Sopron és környéke

2016.07.20. 18:24

Útlevél, vagy személyi legyen önnél, ha Ausztriába utazik - 2100 euró is lehet a büntetés

Már április közepe óta tart a fokozott ellenőrzés az osztrák-magyar határon. A jogosítvány azonban önmagában nem elég saját magunk azonosítására.

kisalfold.hu

Az ausztriai Burgenland és Magyarország közös határszakaszán április óta tartó ellenőrzés felülírja a Schengeni övezethez csatlakozott országok megállapodását.


Azaz a szabad mozgás jogát, ugyanis az ellenőrző pontokon az osztrák hatóságok elkérhetik a személyi okmányokat.


- A mostani határellenőrzés nem folyamatos. A kishatár-átkelőkön pedig sok esetben szúrópróbaszerű - mondta el az ausztriai közszolgálati médiának Daniela Landauer, a burgenlandi rendőr igazgatóság illetékese.

A kishatár-átkelőkön is ellenőriznek. Fotó: burgenland.orf.at

A kishatár-átkelőkön is ellenőriznek. Fotó: burgenland.orf.at

- Leginkább azokat a járműveket állítják meg, amelyek csempészettel, vagy más bűncselekményekkel hozhatók összefüggésbe. Lényeges, amennyiben vagy magyar, vagy ausztriai állampolgár érvényes útiokmányok nélkül lépi át a határt, akkor az szabálysértésnek minősül.


Sokan azonban úgy gondolják, hogy a jogosítvány is elegendő a személyazonosság igazolásához. Ez azonban tévedés, erre csak az útlevél, illetve a személyi igazolvány a megfelelő.


A bírság legmagasabb összege elérheti a 2180 eurót is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!