Sopron és környéke

2019.02.14. 14:09

Tizenhárom éve téma, hogy szálloda épül a ruhagyár helyén Sopronban

2021-ben lesz a soproni népszavazás századik évfordulója, amelynek eredményét a Rákóczi utcai honvédtiszti leánynevelő intézetben hirdették ki. Megújulhat-e a centenáriumra a később ruhagyárrá vált épület?

Gosztonyi Miklós

A Rákóczi utcai tömbön emléktábla hirdeti: „Ebben az épületben hirdették ki 1921. december 17-én Sopron és környéke népszavazás eredményét: magyarok maradtunk." A népszavazás századik évfordulójáig már három év sincs hátra.

 

A Kisalföld a kezdetektől nyomon követte a Rákóczi utcai épület rendszerváltás utáni sorsát. 2004 novemberében közöltük, a tulajdonosok eladnák az ingatlant, a ruhagyár termelését 2005-ben le is állították. 2006 februárjában arról írtunk, hogy szálloda épülhet a helyén, miután egy kecskeméti székhelyű befektetőcsoport hatszázmillió forintért hozzájutott az ingatlanhoz. 2008-ban azt ígérték, hogy három éven belül felépül nyolc-tíz milliárdos beruházással az exkluzív, négycsillagos szálloda, a Hotel Scarbantia.

 

Tizenhárom éve téma, hogy szálloda épül a ruhagyár helyén. Fotó: Magasi

Tizenhárom éve téma, hogy szálloda épül a ruhagyár helyén. Fotó: Magasi


A jogerős építési engedélyre 2010-ig kellett várni, azóta is Csipkerózsika-álmát alussza a projekt. A világgazdasági válság hatására kihátrált a bank a szállodai projektből – emiatt még a bontást sem kezdhették el. Új hitelezőt pedig a jelek szerint nem sikerült találniuk. Pedig a történelmi épület frekventált helyen áll, s azon túl, hogy rontja a városképet, már egyre veszélyesebb is...

Felhívtuk a szállodaprojekt céget: mi várható napjainkban a ruhagyári tömbbel? Érdemi választ nem kaptunk, mondván, folyamatban lévő ügyben egyelőre nem nyilatkoznak. Marad a kérdés: a századik évfordulón ezek szerint csak a kopott épület előtt emlékezhetünk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!