Sopron és környéke

2019.09.06. 23:04

Vasárnap estig Soproni Szüret Napok - képriport

Tizenhét soproni borász részvételével tegnap kezdetét vette a Soproni Szüreti Napok vasárnap estig tartó rendezvénysorozata. A városháza mellett mini Poncichternegyedet is kialakítottak.

kisalfold.hu

Luka Enikő szerint a borok nem csupán kellemes nedűk, hanem „palackba zárt könyvek". S ezek a palackba zárt könyvek mesélnek a városról, az emberről és sorsokról – teszi hozzá a soproni borásznő. Ezt a szép gondolatot választották a szervezők az idei szüreti napok mottójául. A Várkerületen szüreti felvonulással, szőlőpréseléssel és a Szőlőskertek királyának megválasztásával indult a háromnapos program, bár épp a megnyitón nemcsak a bor folyt, sajnos az eső is esett.


A folytatás remélhetően naposabb lesz, s a kitelepülő pincészetek karakteres borai jól csúsznak majd a poncichterek hagyományos ételeire. Összesen 17 borász van jelen a rendezvényen, valamennyien a Soproni borvidékről.


Sopronban évente két borhoz kapcsolódó rendezvény van, a bornapok és a szüreti napok. Míg az előbbi hangsúlyosabban a borokról szól, az utóbbin a borászok munkáját, a borászhagyományokat is igyekeznek bemutatni a szervezők. Ezért idén egy új helyszínnel, a Poncichternegyeddel gazdagodik a rendezvény a városháza mellett. Itt felcsendülnek vidám bordalok és borversek, poncichter­receptekkel gazdagodhatunk, megismerkedhetünk a soproni szőlő- és borkultúra történetével vetített képes előadáson, az egyik sátorban pedig arról hallhatunk, hogyan hasznosítják a szőlőmagot a szépségápolásban.


Mindeközben néptáncosok, valamint különféle zenei műfajokat képviselő előadók szórakoztatják a közönséget a nagyszínpadon és a belvárosi udvarokban.

Fotók


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!