Sopron és környéke

2015.09.22. 14:26

Szigorú feltételek - Menekültként szinte lehetetlen munkát vállalni Ausztriában

Naponta több ezer menekült érkezik Ausztriába. S mint látható, nem is olyan egyszerű az elhelyezkedésük.

kisalfold.hu

Milyen hatással lesz a már gyengülő osztrák munkaerőpiacra a naponta az országba érkező több ezer menekült? - tette fel a kérdést a burgenland.orf.at. A menekült státusi időszakban a szociális ellátás sem olyan nagy összegű, mint az elsőre tűnik.


A menekültek, hivatalos papírok nélkül  gyakorlatilag semmilyen munkát nem vállalhatnak.


Ha mégis, azt is csak korlátozottan. A menekülttáborokban, kis létszámban dolgozhatnak. Például festhetnek, takaríthatnak, szerelhetnek-javíthatnak. Ám óránként hat eurónál több fizetést nem kaphatnak.

Menekültként Ausztriában sem egyszerű munkát vállalni. Fotó: kisalfold.hu archívum

Menekültként Ausztriában sem egyszerű munkát vállalni. Fotó: kisalfold.hu archívum


Önkormányzatoknál, a szövetségi kormányzati szerveknél - bizonyos ideig - végezhetnek karitatív munkát.


A menedékkérők számára engedélyezett az idénymunka. Az egyes szakmákban azonban kvótarendszert hoztak létre. Burgenlandban, a turizmusban tíz menekült foglalkoztatását engedélyezi. De azt is csak a nyári szezonban.


Három hónappal a menekültügyi eljárás megindítása után, komoly feltételekkel indíthatnak vállalkozást. Olyan cégeket alapíthatnak, amely területen nincs szükség a kereskedelmi engedélyre. Ilyen lehet a tolmácsolás, magántanár, zenész, vagy a webgrafikus.


A burgenlandi munkaügyi központban jelenleg 57 menekültet regisztráltak. Többségük évek óta a rendszerben van.


 Helene Sengstbratl, a tartományi központ vezetője szerint az országba idén érkezett menekültek egyelőre nem lesznek hatással a munkaerőpiacra. Az majd a következő években derül ki, hogy az érintett személyek milyen gyorsan tudnak megtanulni németül. S használni a számukra új nyelvet.


A munkavállalás mellett egyre többször feltett kérdés, a szociális juttatásokkal kapcsolatos. Nyugati szomszédunknál gyakran mondogatják, hogy több pénzt kapnak a menekültek, mint a rászoruló családok. A valóság: a menekültek nem jogosultak szociális segélyre, lakhatási támogatásra, családi pótlékra, GYES-re, vagy éppen fűtéstámogatásra.


A menedékjoggal együtt alapellátás is jár.


A menekültszálláson élők ételt kapnak, és havonta 40 eurót. Mindazok, akik sajt maguk oldják meg a lakhatást és az étkezést, támogatásban részesülhetek. Egy négytagú család esetében ennek összege összesen 820 euró lehet. S ebből a pénzből kell megélniük.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!