Sopron és környéke

2015.12.03. 11:49

Visszaadták a természetnek Sopronban, a Harkai úti a lerakót

Közel négymilliárd forintos uniós támogatásból, két megye összefogásával rekultiválták a soproni és tizenkét Vas megyei település hulladéklerakóit. Sopronban 5,5 hektáron vált füves térséggé a korábbi szeméttelep.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Nyolcezer köbméter hulladékot mozgattak meg az 5,5 hektáros területen, ahol 6400 négyzetméteren már a fű is kizöldült a 16 ezer köbméternyi földtakarón. A harkai szeméttelep dombocskává alakult annak az uniós projektnek köszönhetően, aminek ünnepélyes zárását szerdán tartották Sopronban.

Ilyen volt...

Ilyen volt ...

A 3,76 milliárd forintos beruházás során Sopronban, valamint a Vas megyei Alsóújlakon, Bozzaiban, Dukában, Harasztifalun, Kisrákoson, Kemenespálfán, Ölbőn, Pankaszon, Rumban, Sajtoskálon, Szentgotthárdon és Toronyban rekultiválták a felhagyott hulladéklerakókat. Ezzel nemcsak a tájsebeket tüntették el, hanem – és ez a legfontosabb – megszüntették a szemét bomlása közben keletkező szennyeződéseknek a talajvízbe és a természetes vizekbe szivárgását.

Ilyen lett - A Harkai úti lerakó fogadta évtizedeken át a város és környék szemetét, unokáink remélhetőleg csak a zöld dombot fogják látni a helyén. Tisztább víz, jobb levegő és sokkal kellemesebb lát

Ilyen lett – A Harkai úti lerakó fogadta évtizedeken át a város és környék szemetét, unokáink remélhetőleg csak a zöld dombot fogják látni a helyén. Tisztább víz, jobb levegő és sokkal kellemesebb látvány a rekultiváció eredménye. Fotók: Magasi

Tisztább víz, jobb levegő és sokkal kellemesebb látvány a rekultiváció eredménye. A Rába folyó vízgyűjtőjén például a természetes vizek védelmi szintje is növekedett további négyszáz négyzetkilométerrel. A tizenhárom megszüntetett és biztonságossá tett korábbi lerakó közül tíz helyszínen műszaki védelemmel – többek között szigeteléssel, védőréteggel, földtakarással –, két településen a hulladék teljes körű felszámolásával, egy helyen pedig monitoringkutak létesítésével oldották meg a helyreállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!