Sopron és környéke

2015.11.05. 15:37

Újabb 13 település hulladékkezelése válik biztonságosabbá

Európai Uniós támogatással, két megye összefogásával, felhagyott hulladéklerakók rekultivációja valósulhat meg ez év végéig.

kisalfold.hu

A Széchenyi 2020 program keretében, a múlt héten megvalósuló projekt indító sajtótájékoztatóján a kedvezményezett képviseletében Mágel Ágost a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulás elnöke üdvözölte azt a példamutató összefogást, mely a környezeti értékek megőrzéséért jött létre a két megye között.


A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás képviseletében Lakézi Gábor emelte ki, hogy a fejlesztés eredményeként kistelepülések mentesülnek olyan kötelezettségek alól, melyek a későbbiek során esetleg teljesíthetetlen terheket jelentettek volna.


A „Sopron térségi települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja" című projekt által biztosított támogatási összeg: 3,764 milliárd forint.

Bejelentés - 13 település hulladékkezelése válik biztonságosabbá

Bejelentés - 13 település hulladékkezelése válik biztonságosabbá

A 1száz százalékos támogatottságú, az Európai Kohéziós Alapból finanszírozott beruházás során 10 bevont település régen felhagyott hulladéklerakója egy tényleges lezárást kap, melynek legfelső rétege humuszban gazdag termőtalaj lesz. További egy településen teljes hulladéklerakó felszámolása, egy településen talajvíz-figyelő kutak felállítása a cél. A soproni lerakó rekultiválása a projektben a legnagyobb feladat.


A 60 000 négyzetméteres terület ideiglenes zárást kap ebben a pályázatban, ugyanis a lerakó még a közelmúltban fogadott be hulladékot és a lerakott hulladékban zajló biológiai folyamatok miatt a fedőrétegek mozoghatnak.


A beruházási helyszínek: Sopron, Alsóújlak, Bozzai, Duka, Harasztifalu, Kisrákos, Kemenespálfa, Ölbő, Pankasz, Rum, Sajtoskál, Szentgotthárd, Torony.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!