Sopron és környéke

2015.08.26. 11:53

Szerdán tárgyalnak az egyetem szervezeti átalakításáról

Izgalmas napokat élnek meg most a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói és vezetői: a leendő soproni elsősöket a balekhéten okítják a hagyományokra a firmák, az egyetem vezetése pedig szerdán tárgyal a minisztériumban az intézmény szervezeti átalakításáról.

kisalfold.hu

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) soproni karaira – a Simonyira, az erdőmérnökire, a közgazdaság-tudományira és a Benedek pedagógiaira – összesen 851 elsőévest vettek fel, valamivel kevesebbet, mint tavaly. Pótfelvételivel várhatóan további mintegy száz diák juthat be a soproni karokra. Ugyanakkor az országos felsőoktatási reform keretében az NYME szervezeti átalakítás előtt áll: dr. Dinnyés Álmos egyetemi kancellár és dr. Faragó Sándor rektor épp ma utazik Budapestre, hogy ez ügyben a konkrétumokról – a nem soproni karok jövőjéről – tárgyaljon a minisztériummal. Annyi azonban biztos, hogy aki az NYME-n kezdi meg idén a felsőoktatási tanulmányait, azokat be is fejezheti.

Felvételi

851 elsőévest vettek fel a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) soproni karaira.
Sopronban e napokban tartják a balekhetet: az elsősök, a „balekok" veszik birtokba a várost. Kisebb-nagyobb csoportokra osztva ismerkednek tanulmányaik helyszínével és az egyetem selmeci tradícióival. (Az NYME jogelődje az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia, bányászati-kohászati mérnökképző, műszaki felsőoktatási intézmény volt, amely a trianoni szerződést követően költözött Sopronba.) A balekhéten a három hagyományőrző soproni kar – a Simonyi, az erdőmérnöki és a közgazdaság-tudományi – harmadéves hallgatói, a „firmák" veszik szárnyaik alá az elsősöket.

Át a városon. A balekhét kezdetekor nem maradhatott el a hagyományos szekértolás a vasútállomástól az egyetemig.

Át a városon. A balekhét kezdetekor nem maradhatott el a hagyományos szekértolás a vasútállomástól az egyetemig.

– A firmák átfogó programsorozattal vezetik be az egyetemi élet tudnivalóiba az elsőéveseket. A „tudatlan balekok" közül most mintegy százötvenen érkeztek – részletezte Kovács Ferenc, az NYME Hallgatói Önkormányzatának elnöke. – Az ország különböző vidékeiről jött elsősök vonattal utaztak Sopronig. A vasútállomáson meglepődhettek, hiszen a beígért „taxi" – ami alatt a valóságban szekereket kell érteni – nem őket vitte az egyetemre, hanem nekik kellett azokat a csomagok terhével eltolni az alma materhez, át a városon. A balekhét többek között múzeumlátogatásról, erdei túrákról, nagycenki kirándulásról szól. Emellett a firmák jegyzetekkel, könyvekkel is ellátják a balekokat, akik hasznos információkat kapnak a majdani beilleszkedés megkönnyítésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!