Sopron és környéke

2019.01.02. 11:47

Új utógondozói modellt dolgozott ki az Árvácska Alapítvány kuratóriumi elnöke

Lánczi Zsuzsanna elgondolása egyedülálló az országban. Az utógondozói ellátást simítja bele a valós életbe az új modell, amely áthidalja az intézményi keretek és az önálló életforma közötti szakadékot.

Gosztonyi Miklós

– A Start-program elsősorban azoknak az állami gondozott fiataloknak nyújt támaszt az önállósodásban, akik sikeresen szakmunkásvizsgáztak vagy érettségiztek. Az alapítvány segíti őket lehetőség szerint annak a munkahelynek a megtalálásában, amely lakhatási támogatást is biztosít. Emellett az alapítvány szintén fordít ilyen célra anyagi forrást. A mentori szolgálattal a hétköznapokban való önálló eligazodás esélyét növeljük – foglalta össze az új utógondozói szisztéma lényegét a kidolgozó Lánczi Zsuzsanna, a megyei gyermekvédelmi központ Árvácska Alapítványának kuratóriumi elnöke. – A fiatalra nagy teher hárul, amikor tőlünk kikerül a nagybetűs életbe. Meg kell tanulnia az önállóságot, a pénzzel való gazdálkodást. Ezért a sikeres munkahelykeresést követően közösen találkozunk a munkaadókkal. Megkérjük őket, hogy figyeljenek fiataljainkra, segítsék a beilleszkedésüket a közösségbe. 


András kétéves kora óta él Sopron egyik gyermekvédelmi intézményében. 

 

Lánczi Zsuzsanna, a Start-program kidolgozója azt reméli, hogy a segítséggel a fiatalok a helyes úton maradnak.

Lánczi Zsuzsanna, a Start-program kidolgozója azt reméli, hogy a segítséggel a fiatalok a helyes úton maradnak.


– Itt nőttem fel, kedvességgel és segítőkészséggel találkoztam mindig. Hallgattam a nevelőimre, szorgalmasan jártam iskolába, s elvégeztem a vendéglátó-iskolát. Szakács lettem. Nem okozott gondot a munkahelykeresés. Januárban leszek 18 éves, de már a város egyik neves éttermében dolgozom. Utógondozottként a Start-program jóvoltából egy évig lakhatok az alapítvány által biztosított lakásban. Bár lesz házirend, akkor is önállóbban és szabadabban élhetek, mint az intézményben, de a program előírja, hogy havi ötvenezer forintot félre kell tennem a jövőm érdekében. Meg fogom becsülni magam. Jó érzés, hogy mind a munkahelyemen, mind a mentoroktól támogatást kapok, van kitől tanácsot kérnem – mondta a Kisalföldnek a fiatal. 


– Tudomásunk szerint az országban egyedülálló Zsuzsanna Start-program modellje, ami az utógondozói ellátást simítja bele a valós életbe, áthidalva az intézményi keretek és az önálló életforma közötti szakadékot. A fiataloknak különben saját maguknak kell pályázni erre a lehetőségre. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy az utógondozotti ellátottak közül nem mindenki alkalmas arra, hogy megfeleljen a követelményeknek. Ez a program azoknak szól, akik nem hátrálnak meg a kihívások elől – fogalmazott Szendrődi Andor, a megyei gyermekvédelmi központ igazgatóhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!