Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

127 millióból újul meg Nagycenken a Széchenyi Mauzóleum - Fotók, videó az államtitkári vizitről

"Büszkén merítünk erőt Széchenyi munkásságából" - mondta L. Simon László államtitkár szerdán Nagycenken, a Széchenyi Mauzóleumnál.
A 127 millióból áprilisban elkezdett felújítás épp időben indult el, mert a nedvesség már a hamvakat, csontokat, koporsókat és az épületet is veszélyeztette - emelte ki az államtitkár.

A nagycenki Széchenyi Mauzóleumot kívül már az elmúlt években rendbe tették, a belső rész felújításást egy 2014-es kormányrendelet és a már említett 127 milliós összeg tette lehetővé.

L. Simon László elmondta, várhatóan nyáron már ismét fogadhatja a látogatókat a mauzóleum.

Firtl Mátyás, orszűggyűlési képviselő kiemelte, cél, hogy nemzeti zarándokhely legyen a település.

Felújítják a Széchenyi Mauzóleumot Nagycenken 
L. Simon László elmondta azt is, hogy a mauzóleum felújításával párhuzamosan a Széchenyi-kastély homlokzatának helyreállítása is elkezdődött, emellett heteken belül lezárul a kastély és a hozzá kapcsolódó épületrészek, parkok egységes vagyonkezelésének kialakítása, amely korábban a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében állt.

Az államtitkár hangsúlyozta: tavaly Fertődön mintegy húsz százalékkal emelkedett a látogatók száma, hasonló növekedést szeretnének elérni Nagycenken is. Az Eszterháza Központ kezelésébe tartozó épületek és parkok következő két évben megvalósuló fejlesztéseiről szólva elmondta, hogy a fertődi kiskastély felújítása elindult, amelyre csaknem 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre. Hamarosan lezárul a fertődi Esterházy-kastély parkjának helyreállítása, amely az első ütemben mintegy 250 millió forintból valósul meg, majdnem 1,5 milliárd forintból a kastély nyugati szárnyát, 228,6 millióból pedig a középső részen található hercegi lakosztályt újítják fel.

76,2 millió forintból az Esterházy-család sírdombjához vezető utat is felújítják.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az Esterházy-kastély Apolló termének eredeti bútorzatát és a miniaturákat 115,5 millió forintért vásárolják vissza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takács Ádám: átverés, hogy helyi ügyekben is egyeztethetünk a Fidesszel

A magánnyugdíjpénztári vagyon ellopásáról nem volt nemzeti konzultáció - hozott példát az MSZP… Tovább olvasom