Sopron és környéke

2019.06.14. 09:00

Súlyos betegségeket is kockáztathatnak

A nők hormonrendszeri betegségei és az időskori jóllét áll annak a háromnapos orvoskonferenciának a középpontjában, ami csütörtökön kezdődött a Hotel Sopronban. Odafigyeléssel a változókorban is jobb lehet az életminőség.

Bódvai Ildikó

A Magyar Menopausa Társaság (MMT) és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság (MSZNET) harmadszor tartja közösen tudományos rendezvényét. Mintegy kétszázötvenen vesznek részt a tanácskozáson. Az előadások felölelik a szülészeti és nőgyógyászati endokrinológia teljes spektrumát a serdülőkortól az időskorig.

Dr. Erdélyi Lajos, dr. László Ádám és dr. László Dániel fontosnak tartják minden hormonális probléma kivizsgálását. Fotó: Magasi

– A nők életük egyharmadát hormonhiányban élik le annak minden tünetével, hátrányával. Pedig nem kellene szenvedni a hőhullámok és az álmatlanság miatt, mert ezek hormonterápiával megszüntethetők. Sopronban is működik menopauza-szakrendelés az új diagnosztikai tömbben, ahová előzetes egyeztetéssel lehet jelentkezni – mondta elöljáróban dr. Erdélyi Lajos szülész-nőgyógyász, az MMT elnökségi tagja, a csütörtökön kezdődött háromnapos nemzetközi konferencia soproni főszervezője.


– A változókori problémákkal kapcsolatban a lakosság még mindig nem elég tájékozott. Úgy gondolják, természetes folyamatról van szó, amivel nem szükséges foglalkozni. Pedig kell és nemcsak a kellemetlen tünetek csökkentése miatt, hanem azért is, mert súlyosabb betegségek kockázatát is hordozzák. Ilyenek például a koszorúér-betegségek és a csontritkulás okozta törések. Érdemes szakemberhez fordulni, lehetőleg a menopauzális medicina minősített orvosaihoz – tette hozzá dr. László Ádám, az MMT elnöke. 


– A női endokrinológia a hormonális betegségek nemi működésre kifejtett hatásaival, illetve azok kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik. Azért fontos ez, mert a fogamzóképes korú nők tíz százaléka érintett. Sikertelen várandósság hátterében is gyakran áll valamilyen hormonális probléma – nyomatékosította dr. László Dániel, az MSZNET főtitkára a téma fontosságát.

Címkék#Sopron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!