Sopron és környéke

2014.10.08. 13:05

Szivárog a Hanság-főcsatorna - Félméteres víz alatt a földek Ausztriában

A Fertő tó leeresztése miatt mintegy 2000 hektárnyi terület van víz alatt Ausztriában. Szivárog a főcsatorna.

kisalfold.hu

  
A Hangság-főcsatorna a kétszer olyan széles, mint mielőtt megnyitották volna a magyar oldalon a Fertő tó zsilipjét. A csatorna mindvégig a határ nyomvonala mellett, a magyar oldalon halad - idézte fel a burgenland.orf.at.

A portál az írja, a Fertő tó leengedése nem várt következményekkel járt: szivárog a csatorna.

Pomogy (Pamhagen), Valla (Wallern), Mosontétény (Tadten), Mosontarcsa (Andau) települések térségében a mocsaras részek már nagyobbak, mint a mezőgazdasági területek.

A károk jelentősek, egyes helyeken a táblák fél méteres víz alatt vannak. Összesen mintegy kettőezer hektárnyi területet érint a belvíz.

Néhol fél méter magas a víz. Fotó: burgenland.orf.at

Kétezer hektárnyi területet lepett el a belvíz Ausztriában. Fotó: burgenland.orf.at

A Hangság-főcsatornába a vizet most megpróbálják visszaszivattyúzni. Mint azt megjegyezték, ez csepp a tengerben, hiszen a vízelvezető árkok zsilipjei zárva vannak.

- Magyarországgal hamarosan elkezdődnek a tárgyalások - mondta Andreas Liegenfeld (Ausztriai Néppárt), mezőgazdasági miniszter.

- A csatorna felújítása az előzetes számítások szerint kettőmillió euróba kerülne. Egy hosszú távú, határon átnyúló projekt keretében lehetne majd elvégezni a kivitelezést - tette hozzá.



A csatorna magyar oldalán egyébként főként mezőgazdasági területek találhatók. Szemben Ausztriával, ahol például Pomogy alig két kilométerre fekszik. Nálunk, a Hanság-főcsatornába betorkolló csatornák zsilipjeit lezárták. Úgy tudjuk, azért, hogy ne alakuljon ki belvíz Sarród térségében szivattyúznak. Ennek hiányában ugyanis nem tudna elfolyni a víz.

A legfrissebb mérési adatok szerint a Fertő tó nyugalmi vízszintje a sokéves átlagnál negyven-, az optimálisnál pedig nyolc centiméterrel magasabb. A leeresztés folyamatos, másodpercenként nyolc köbméternyi víz távozik a tóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!