Sopron és környéke

2016.06.06. 12:07

Szigorított ellenőrzés a határon - "Nem akarunk több halottat"

Háromszáz rendőr és ugyanennyi katona ellenőrzi Burgenlandban a Magyarországgal közös határt.

kisalfold.hu

Hiába a Schengeni-megállapodás, a csatlakozott országokban a szabad mozgás joga és lehetősége, ennek ellenére az Ausztriába tartó autósok mégis határellenőrzéssel találkoznak.


Ez pedig sok esetben torlódással jár.


Április 25. óta Burgenland minden egyes határátkelőhelyén és pontján fokozott ellenőrzésbe kezdtek. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezt a rendelkezést mikortól vonják vissza.

A határátkelőkön, legyenek azok kicsik, vagy nagyok rendszeresek az ellenőrzések. Fotó: burgenland.orf.at

A határátkelőkön, legyenek azok kicsik, vagy nagyok rendszeresek az ellenőrzések. Fotó: burgenland.orf.at


- A fő cél az embercsempészet elleni küzdelem - nyilatkozta az ausztriai közszolgálati médiának a rendőrség egyik illetékese. - Nem fordulhat elő többet olyan eset, amikor tavaly nyáron több mint hetvenen veszítették életüket egy Magyarországról érkezett hűtőkocsiban. Nem akarunk több halottat.


Kiemelte: Magyarország a szerb határ megerősített őrzésével példát mutatott. Az ausztriai hatóságokkal való együttműködésen azonban még van mit javítani. Előfordul, hogy a rendőrség nem kap megfelelő információt egy esetről, vagy azok valahol elakadnak. Egymást támogatva még hatékonyabbak lehetne az ellenőrzés.


Az írásban kitértek a kerítés kérdésére is. A tervek elkészültek, amennyiben szükséges, rövid idő alatt fel is húznák.


Az elmúlt másfél hónap gyorsmérlege is elkészült. Az adatok szerint 1800 illegálisan Ausztriába tartózkodó külföldi ellen intézkedtek Burgenlandban. 66 olyan járművet foglaltak le, amellyel migránsokat szállítottak. Legtöbben Magyarországról, Szerbiából, illetve Romániából indultak útnak.


A határon egyébként háromszáz rendőr és ugyanennyi katona teljesít szolgálatot. Ha ezekben a nyári hónapokban szükséges, bármikor megerősíthetik a létszámukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!