Sopron és környéke

2018.11.27. 08:00

Tárt kapuk várják a külföldieket a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Simonyi Károly karának oktatói nagy sikerű előadásokkal hívták fel kutatási eredményeikre a figyelmet a Faipari Tudomány és Technológiák Nemzetközi Szövetsége (SWST) nagoyai világkonferenciáján.

Gosztonyi Miklós

A világkonferencián részt vevő ötfős küldöttség tagja volt dr. Alpár Tibor is, a kar oktatója, az egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese. Elmondta: Japánban tett útjuk egyetemük újonnan létrehozott nemzetköziesítési stratégiáját szolgálta. Céljuk, hogy egyre ismertebbé tegyék intézményüket a nagyvilágban, s hogy az eddigieknél is vonzóbbak legyenek nemzetközileg a tudományos partnerek körében. 


– Egyetemünkről az utóbbi években több publikáció látott napvilágot tekintélyes szakmai kiadók gondozásában. Karainkon dicséretesen aktívak a külügyi dékánhelyettesek. Több mint háromszáz egyetemmel és kutatóintézettel állunk kapcsolatban az USA-tól Japánig, Európa sok államától Dél-Amerikáig – részletezte a kutatási és külügyi rektorhelyettes. – Számos többoldalú tudományos projektben veszünk részt. Uniós partnerekkel előkészület alatt áll például nanotechnológiai és agroerdészeti kutatási együttműködésünk. Mindezek jó alapot adnak ahhoz, hogy új nemzetközi lehetőségekkel éljünk és külföldi diákok sokasága előtt táruljon ki a Soproni Egyetem kapuja.

Dr. Alpár Tibor: Előkészület alatt áll nanotechnológiai és agroerdészeti kutatási együttműködésünk. Fotó: Magasi

Dr. Alpár Tibor: Előkészület alatt áll nanotechnológiai és agroerdészeti kutatási együttműködésünk. Fotó: Magasi

– A Soproni Egyetem négy karán jelenleg összesen nyolcvan külföldi hallgatót képzünk. A demográfiai mutatók szerint csökken a népesség, így az egyetemista korosztály is. Emiatt évente egyre kisebb a felsőoktatási intézmények merítési lehetősége, holott a kapacitás adott lenne – magyarázta a hátteret dr. Alpár Tibor.


– Kormányzati szinten is foglalkoznak e témával: hazánk a Stipendium Hungaricum ösztöndíjrendszerrel segíti a világ számos országából érkező diákok beilleszkedését a honi felsőoktatásba. Stratégiánkban a nagyobb számú angol nyelvű képzéseket is kívánatosnak tartjuk. Jelenleg a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar öt szakán zajlik komplett angol nyelvű képzés. Utóbbi karunkon az erdőmérnöki karral közösen terveink szerint jövőre beindítjuk a bioinformatikai szakot, amely a genetika és az információtechnológia találkozásából született, s ahol kizárólag angol nyelven zajlik majd az oktatás. A külföldi hallgatók mellett erre várjuk az angolul jól tudó magyar diákokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!