyorsítja a további károsodást.
A jelenlegi munkálatok 350 méter hosszú szakaszt érintenek, ahol a helyreállítást követően elvégzik a falak konzerválását is. Fotó: Magasi
A felújítási programhoz a kormány a Modern Városok Program részeként mintegy 150 millió forintot biztosít. A mostani munkálatok során 350 méter hosszú szakaszról eltávolítják a túlburjánzott növényzetet, a falak letisztítását követően pedig a falazati hiányosságokat pótolják, a szerkezeti hibákat kijavítják. A fugákat, valamint a falkoronákat felújítják. Elvégzik a falak konzerválását, víztaszító réteget helyeznek rá, valamint felújítják a sétány falépcsőit, információs tábláit.

A jelenlegi program keretében a Várkerület 102. számú épület, vagyis a DM-üzlet mögötti területen kezdődtek el a munkálatok, majd a Bástyagödröt érintve egészen a Várkerület 78.-ig folytatódnak. Ezen túlmenően a kisvárkerületi szakasz (a Színház utca 1–5. mögötti terület) és a Fő tér 5. alatti hivatali épülettől a Bünker közig terjedő rész is megújul. A beruházás várhatóan 2019 őszén fejeződik be

– tudtuk meg a városházán.

Az időjárás viszontagságainak kitett falszerkezetek az idők folyamán számos helyen károsodtak, így cseréjük indokolttá vált.
A munkálatok a DM-üzlet mögötti területen kezdődtek, jelenleg a Bástyagödörnél dolgoznak. Fotó: Magasi
A városháza előtti és a múzeumok mögötti várfalak felújítása egy másik pályázat részeként, a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatását célzó forrásból valósul majd meg a „Múzeumnegyed" kialakításával együtt.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró Kórusbérlet a Kórus Spontánusszal

Világjáró Kórusbérlet a Kórus Spontánusszal
A soproni Kórus Spontánusz izgalmas koncertkínálattal indítja útjára történetének első saját bérletsorozatát a 2018/2019-es évadban. Tovább olvasom