Sopron és környéke

2018.06.30. 10:36

VOLT Fesztivál 2018 - Öt nap alatt 152 ezren Sopronban, őrületes retró bulival zártunk - fotók, videó

Véget ért a VOLT, vasárnap reggel a sátrazók is elhagyták a Lővér kempinget. Az utolsó éjszaka zengett a Coco Jumbo és a Szomorú szamuráj is.

Szükösdi Judit

Öt nap alatt 152 ezren vettek részt a 26. Telekom VOLT Fesztiválon Sopronban, az Iron Maiden csütörtöki koncertjén telt ház volt a Lővér kempingben, az ikonikus heavy metal együttest 40 ezren látták – tájékoztatta kisalfold.hu-t Vető Viktória, a VOLT Fesztivál sajtófőnöke.


"Nem akarok hazamenni" - szólt a Szabó Benedek és a Galaxisok dala a VOLT-on, a közönség pedig mély egyetértésben bólogatott a refrénre. Akkor már kora este volt, alig pár óra maradt hátra a sátorbontásig. Na, de milyen pár óra! Uruguay hazaküldte Portugáliát a foci vb-ről, az izgalmas mérkőzést rengetegen követték a Telekom Téren, a kivetítő előtt szinte nem is lehetett szabad helyet találni. 

VOLT - Avenged Sevenfold. Fotók: Mészáros Mátyás


Közben dübörgött a Halott Pénz a nagyszínpadon, utánuk pedig az Avenged Sevenfold zúzott, a metál együttes története során először jött Magyarországra, de azt ígérték: mindenképp visszatérnek. A csapat által felszabadított hatalmas energiákkal búcsúztunk a VOLT történetének legnagyobb színpadától.

VOLT - Majka & Curtis, Halott Pénz, Péterfy Bori


Aztán visszarepültünk a '90-es évekbe: kezdődött a Total Dance a Petőfi-színpadon. A gigantikus retró bulira olyan sokan összegyűltek, hogy szinte nem is láttuk az előadókat, a három órás parti második felére sikerült felférkőzni a sátor alá, a jobb kilátás reményében. Őrület, hogy mekkora buli ment az Eiffel 65, Mr. President, a Safri Duo vagy Alice Deejay fellépése alatt, de a magyar sztárok slágereire is tombolt, sikított a tömeg, együtt zengte Kozsóval, hogy: "Imádlak! Szomorú szamuráj! Csak harcolj értem!" …


Akinek ezután még maradt energiája, pirkadatig bulizhatott a kisebb színpadokon, teraszoknál.


Mi utolsó hajnalban beálltunk a taxira váró sorba - elég gyorsan haladtunk, folyamatosan érkeztek az autók-, de volt idő összegezni a fesztivál öt napját. A Depeche Mode, az Iron Maiden, a Hurts koncertjei után a Limp Bizkit, a Hollywood Undead, és Steve Aoki bulija is bekerült a számunkra emlékezetes pillanatok közé. Az amerikai dj a legnagyobb csápolás közepette képes volt bejátszani a Titanic zenéjét, a kivetítőn pedig Aoki-t láthattuk Jack és Rose "szerepében", az egyik ikonikus jelenetben. Itt a nevetéstől sírtunk, aztán a végén - miután már a tortadobáláson is túl volt a dj - , megható pillanatok csaltak könnyet a szemekbe: Steve Aoki jó barátja volt a tavaly elhunyt Chester Bennington, a Linkin Park énekesére a One More Light című dallal emlékezett meg, mialatt a fesztiválozók a magasba emelték a világító telefonjaikat, átkarolták egymást.


Az ilyen, és a vidám, felszabadult pillanatokért is imádjuk a VOLT-ot, amitől idén is tele élményekkel búcsúztunk.

Fotók: Mészáros Mátyás


Elcsomagolt sátrakkal, az emlékül megőrzött repoharakkal, VOLT-füzérekkel a kempingezők is elhagyták reggel a fesztivált, álmosan és fáradtan cipelték a csomagjaikat, elköszöntek a más irányba induló barátoktól, ismerősöktől, és több felől is hallottuk: „jövőre veled, ugyanitt!"

Galéria kép

 

Visszatérítés


Idén először a karszalagunkkal fizethettünk a VOLTon, a megmaradt egyenleget visszautalják azoknak, akik az applikáción keresztül, a bankkártyáról töltötték fel a pénzt. A nem az applikáción keresztül feltöltött egyenleget személyesen, a fesztivál területén lehetett kiváltani zárásig.

Új helyszínen a III. Petőfi Zenei Díj átadója


Idén új helyszínen, Zamárdiban, a STRAND Fesztivál nyitónapján, augusztus 21-én rendezik meg a III. Petőfi Zenei Díj átadóját, ahol nagyszabású, 120 perces élő show keretében, 8 kategóriában díjazzák a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb előadóit. A látványos gálát az M2-Petőfi TV, a Petőfi Rádió és a petofilive.hu is élőben közvetíti. A Petőfi Zenei Díj jelöltjeire június 30-tól július 26-ig szavazhat a közönség és az Akadémia tagjai. További részletek itt >>

 

Vasárnap

10.00

 

VOLT - Ezek már a bontás képei





23.50 - Szombati képek


 

VOLT - Avenged Sevenfold



 

VOLT - Clean Bandit és Random Trip



 

VOLT - Interjú a Clean Bandittel






17.20 - A labdarúgó világbajnokságnak is akad nézője Sopronban

 

A fordulatos francia-argentin meccset sokan nézik a VOLT-on.

A fordulatos francia-argentin meccset sokan nézik a VOLT-on.



14.00  - Tart a fesztivál utolsó napja, aki teheti, még csatlakozzon, érdemes! :) Egy kis visszatekintés:


Ekkora volt a buli Steve Aokin:

 



A teljes őrületben egyszer csak a Titanic is felcsendült, a DJ-t egyszerre Jack és Rose szerepében is láthattuk:



13.06

Teljesül egy autista kisfiú kívánsága

A VOLT Fesztivál Facebook-oldalára írta egy anyuka az alábbi üzenetet:


Sosem csináltam ilyet, de most teszek egy próbát. Az idei fesztiválon nagy szerepet játszik az autizmus... Ezen felbátorodva szeretnék kérni az én kis csodabogaramnak egy Volt zászlót. Marci 5 éves autista kisfiú és imádja a zászlókat, de nem tudom megmagyarázni neki, hogy a vendéglátóipari egység elől nem lehet hazahozni a zászlót... Mivel az időjárás sem kedvez a zászló "szekálásnak" - ahogy ő fogalmazott, most nehéz napokat élünk meg. Közeleg a világvége... Ha esetleg a Volt vagy a Telekom támogatná a zászló imádatot, nagyon boldog lenne a kisember! 

 


Marci kívánsága teljesül, a szervezők válaszoltak az anyuka írására, és azt ígérték, gyártanak a kisfiúnak egy névre szóló VOLT zászlót. 


A Mosoly útján


A VOLT fontos társadalmi ügyeket is a zászlajára tűz, idén az autizmussal élők körülményeinek javítására hívják fel a figyelmet. – Az Út a Mosolyért Alapítvány harmincezer fesztiválozónak ad a VOLT-on színes virágfüzért, aminek minden darabja után száz forint támogatást ad az alapítványnak a Mol – mondta el a Kisalföldnek Szijjártó-Nagy Szilvia alapító elnök. – A „Megérteni. Elfogadni. Segíteni" kampányban az Autisták Országos Szövetségével közösen szeretnénk létrehozni az első Autista Krízis Házat és Oktatási Központot, hogy szakszerű és hatékony segítséget nyújthassunk a súlyos autizmussal élőknek és családjaiknak, valamint tanulási lehetőséget, tapasztalatszerzést biztosíthassunk szakemberek számára. Nyáron négy nagy hazai fesztiválon veszünk részt, elsőként a VOLT-on – sorolta a tudnivalókat a külügyminiszter felesége. Egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak szakemberek és érintett szülő részvételével, amelyen a nehézségek mellett szó volt többek között arról is, hogy tabuk nélkül kell kezelni a spektrumzavarral élőket. Szijjártó-Nagy Szilvia elmondta azt is, idén először a Civil faluban létrehozott úgynevezett Mosoly útja végén áll a Mosolyfal, amin kedves üzeneteket küldhetnek a fesztiválozók az autizmussal élőknek. A fal előtt készült, közösségi médiaoldalakra feltöltött fotók újabb százforintos támogatásokat jelentenek.



12.54 - Különleges program várja Sopron és a VOLT Fesztivál látogatóit a belvárosban. 14.30-kor a Mária szobornál (Sopron, Várkerület 62.) a Sidral Brass Band ad rögtönzött koncertet.


Szombat 12.50 - 


Retró bulival zár a VOLT


Ma még unikornis és tigris jár gumicsizmában a Lővér kempingben – vannak, akik jelmezben fesztiváloznak -, utoljára felülhetünk az óriáskerékre, készíthetünk egy szelfit a VOLT feliratnál, és élvezhetjük a koncerteket.


Sajnos eljött az utolsó nap, de nem akármilyen bulival zárhatjuk a hetet: érkeznek a ’90-es évek popsztárjai a VOLT-ra! Az éjféltől kifulladásig tartó partin olyan mega-slágerek csendülnek majd fel az eredeti előadók személyes tolmácsolásában, mint a Coco Jumbo, a Blue (Da Ba Dee), vagy a Better of Alone. Előttük koncertet ad még az Avenged Sevenfold, a Clean Bandit, a Halott Pénz, vagy például Majka & Curtis is.



02.30 - Steve Aoki tovább fokozta a hangulatot

Fotók: Mészáros Mátyás


Beszámoló hamarosan.



21.58 - Fred Dursték még mindig elég jól nyomják

 

Így buliztak fesztiválozók a Limp Bizkitre - fotók: Mészáros Mátyás

 

Fred Durst és bandája, a Limp Bizkit a 2000-es évek elején voltak óriási sztárok.



19.44 - A Hollywood Undead maszkokban hódította meg Sopront

Pénteki életképek a VOLT-ról Sopronból - fotók: Mészáros Mátyás

 

Tombolás.


16.40 - Megható: mécsesek gyúltak a Linkin Park székénél


Átadták a tavalyi VOLT fesztivál sztárfellépője, a Linkin Park székét - melyet az azóta elhunyt Chester Bennington dedikált - , és megemlékeztek az énekesről a Dömötöri Cukrászda teraszán. Tucatnyi rajongó gyújtott gyertyát a széknél, mialatt a Linkin Park dalai szóltak.  Megható pillanatoknak lehettünk szemtanúi, többen könnyes szemekkel emlékeztek a tragikus sorsú énekesre.

Felavatták a Linkin Park székét Sopronban. Fotók: Mészáros Mátyás


Mint ismert VOLT szervezői, a "Sopron, a csillagok városa" keretében évente egy-egy köztéri műalkotást, "szoborszéket" ajándékoznak a fellépő sztárok közül néhánynak, majd ezeket az installációkat felállítják a városban.


11.51 - Civilek a VOLT-on


A civil faluban nagy a bőség: a Soproni Egyetem, a GySEV ötletes játékokkal készült, a Medical Mental Alapítvány segít a kijózanodásban, a KözösPont Ifjúsági Missziónál aktuális problémáikat is kibeszélhetik a fáradt fesztiválozók. A Hallás Társasága Alapítvánnyal belenézhetnek a saját fülükbe, vagy nyomozójátékban vehetnek részt a Magyar Cserkészszövetséggel. De van interaktív hamistermék bemutató, irodalmi sátor, játszóház, Ki mit tud?, bűvész, lehet zenét szerezni vagy festegetni a Godot & Pinknik Galériánál, standja van a NAV-nak, az Eszterházy-kastélynak, a Nukleáris Sátorba látogatók pedig megismerkedhetnek egy atomerőmű működésével. Kint van a VOLT-on a rendőrség, s nemcsak ellenőriznek, előadásokkal segítenek a megelőzés érdekében. Az autistákat is támogathatja minden jóérzésű fesztiválozó, sőt, "A hősök még a vérüket is adják"! Ez a jelmondat van az Országos Vérellátó Intézet speciális buszára festve. Benéztünk, tele volt!

 

Galéria kép

 

Mi a mai kínálat?


A nagyszínpadon délután öt órakor kezd a Fish!, utánuk jön a Hollywood Undead, a Limp Bizkit, majd Steve Aoki dobál tortákat. 


A Petőfi-színpadon fél négykor kezd az AWS, őket követi a Run Over Dogs, a Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája, a The Kills, a Punanny Massif, és éjje kettőkor Necc Party is lesz.



11.44 -  Ma délután avatják fel a Linkin Park VOLTos székét Sopronban.



Péntek, 11.36


Az Iron Maiden meccset nézhetett, ezért késtek


Az Iron Maiden tagjai kicsit próbára tették a rajongók türelmét csütörtökön, amikor mintegy 38 perces késéssel csaptak a húrok közé – valószínűleg azért, mert megvárták, hogyan szerepel hazájuk a foci-vb-n. Anglia ugyan kikapott Belgiumtól, de az ikonikus heavy metal együttes ettől persze még hatalmas koncertet adott, és ahogy azt vártuk, a látvány is szenzációs volt.

Fotók: Mészáros Mátyás



Ha pedig nem a színpadot néztük, akkor a mellettünk tomboló férfire figyeltünk, mert jó volt látni, ahogy teljes átéléssel üvöltötte a dalokat, rázta hosszú haját. Miután megszólítottuk, kiderült, hogy Söndör a beceneve, a Heves megyei Visznekről érkezett, és ez volt a negyedik Iron Maiden koncertje. „Ahhoz képest, hogy túl vannak a hatvanon, iszonyatosan jók. Bruce Dickinsonnak óriási hangja van, nagyon jól játszanak, sokszor majdnem stúdióminőségben adták vissza a dalokat. Persze én elfogult rajongó vagyok…" – fogalmazott a kisalfold.hu-nak Söndör. Mi elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy tényleg nagyon jól tolták, az Iron Maiden két év után újra bevette Sopront.


Péntek, 04.06 - Zúzott az Iron Maiden


Az Iron Maiden a Legacy Of The Beast turné keretén belül tért vissza hazánkba, és ismét teltház előtt zúztak Sopronban. A zene mellett a látvány is szenzációs volt - a nagyszínpadot eleve Bruce Dickinsonék miatt növelték meg, a zenekar képregénye is megelevenedett a háttérben.

 

Fotók: Mészáros Mátyás


Az Iron Maiden előtt a Tankcsapda csapott a húrok közé:

 

VOLT - Az élet a legjobb méreg: zúzott a Tankcsapda. Fotók: Mészáros Mátyás

 

Fotók: Mészáros Mátyás

VOLT  - Sár van, de semmi baj! Fotók: Mészáros Mátyás




23.48 - Sopronban dübörgött a Tankcsapda és a Junkies

 

Hatalmasat zúzott a Tankcsapda Sopronban a VOLT-on - fotók: MTI


18.06 - Óriási a dugó Sopronban, valószínűleg rengetegen igyekeznek az Iron Maiden ma esti koncertjére - írta Tudósítónk

 

Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító



13.24 - Árkörkép - Mennyi a fröccs, és mennyiért kapunk lángost? Mutatjuk:

 


Itt egy komplett itallap - az árak egyébként egységesek a fesztiválon, például a sör, az üdítő, és a pálinka (4cl) tekintetében biztosan:

 


Rengetegféle étellel várják a vendégeket a VOLTon, itt egy kis kedvcsináló >>


De van zsíros kenyér is 600 forintért,  a sima lángos 700, a sajtos 800, a tejfölös 800, a sajtos-tejfölös 1000, az extra sonkás 1200 forint ott, ahol mi ettünk. Egy másik helyen pedig így alakulnak az árak:


A gyros pitában 1000, tálként 1800 forint. Hamburgerek rengeteg változatban kaphatóak 1300-1500 forinttól a csillagos égig.


A hot dog 800-900 forint. Óriáspalacsintát 1200 forinttól kínálnak, van nutellás, de sonkás-tejfölös is:


Pizzaszelet 800 forint körül kapható.


A kínálat végtelen...

Fotókon a kínálat >>



12.50FONTOS: A mai nap telt házas, ezért a szervezők kérik, hogy mindenki induljon időben, minél hamarabb érkezzenek a VOLT-ra, hogy zökkenőmentesen történjen a karszalag átvétel és a bejutás is. 


Mi a mai program?


A Telekom-nagyszínpadon 16.30-kor a The Raven Age kezd, aztán jön a Skillet, a Tankcsapda, majd az Iron Maiden. Az OTP–Petőfi Rádió-nagyszínpadon Useme, Ganxsta, Junkies, 30Y, Wellhello, Quimby, Alan Walker és Andro a sorrend. A Poncichter negyedben Takáts Tamás, a Honeybeast, a TNT, az LG színpadán pedig a Moby Dick és a Road nyomja. 


12.40 - Mindent és mindenkit látnak a VOLT-on


Több mint ezer telefonhívás naponta, kétszáz SMS, ötszáz e-mail, huszonhét kamera, hatvan hangszóró, állandó rádiós összeköttetés – ez a VOLT operatív irányítási központja számokban. A Kisalföld beléphetett a „szentélybe", ahol felkészült szakemberek, mint orvosok a beteg ütőerén a kezüket, úgy tartják szemüket és fülüket a technikán: mindent látnak, mindenről tudnak... Balra egy nagy képernyőn a meteorológiai radar, mellette a kamerák képein nyüzsög a fesztivál, a rádiók állandóan szólnak. 


– Elsődleges feladatunk az, hogy a biztonságot megteremtsük és a problémákat azonnal megoldjuk. Itt születnek a gyors és hatékony döntések – veszi le a szemét néhány percre a monitorokról Gyenge Koppány, a fesztivál operatív vezetője. Azt mondja, felkészültek minden eshetőségre, a legnagyobb valószínűséggel a szélsőséges időjárás okozta veszélyhelyzetben kell lépniük, kisebb eséllyel pánikot kell kezelniük.

Gyenge Koppány, a VOLT operatív vezetője mindenről tud, ami földön és égben történik a fesztivál ideje alatt. Fotó: M. D.

Gyenge Koppány, a VOLT operatív vezetője mindenről tud, ami földön és égben történik a fesztivál ideje alatt. Fotó: M. D.

– Folyamatosan figyeljük a radarokat, délután négytől a hajnali zárásig meteorológusunk is van. Kiépíttettük a villámvédelmi rendszert, figyeljük a szélerősséget. Tudjuk például, hogy a Petőfi-színpad száznyolc kilométer per órás szelet bír, ha ennél erősebbtől kell tartanunk, leállítjuk a koncertet. 


Itt tart Gyenge Koppány az ismertetőjében, amikor rádión riasztják: bemászott egy sikló a főpénztárba, azonnali segítség kell... 


– Igen, ez is egy olyan helyzet, amit gyorsan meg kell oldani – nevet az operatív vezető, s küldi a „felmentő sereget", majd folytatja kollégái bemutatását.


– Az egyik asztalnál a tűzoltó szolgálat műszaki irányítása dolgozik, ott intézik a hatósági ügyeket is. A másiknál az egészségügyi stáb ügyel; a rádión kapott jelzés alapján küldik a leggyorsabb segítséget a bajbajutottnak. Ott a sarokban a biztonsági szolgálat diszpécsere ül, négyszáz őr mozgását, munkáját koordinálja. És itt vannak mögöttem az informatikusok. Az egész csapat a fesztiválozók biztonságára ügyel minden szempontból. Mindenhol ott vagyunk és mindent látunk – mondja az operatív vezető. 


Nem túloz és ezt meg is mutatja. A kamerák jóvoltából a tömegben sem lehet elbújni előlük, rá tudnak közelíteni a renitensre akár éjszaka is, s a közelben biztosan van egy biztonsági ember, aki közbelép. 


– Az előrejelzések szerint sajnos számítanunk kell idén rossz időre, de innen a tömeggel is tudunk kommunikálni. A LED-falakon megjelenő animációkkal üzenünk, nyilvánvaló jelekkel. Evakuációs hangrendszerünk is van, a fesztivál teljes területére eljut vagy a hangunk, vagy a képi jelzésünk, ha baj van. De ne legyen erre szükség – zárja Gyenge Koppány. Kemény hete van, de bírja. Sőt, mintha élvezné is...


- Nagy Márta


Csütörtök, 10.45 - A 26. VOLT Fesztivál a soproni Lővér kempingben, szerdán:

MTI Fotó: Nyikos Péter

Csütörtök

03.00 - A szakadó eső sem tántorította el a fesztiválozókat  a Hurts koncertjétől, mutatunk is gyors pár képet, élménybeszámolóval pedig hamarosan jövünk.

Fotók: Mészáros Mátyás


Ilyen bulik is kerekednek a VOLT-on:

 

18.00 - Nem ússzuk meg az esőt  


Esős estére hívják fel a figyelmet a VOLT szervezői. Most is esik, ezt a hangulaton is megérezni, de a zenekarok biztosan felpörgetik majd. Egyelőre mindenki a fedett helyet keresi, kivéve a kitartó Ákos és HURTS rajongókat, akik jó ideje a Nagyszínpad első soraiban várakoznak.

 

14.10 - A soproni rendőrség tanácsai

A fesztiválon a prevenciós előadók hasznos tanácsokkal látják el a rendezvényre látogatókat a bűncselekmények és az áldozattá válás megelőzése érdekében. Felhívják a figyelmet a drogok, az alkohol és a dohányzás, valamint a drogfogyasztás káros hatásaira. A fiatalok számára fontos a helyes kortárs kapcsolatok megválasztása, és a szabadidő hasznos eltöltése is. A bűnmegelőzési munkatársak interaktív előadások keretében prevenciós kisfilmek vetítésével és szemléltető példákkal hívják felé a figyelmet a bűnmegelőzés lehetőségeire. A szakemberek a bűnmegelőzési tanácsok mellé hasznos ajándékokat adnak a jelenlévőknek.

A Soproni Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a fesztiválozók figyelmét


- Figyelj magadra és társaidra, ne engedj a csábításnak, rábeszélésnek, mondj nemet az alkoholra, a dohányzásra, és a drogokra!

- Lehetőség szerint ne egyedül menj a fesztiválra! Ne szakadj el a társaságtól! Felelősségteljesen fogyassz alkoholt!

- A pénztárcádat, bankkártyádat, mobiltelefonodat tedd biztonságos helyre! Ne hagyd azt őrizetlen sátorban!

- Ne tarts magadnál sok készpénzt, vagy ha mégis, egymástól elkülönítve tárold! Csak a szükséges okmányokat vidd magaddal a fesztiválra!


Mi lesz ma?

13.31 - Az előrejelzések és a Hurts gitárosa, Adam szerint is esni fog, de az időjárás,  ahogy tegnap sem, úgy ma sem tántoríthat el senkit a fesztiválozástól! Gumicsizmát fel, na maradjon otthon az esőkabát - probléma megoldva.


A Telekom Nagyszínpadon ma öt órakor indul a buli, a Nagy-szín-pad 2018 győztese: az Apey & The Pea koncertjével. Utánuk Margaret Island, Ákos, majd pedig Hurts.


Az OTP Bank- Petőfi Rádió Nagyszínpad kínálata: fél négykor kezd Deniz, aztán érkezik a Mary Popkids, este hétkor Kowalsky meg a Vega, utánuk Kiscsillag, majd Cloud 9+, és jön Redfoo is!



Palvin Barbi is a VOLTra készül, a világhírű modell minden évben bulizik Sopronban:

Készül a Hurts

13.25 - Ma este 11-kor érkezik a nagyszínpadra a Hurts, a Theo és Adam alkotta duó és zenekaruk már készül a show-ra,  megtartották a hangpróbát is, azaz gyakorlatilag adtak egy minikoncertet a lelkes rajongóknak:

 

VOLT Fesztivál - A Hurts már felkészült az esti koncertre

13.16 - Megérteni. Elfogadni. Segíteni.

Ha Ti is itt vagytok a VOLTon, keressétek a VOLT-füzéreket, mert minden nyakba akasztott füzér után a MOL 100 forinttal támogatja az Út a Mosolyért Alapítványkezdeményezését, hogy megépülhessen az ország első Autista Krízis Háza és Oktatási Központja! 

 

Szerda 7.10 - A 26. VOLT Fesztivál a soproni Lővér kempingben június 26-án. MTI Fotó: Nyikos Péter

Volt Fesztivál 2018 - ilyen volt a kedd

 

Szerda 2.59 - Éjszakai gyorsjelentés

Hazaérve a kempingből: nagyon hideg van odakint. A farmering + pulcsi + szélálló kabát is kevés volt ahhoz, hogy ne fagyjunk át, míg a sorban várakoztunk taxira. Főleg, hogy kétszer is elkapott minket a zuhé délután, kora este. Jó sokat kellett egyébként várni addig, mire taxihoz jutottunk - persze nem véletlenül, a Depeche Mode koncertjére rengetegen érkeztek. Ennyit a külső körülményekről, egyébként meg teljes az extázis: Dave Gahanék még annál is jobbak voltak, mint amire számítottunk - mi most láttuk őket először. A VOLT pedig nekik jelentett újdonságot, hiszen ez volt az első magyarországi fesztiválkoncertjük - az biztos, hogy ők is nagyon élvezték a bulit.


A Vad Fruttik, vagyis ahogy a frontember Likó Marci fogalmazott, a "szegény ember Depeche Mode-ja" koncertjén zártuk a keddet, részletek hamarosan.


22.39 - Egy generáció ikonjai léptek fel Sopronban - Dave Gahanék 60-hoz közel is óriási energiákkal, és fantasztikus kisugárzással zenélnek. Őrület, milyen koncertet adtak!

Depeche Mode-koncert - fotók: Mészáros Mátyás

 


 

20.55 - Depeche Modera az eső is elállt, szinte megtelt már a küzdőtér. Mindenki Dave Gahanéket várja Sopronban! 


20.06 - Felhők ide vagy oda, a jó hangulat nem kérdés - Életképek: színes ruciban, esőben nyomta a Belga a nagyszínpadon

Fotók: Mészáros Mátyás

19.15 - Egyelőre szakad az eső, megy a Belga koncertje, remek a hangulat, 800 forintos esőkabátot egyre több fesztiválozó vesz a helyszínen - jelentette kollégánk.


Bekötött láb és mankó sem akadály egy vérbeli voltosnak

Míg a Mosonmagyaróvárról érkezett Mézer Barbi arra várt, hogy barátai is átjussanak a kapun, a kisalfold.hu-nak elmondta, hajnali négy órakor indultak el otthonról kocsival, hogy az elsők között juthassanak be. Barbinak ez az ötödik VOLTja, és azért is szereti a fesztivált, mert ˝sokáig tart˝, és végre sok időt tud a barátival tölteni, egyébként a Hurts, a Limp Bizkit, a Skillet és Apey & the Pea együttesek érdeklik leginkább. 


"Bent vagyunk!" - kiáltott fel Barbi mellé érve Ormándi Balázs, aki azt mondta, ő mindent nagyon vár, de a Depeche Mode és az Iron Maiden koncertjét különösen.

VOLT Fesztivál -  A mankó sem akadály egy vérbeli voltosnak. Fotók: Mészáros Mátyás

A hatalmas kötés a lábán és a mankók sem akadályozhatták meg abban Gecsei Zoltánt, hogy eljöjjön a VOLTra - hétfő este még a kórházban volt: szombaton focizott, akkor történt egy kis baleset. Miután Oláh Cintia is bejutott és csatlakozott a csapathoz, a fiatalok összeálltak nekünk egy közös képre, aztán rohantak is sátrat állítani.

 

Fotók: Mészáros Mátyás

A VOLTra természetesen nemcsak a megyéből, hanem az ország minden pontjáról - és határainkon túlról is - érkeznek látogatók, Dékány Dóra és Király Zoltán például Kecskemétről jött. A pár is nagyon korán, reggel fél 5 körül indult vonattal. Itt aztán nem kellett sokat várniuk, mert 15 perc alatt bejutottak a fesztiválra, hatalmas mosollyal az arcukon nekünk is jó szórakozást kívántak.


Sátorállítás eső előtti köpönyegben


"Csak tudnám, hogy sikerült ezt felállítani tavaly!" - hallottunk egy fiút a kempingben, mialatt a sátrával küzdött, kicsivel odébb egy lány - aki a VOLT-füzért a homlokára kötötte - szintén hasonló kihívással szembesült.


A Nagykanizsa mellől, egészen pontosan Újudvarról érkezett Harangozó Emil és Kiss Rudolf azonban már békésen, rádiót hallgatva üldögéltek a sátraik előtt, ők elég gyorsan berendezkedtek - igaz három órát álltak a sorban a jó helyért.

Fotók: Mészáros Mátyás

A sátorállítás egyébként ragyogó napsütésben zajlott, egyesek szerint ez az "eső előtti köpönyeg", de mindenki bizakodik benne, hogy egy nagy zuhé esetén sem áznak be.

14.02 - Fontos információ a bérleteseknek és a Depeche Mode napijegyeseknek!


Induljatok időben, lehetőleg már most és gyertek minél hamarabb ki a VOLT-ra, hogy zökkenőmentesen történjen a karszalag átvétel és a bejutás is - írják a Facebookon a VOLT szervezői.

2-kor már kinyit a fesztiválterület is és kezdődnek az első programok is! Napijegyek még kaphatók.

Kedd délelőtt 11.30 - Videón a kapunyitás

Kedd délelőtt 10 óra - Megnyitott a VOLT

Kedden délelőtt 10 órakor hivatalosan is megnyitott a VOLT Fesztivál Sopronban. A bejáratnál hatalmas ordítással köszöntötték a korán érkező látogatók a kapunyitást. Folyamatosan engedik be a fesztiválozókat a kemping területére, nincs torlódás. Hangulat a tetőfokon.

A csütörtöki nap, amikor az Iron Maiden játszik a nagyszínpadon, már biztosan teltházas lesz, de erős nap lesz a kedd is, amikor a Depeche Mode lép színpadra.


Hétfő - Bejártuk a helyszíneket és a nagyszínpadot

 "">Viharként tombol már a messzi távol" - énekelte egy munkás a VOLT hétfői sajtóbejárásán, hangját csak a fúrás-faragás zaja harsogta túl: a fesztivál ugyanis még épült-szépült, az utolsó simításokat végezték a szakemberek. Mint Benis Dániel műszaki vezetőtől megtudtuk, a VOLT kicsivel több mint egy hét alatt épül fel, három-négyezer ember munkájával. A jelenlegi nagyszínpad a VOLT történetében az eddigi legnagyobb: négy méterrel szélesebb, mint a tavalyi, azaz 50 méter széles,18 méter magas, és ami ennél is lényegesebb: a teherbírása csaknem 40 tonna.

 


Mi is felmehettünk a gigantikus színpadra, amit a Depeche Mode kedd esti koncertjére készítettek elő. Mellettünk Fodor Tamás polgármester is megtekintette a munkálatokat, a városvezetőt is lenyűgözték a látottak, noha ő már egy díjátadón átélhette, milyen kiállni egy ekkora színpadra.  

Bejártuk a VOLT Fesztivál helyszínét - 2018. Fotók: Magasi Dávid


A Depeche Mode egyébként Bécsből érkezik majd Sopronba, teljes a titkolózás a csapat körül, egyelőre még szállítójárműveket sem kértek a szervezőktől, csak egy masszőrt, masszázssarkot a backstage-be. Az együttes tagjainak frizuráját egy soproni fodrász készítheti el a fellépés előtt, nála talán senki nem izgulhat jobban, hiszen Dave Gahanék a kedvencei. 


"Pár éve még álmodni se mertünk arról, hogy a Depeche Mode első, magyarországi fesztiválkoncertjével éppen a Telekom VOLT Fesztiválra érkezik majd" – mondta el Lobenwein Norbert, a VOLT egyik alapító-főszervezője. 

A korábbi évektől eltérően a két nagyszínpadon idén nem felváltva, hanem párhuzamosan adnak koncertet a fellépők. Mint Fülöp Zoltántól, a fesztivál másik főszervezőjétől megtudtuk, Az OTP Junior-Petőfi Rádió Nagyszínpad fölé idén egy Olaszországból érkezett sátor, azaz egy ezer négyzetméteres fedés kerül.

Galéria kép


Az új helyen felépülő óriáskerékről egy tízemeletes ház magasságából nézhetünk körül a VOLTon, de Sopronra és a környező osztrák városokra is rálátunk majd innen. A Telekom Téren egy időben összesen 1400 ember használhatja az ingyenes wifit, a 252 db telefontöltő pedig (a nyitva tartási időn belül) minden nap déltől éjfélig, összesen 56 órán keresztül áll majd a fesztiválozók rendelkezésére. 


600 db WC, 150 tusoló, 400 fős biztonsági szolgálat, 200 fős egészségügyi bázis és egy minikórház is felépül a VOLTon. “Az idei újdonságok között említésre érdemes a Hello Hungary Village, ahol az ország legismertebb YouTube-erei közül négyen égész nap élőben mutatják be Sopront és a VOLTot. Ugyancsak új helyszín a Telekom Secret Garden, ahol – nevéhez hűen – csak meglepetések és titkok várják a fesztiválozókat" – mondta el Filutás Anna, a VOLT főkoordinátora. 

Fotók: Magasi Dávid


Szállást már csak nagy szerencsével találhat, aki Sopronban és környékén keresgél: hónapokkal ezelőtt már a környező osztrák szálláshelyek is megteltek a VOLT vendégeivel. A fesztivál területén idén előre telepített sátrak, prémium lakókocsik és például Podpad is várja a kempingezőket, ami a a hagyományos sátor egy kiváló alternatívája, zárható ajtaja van és faágyakkal felszerelt.


Kedden folyamatos lesz a beengedés a fesztivál területére, de a nagyszínpad előtti küzdőteret csak délután nyitják meg. Érdemes letölteni a VOLT mobilalkalmazását, amiben nemcsak a programokat követhetjük nyomon, de rajta keresztül a karszalagunkat is feltölthetjük - hiszen idén már azzal is fizethetünk.


VOLT vonattal a fesztiválra


A MÁV-START és a GYSEV kombinált – a soproni helyi buszjáratok korlátlan használatát is biztosító – jegyet kínál a VOLT Fesztiválra vonattal utazó diákoknak. A VOLT kombinált jegy a két vasúttársaság Budapest és Sopron között közlekedő járatain egyszeri vagy oda-vissza utazásra használható fel, június 25-től július 2-án éjfélig.


A VOLT vonatok Budapest-Keleti pályaudvarról Sopronba június 26-án, 28-án és 29-én 9:31-kor, Kelenföldről 9:48-kor, Sopronból Budapestre pedig június 27-én, 29-én és július 1-jén 4:05-kor, ezenkívül elsején 11:15-kor indulnak.


Idén is lesz GYSEV-es stand a VOLT Fesztiválon: a vasúttársaság menetjegy vásárlási lehetőséggel, forgalmi szimulátorral, vasútbiztonsági bemutatókkal, selfie-versennyel, játékokkal és nyereményekkel várja a fiatalokat. Részletek itt >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!