Sopron és környéke

2019.04.26. 09:00

Viszlát, osztrák építkezések! - mondja egyre több szakmunkás

Az elmúlt hónapokban is emelkedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de a növekedés üteme lassult. Főként építőipari szakemberek döntenek úgy, hogy újra itthon keresnek munkát és azért, mert többet akarnak a családjukkal lenni.

Rimányi Zita

Esztendőkön át minden hónapban mintegy tíz százalékkal nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma az osztrák szaktárca adatai szerint, amely mindig az egy évvel korábbihoz viszonyítja a változást.


Még tavaly is, májusig nyolc-tíz százalékos volt az emelkedés, de az év hátralévő részében már csak hét százalék körüli, ahogy idén év elején is. Márciusban pedig öt százalék; megfeleződött a növekedés.


Igaz, a szezonmunkák jelentősen befolyásolják a határon túlra járók számát, de egyértelmű a lassulás trendje.

Ezt igazolják az osztrákokhoz ingázóknak tanácsot adók tapasztalatai is. Ugyanis zömében olyanokról van szó, akik hazánkban laknak, csak dolgozni járnak át a szomszédos országba.

Bakos Richárd tíz évig járt át Ausztriába, most megint itthon dolgozik szobafestőként.

Bakos Richárd tíz évig járt át Ausztriába, most megint itthon dolgozik szobafestőként.

Kereslet továbbra is van magyar szakemberekre Ausztriában és nem is arról van szó, hogy aki akart, az már kiment az osztrákokhoz dolgozni. Többen tervezik ezt. Viszont sokan abbahagyják a határon át ingázást.


Szakértőnk szerint sosem voltak annyian, mint most. Az osztrákoknál dolgozókat munka- és szociális ügyekben tanácsadással, ügyintézéssel segítő Kőné Hérics Eszter, az Andesz 2006 Bt. munkatársa elmondta: az nyom sokat a latban, hogy többet akarnak párjukkal, gyerekeikkel lenni.


S most már több területen jól megfizetik itthon is a szakembereket, ha a lakhelyükhöz közelebb dolgoznak, nem kell annyit benzinre költeniük, miközben Ausztriában csökkentették a magyaroknak járó családi pótlékot.


Kőné tapasztalatai szerint főként az építőiparban dolgozók döntenek úgy: visszatérnek a magyar munkaerőpiacra, így míg korábban nehéz volt osztrák építőipari cégekhez bekerülni, most gondjaik vannak a munkaerő-kereséssel.


Megemlített egy vállalkozást, amelynél eddig, ha megüresedett egy állás, elég volt, ha egy magyar szólt egy másiknak, máris betöltötték. Most régóta hiába hirdeti, hogy felvenne asztalost, festőt. Pedig telephelye egészen közel van a határhoz és reggel onnan indulnak dolgozni az emberek, majd az építkezéseken a munkát mindig úgy fejezik be, hogy oda időben visszaérjenek.

Épp a sok határon túlra ingázó teremtette meg a munkaerőhiányt, ami miatt gyorsan nőttek a hazai bérek. Erre ébredt rá az a három építőipari munkás is, akikről három éve Viszlát, bécsi építkezések! címmel írtunk.


Évekig az osztrák fővárosban dolgoztak, hét közben ott is aludtak egy albérletben, aztán családjuk miatt naponta hosszan autóztak, de megunták. Azt is, hogy lekezelően bántak velük. Korszerű eszközöket vettek, amiket kint ismertek meg és Magyarországon vállalkozóként kerestek munkát.


Nem is gondolták, milyen kapósak lesznek, rengeteg a megbízásuk. Akkoriban mégis bántó megjegyzésekkel illették döntésüket internetes hozzászólásokban cikkünk mellett. Most már többen hozzájuk hasonlóan gondolkodnak. Tehetik, mert sok itthon az építkezés.


Bakos Richárd is így látja, aki tíz évig járt át Ausztriába szobafestőként. Most Magyarországon dolgozik, úgy érzi, már megbecsülik, keres annyit, mint kint. S családot akart alapítani, nemrég kisfia született. Örülne, ha a külföldi munkából hazatérő negyvenesek is kapnának támogatást vállalkozásindításhoz.

 

Határon túlra ingázás

Tavaly átlagosan 93.500 magyar dolgozott Ausztriában legálisan, a legkevesebben áprilisban (84.804), a legtöbben augusztusban (97.133). Idén februárban 98 ezernél is többen. A legfrissebb adatok szerint több mint 96 ezer honfitársunk volt munkavállaló az osztrák munkaerőpiacon a múlt hónapban. Ezzel a második helyen voltunk a külföldi munkavállalók közt Ausztriában, a németek mögött, a Romániából érkezők előtt, akik között sok a magyar nemzetiségű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!