Sopron és környéke

2018.06.18. 08:56

Újkér és Egyházasfalu: elköszönt két falu a doktor bácsitól

Újkér és Egyházasfalu apraja-nagyja gyűlt össze Újkér művelődési házában, hogy búcsút vegyen dr. Tóth Kálmán háziorvostól, aki negyvenkét évnyi szolgálat után adja át a praxisát. Az elköszönő doktor Egyházasfalu után Újkérnek is díszpolgára lett.

kisalfold.hu

– Új érzést tanultam meg, életemben így még nem szorult el a torkom – árulta el a Kisalföldnek dr. Tóth Kálmán, aki 42 év szolgálat után átadta praxisát. Nem csoda, hogy meghatódott, nagy tömeg jelent meg ugyanis az újkéri művelődési házban búcsúztatására. Szem nem maradt szárazon, hiszen a doktor bácsi minden újkéri és egyházasfalui család életében fontos szerepet játszott, mindenkit ismert és mindenki hozzá fordult negyvenkét éven át a problémáival. Generációkat segített át a bajokon... S a sok jót most két falu köszönte meg.


A búcsúztató az újkéri és egyházasfalui óvodások műsoraival kezdődött, majd a két település iskolásai versekkel, népdallal, virágokkal köszöntötték a mindenki által csak Kálmán bácsinak nevezett doktor urat. Répceiné Gazdag Emőke, Egyházasfalu alpolgármestere is búcsúzott, tizennyolc éven keresztül asszisztensként dolgozott dr. Tóth Kálmán mellett.

 Két község díszpolgára: az elköszönő dr. Tóth Kálmán háziorvos Sándor József egyházasfalui és Hettlinger Károly újkéri polgármesterrel.

– Kálmán bácsi több mint fél évszázadon át gyógyított és nagyon sokat tett az itt élőkért. Orvosi pályafutása az egyetem elvégzése után a szegedi szülészet-nőgyógyászati klinikán kezdődött, Tabon tíz hónapot töltött háziorvosként, majd 1976 augusztusában került ide hozzánk feleségével, Gabi nénivel és két kisfiával. Embert próbáló, de szép időszak volt. A mindig nyitott, a közösségért tenni akaró doktor úr gyorsan beilleszkedett a falu életébe. A biztos családi háttér rengeteg segítséget adott a hivatásához. Szenvedélyének mondható az olvasás és a művészetek iránti szeretete. Nem féltem a doktor urat attól, hogy unatkozni fog, számtalan tennivaló, cél és pihenés vár rá. Hiányozni fog – mondta az alpolgármester.


Ifj. Németh Józsefné, Újkér alpolgármestere folytatta a köszöntéseket, majd az újkéri Lankovitsné Kiss Erzsébet meglepetésverse csalt újra könnyeket a szemekbe. Sándor József, Egyházasfalu polgármestere kiemelte, mindent elmond dr. Tóth Kálmán tevékenységéről a sok tisztelő jelenléte a búcsúztatóján. A negyvenéves jubi-

leumán Egyházasfalu adományozott díszpolgári címet háziorvosának, most pedig Hettlinger Károly, Újkér polgármestere nyújtotta át az önkormányzat nevében a díszpolgári címet tanúsító okiratot és emlékplakettet. Dr. Tóth Kálmán háziorvosi tevékenysége során kiemelkedő, jelentős munkájával hozzájárult a település fejlődéséhez, a lakosság egészségének megőrzéséhez.


A meghatódott doktor bácsi nem győzött köszönetet mondani hálás betegeinek. A stafétabotot dr. Fürtös András vette át tőle. „Szeretem a versenyt, de az biztos, hogy Kálmán bácsi nagyon magasra tette számomra a mércét. Legjobb tudásom szerint igyekszem helytállni" – fogalmazott az új háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!