Sopron és környéke

2015.05.14. 13:26

Világörökség nap - Egy tartalmas szombat - Járja végig az állomásokat!

Tíz Fertő-parti településen, tizenhat állomáson rengeteg programmal várják szombaton mindazokat, akik a Világörökség napon jobban megismernék a térséget.

kisalfold.hu

  
A 2001 decemberében világörökségi rangot nyert Fertő-táj képviselői 2003. május 18-án vehették át a világörökségi diplomát az UNESCO képviselőitől.

Ennek emlékére minden évben megrendezik a világörökségi napot, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület közös szervezésében.

Egy korábbi Világörökség napján, a fertőbozi Bodza Fesztiválon lengyelországi néptáncegyüttes is szórakoztatta a közönséget. Fotó: kisalfold.hu archívum

Egy korábbi Világörökség napján, a fertőbozi Bodza Fesztiválon lengyelországi néptáncegyüttes is szórakoztatta a közönséget. Fotó: kisalfold.hu archívum

Mint azt a szervezők a felhívásukban írják: "Látogassák meg a tíz világörökségi településen ezen a napon kínált érdekes programjainkat! Idén a települési attrakciók mellett minden faluban egy-egy hungarikum is bemutatkozik.

(Egyes helyszíneken a program ingyenességének előfeltétele az, hogy korábban már más programokon részt vettek. Lásd az egyes helyszínek melletti megjegyzést.)".

Az érintett települések: Fertőboz, Fertőd, Fertőhomok, Fertőrákos, Fertőszéplak, Hegykő, Hidegség, Nagycenk, Sarród, Sopron-Balf.

Idén a települési attrakciók mellett minden faluban egy-egy hungarikum is bemutatkozik, mint például a höveji csipke, a magyar akácméz, a fröccs, a táncház módszer, gróf Széchenyi szellemi hagyatéka, a solymászat, az Ilcsi füvek, a  kürtöskalács, a soproni bor, a Gundel hagyaték, a karcagi birkapörkölt és nem utolsó sorban a busók.

A részvételt az egyes programokon a helyi szervezők pecséttel igazolják. S miért fontos begyűjteni legalább hármat? A folytatásban leírjuk.

A programokat este hat órai kezdettel László-majorban zárják, ahol Kassai Lovas íjász Németh Törzs tagjai tartanak bemutatót valamint a jó hangulatról Kónyai Flórián vezetésével a Pannon Cigányzenekar szólistái gondoskodnak.

Azok, akik a nap folyamán legalább három település programján részt vettek, azok között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Fertő-táj egyes vendéglátói várják 10 és 18 óra között a Fertő-táj ízeire éhes vendégeket.

Ezen a napon a fertődi Esterházy-kastélyban és a nagycenki Széchenyi István
Emlékmúzeumban a három összegyűjtött pecsétet felmutató látogatóknak
50 százalék kedvezményt biztosítanak a belépőjegy árából.

A résztvevőket kérik, hogy tekintettel az 5. TeSzedd! - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért! akcióra, különös figyelmet fordítsanak környezetük tisztaságára.

A Világörökség nap keretében nyílik meg délután kettő órakor Hegykőn a Csipkeház.

A Világörökség nap állomásai, a résztvevő települések, bővebb ismertetők itt érhetők el, illetve itt töltheti le a programfüzetet is, amelybe az igazolópecsét kerül >>


A Fertő-táj Világörökség Egyesület és a ÉNYKK Zrt. térítésmentes buszjáratokat közlekedtet a Világörökség napon 10-16.00 óra között Fertőrákos-Sopron-Balf-Fertőboz-Nagycenk-Hidegség-Fertőhomok-Hegykő-Fertőszéplak-Fertőd-Sarród-Fertőszentmiklós viszonylatban.

A járatok indulási, illetve végpontja Fertőszentmiklós templom, illetve Fertőrákos buszforduló. A járatok egymással szemben ingajáratban közlekednek, menetrend nincs.
A menetrend itt érhető el >>





       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!