Sopron és környéke

2019.04.23. 09:57

Törvénytelen lakópark Kópházán

Törvénysértő helyzet áldozataivá váltak azok, akik telket vásároltak Kópháza szélén, a Mária-lakóparkban. Szabálytalan volt ugyanis a telekalakítási eljárás, amit a bíróság mondott ki.

Nagy Márta

Kópházán nemrég épült közel negyven ingatlannak jelenleg nincs hatályos telekalakítási engedélye, így azok az építésügyi szabályoknak és a településrendezési tervnek sem felelnek meg, azokon épület elhelyezésére jogszerűen nincs lehetőség – szól a jogi passzus. Csakhogy az érintett telkeken már házak állnak, családok élnek a falak között. A bírósági ítélet és a telekalakítási engedélyt elutasító határozat hátterét dr. Czupy Melinda, az ügyben eljáró jogász segített megérteni.


– 2014-ben kezdeményezett belterületbe vonási és telekalakítási engedélyezést egy vállalkozó a kópházi önkormányzatnál. A testület ehhez hozzájárulását adta, és amikor a földhivatalnál 2015-ben megindult a telekalakítási eljárás, az akkori kópházi jegyző, az ügyben eljáró építésügyi szakhatóságként, kiadta a szabályosságot igazoló nyilatkozatot. Ennek alapján megindulhatott a telekalakítás – foglalja össze az ügyvéd. A telkeket az új beépítésre szánt területen „szigetszerűen" alakították ki, úgy, hogy nem vették figyelembe sem a helyi településrendezési tervet, sem a telekalakítás szabályairól szóló építési törvény előírásait. Erről korábban írtunk: Lakópark épül a határban >>


– Úgy alakították ki a telkeket, hogy azok a falun kívül egy külterületi szántó közepébe ékelődnek. A közúti fejlesztés sem valósult meg, a Mária-lakóparkban élők csak egy földúton keresztül tudják az ingatlanokat megközelíteni. Közel negyven tulajdonos érintett, kilenc ház már áll, egy részükben laknak is – mondja dr. Egresits József, egyike azoknak a tulajdonosoknak, akik pert indítottak a szabálytalan telekalakítás miatt. Több mint három éven át küzdöttek az igazukért. Bár a bíróság nekik adott igazat, ezzel nehéz helyzetbe hozták azokat, akik már felépítették otthonaikat. 

A Mária-lakópark telkeinek kialakítása nem volt szabályos – állapította meg a bíróság. 


– A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a jogszabálysértésre tekintettel hatályon kívül helyezte a Földhivatal telekalakítást engedélyező korábbi határozatát és új eljárásra utasította. A jogszabályt sértő bejegyzéseket az ingatlan-nyilvántartásból törölni kell. A törvénysértő állapot megszüntetését követően lehetne egy új telekalakítási eljárást lefolytatni. Ehhez – hangsúlyozza dr. Czupy Melinda – az érintett telkek tulajdonosainak viszont újra kell kezdeni az egész jogi procedúrát, hogy újra legyen helyrajzi számuk, ezt bankoknál, hatóságoknál, mindenütt újra át kell vezettetni. Ennek anyagi vonzata nem kicsi. Ki fogja a költségeiket viselni, hiszen a lakók tulajdonképpen nem tehetnek a szabálytalanságról? A pert kezdeményezők célja az volt, hogy békés úton és a jogszabályoknak megfelelően oldódjon meg a kialakult helyzet – zárta dr. Czupy Melinda.


Az önkormányzatnál megtudtuk, idén februárban módosították a rendezési tervet, ami keretet ad az új telekalakítás folyamatának. Információink szerint a háttérben tárgyalások folynak az érintettek között, hogy rendezzék a lakópark jövőjét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!