Sopron és környéke

2019.07.08. 18:05

Szelektív szemétgyűjtés okosan

Összességében jól működik a zsákos szelektív hulladékgyűjtés Sopronban és térségében. A szelektív szigeteket viszont nem arra használja a lakosság, amire valók. Tippeket adunk ahhoz, hogyan tudunk okosabban szelektálni.

Bódvai Ildikó

– A családi házas övezetekből begyűjtött kék és sárga szelektíves zsákok tartalma sokkal tisztább, mint a konténereké. Jobban odafigyelnek az emberek, mit tesznek bele. Mi is igyekszünk ösztönözni a lakosságot. Jó úton haladunk, évről évre nagyobb mennyiséget gyűjtünk be – mondja Zsugonits Gabriella válogatási művezető, amikor belépünk az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Harkai úti válogatócsarnokába. A nagy melegben minden ajtó, ablak nyitva van, szag mégis megüti az orrunkat.

Blazovics Zoltán a papírhengerek bálázását végzi. Ez a legjobban újrahasznosítható anyag. Fotók: Magasi

– Nem lenne ilyen büdös, ha a szelektív szigetek konténereit is úgy használná a lakosság, ahogyan kell. Ezekbe sajnos rengeteg nem odavaló dolgot beleraknak. Ezzel a mi munkánkat is megnehezítik. Találkoztunk már döglött kígyókkal, vaddisznófejjel, használt pelenkákkal, kutyaürülékkel, injekciós tűvel és még sorolhatnám, mi mindennel – mondja a szakember, mielőtt rátérnénk jövetelünk céljára. Vagyis arra, hogyan tudjuk még okosabban válogatni a háztartásokban keletkező hulladékot.

Érdemes a vásárlásnál kezdeni az odafigyelést

Tudatosan csökkenthetjük a csomagolóanyagok mennyiségét, például a nehezen lebomló nejlonzacskók, -táskák helyett papír vagy textil használatával. A papír a leggazdaságosabban újrahasznosítható anyag, a soproni válogatóból egyenesen a dunaújvárosi papírgyárba kerülnek a bálák, ahol feldolgozzák – tudjuk meg a művezetőtől. Fontos, hogy szárazon kerüljenek a kék zsákba az újságok, magazinok, szórólapok, papír csomagolóanyagok, kartonok.

 

A szelektívbe kerüljön az, ami feldolgozható

A háztartási műanyaghulladék többsége is újrahasznosítható, de nincs mindenhez megfelelő feldolgozási technológia.

Ezeket a műanyagokat ne tegyük a szelektív hulladék közé, kéri Zsugonits Gabriella, mert újrahasznosításukhoz nincs megfelelő technológia.

Ezeket a műanyagokat ne tegyük a szelektív hulladék közé, kéri Zsugonits Gabriella, mert újrahasznosításukhoz nincs megfelelő technológia.

A fogkrémes tubust, alumíniumbevonatos chipses- zacskót, vékony falú műanyag palántatartó tálcát és cserepet, hungarocellt és azokat a felvágottakat, húsokat, halakat tartalmazó csomagolóanyagokat se dobjuk a szelektíves zsákba, amiknek a tálcája ilyen anyagból készült. Ne tegyük bele a műanyag játékot, papucsot és az alufóliát se a sárga zsákba.


Száraz legyen és lapos

Lássuk, mi dolgozható fel: a műanyag vizes-, üdítős-, ecetesflakon, vagyis a PET-palack. Az alumínium üdítős- és sörösdoboz, konzervdoboz, műanyag zacskó és zsák, zsugorfólia, tetrapack tejes- és üdítősdobozok. A kemény falú vödrök, mosó-, tisztálkodó- és tisztítószeres flakonok, valamint a szintén kemény falú, úgynevezett vödrös joghurtok, tejfölök literes dobozai is feldolgozhatók.

– Fontos, hogy minden hulladék száraz legyen és lehetőség szerint lapos. A flakonokon rajtuk maradhat a kupak, a dobozokról az ételmaradékot kis vízzel öblítsük le – ad tanácsot Zsugonits Gabriella a körültekintő szelektív gyűjtéshez.

Napi tíz-tizenkét tonna

Az STKH Harkai úti szelektív válogatójában heten dolgoznak főállásban, mintegy húsz munkatársat külsős cég biztosít. Ötvenkét település szelektív hulladékát válogatják, napi tíz-tizenkét tonnát. A legnagyobb mennyiséget, mintegy 50 százalékot a PET-palackok teszik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!