Sopron és környéke

2016.10.05. 14:23

Virággal készülnek a télre Sopronban

Már a télre, sőt, a következő tavaszra készülnek a Sopron Holding kertészei. Az ősz számukra sok munkát hozott; a növényeket meg kell óvni a fagytól, s most kell ültetni a hagymásokat is.

kisalfold.hu

Eddig szép őszi napsütésben dolgozhattak a Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási Divíziójának dolgozói, akiknek munkáját az időjárási tényezők is befolyásolják. Amíg nem zuhog és nem fagy, füvet is kell nyírni, miközben az őszi munkák dandárja is rájuk vár.


– A fás szárú növények nyesésének munkálatait mélynyugalmi állapotban lehet végrehajtani, amit  ősszel kezdünk és a téli időszakban is folytatunk. Ilyenkor kerül sor az év közben különböző okok miatt elpusztult fák, cserjék pótlására is. Átlagosan évi kétszáz, kétszázötven fát és ezer cserjét ültetünk. A rózsaágyak hidegre való felkészítése is őszi feladat. A gondozásunkban lévő területeken az őszi tápanyagpótlást, növényvédelmi, faápolási feladatokat is ilyenkor végezzük – tudtuk meg [namelink name="Nagy Zsolt"] vezérigazgatótól.


A virágágyásokba az egynyári növények helyére közel ötvenezer tő árvácska, ugyanennyi tulipán- és nárciszhagyma kerül. Az utcákra kihelyezett virágedények őszi újratelepítése is feladat. Amint a parkokban, zöldfelületeken a növényzet lombkoronája ritkulni kezd, a lehullott lomb eltakarítását meghatározott ütemterv szerint, négy-öt hónapon keresztül folyamatosan végzik.


Az eltérő vegetációjú lombos növények miatt két hónapon át folyamatos a lombhullás, a feladat ennek megfelelően szinte folyamatos, van, ahol többször is el kell végezni a söprést, gyűjtést. A holding munkatársai kézi erővel, valamint három önjáró géppel végzik a munkát városszerte a köztéri parkokban, zöldterületeken. Éves szinten cirka négyszáz köbméter avart gyűjtenek össze és szállítanak el a zöldhulladékudvarba.


A rengeteg kertészeti munka mellett a köztéri ivó- és szökőkutak téliesítése is a holding munkatársaira vár, novembertől téli álmot alszanak a csobogók...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!