Sopron és környéke

2014.08.12. 10:42

Soproni Tómalom - Elismerés az életmentőknek

Rendkívüli jutalomban részesítette a Soproni Vízmű Zrt. Török Lászlót és Bata Natáliát, akik a Tómalom fürdőn mentettek meg egy bajba jutott férfit.

Nagy Márta


Rendkívüli jutalomban részesítette a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Rádonyi László a társaság által üzemeltetett Tómalomfürdő úszómesterét, Török Lászlót, aki augusztus 9-én az ügyeletben lévő vízi mentővel együtt kimentett és sikeresen újraélesztett egy víz alá került fiatal férfit.

Mint megírtuk, a harmincéves, fertőrákosi fürdőző elmerült a Tómalom mély vizében, a partról a strandot figyelő úszómester és a vízi mentő azonban időben észrevették a bajt. Gyorsaságuknak és hozzáértésüknek köszönhetően sikerült megmenteniük a férfit, a mentőszolgálat kiérkezéséig fenntartották a keringését.


Rádonyi László a Kisalföldnek elmondta, jutalomban részesítik az azóta már a Balatonon szolgálatot teljesítő vízi mentőt, Bata Natáliát is.

Korábban írtuk:

Barátságos, családias hangulatú fürdőhely Sopron határában a tómalmi strand, ám veszélyeket is rejt az élő víz, ami húsz méterre a parttól már négy méter mély. Egy harmincéves fiatalember is rosszul ítélte meg saját fizikai erejét és az elemekét is szombaton, amikor egy órával dél után a vízbe csobbant...

– Figyeltük a fürdőzőket, elég sokan voltak a nyári melegben. Láttam a férfit, de közben pásztázta a szemem a többieket is. Amikor újra afelé néztem, csak a karja látszott, mintha megpróbálná elkapni a túlparti stég tartóoszlopát. Azonnal futottunk a csónakokhoz – meséli még mindig az események hatása alatt Török László úszómester.

Bata Natália és Török László gyors volt és felkészült. Egy fiatal életet mentettek meg. Fotó: Magasi Dávid

Bata Natália és Török László gyors volt és felkészült. Egy fiatal életet mentettek meg. Fotó: Magasi Dávid

Török László, a Soproni Vízmű Zrt. munkatársa ebben a munkakörben új ugyan, de tapasztalt életmentő. Bata Natália viszont rendkívül fiatal, a váci gimnazista első szezonját tölti ezen a nyáron mint képzett vízi mentő. Néhány napra helyezték Tómalomra, aztán irány a Balaton...

– Első és remélhetőleg utolsó ilyen közös akciónk volt, inkább ne legyen ránk szükség. De nagyon örülök, hogy sikerült! – árulja el Natália. Nem is akar részletekbe bocsátkozni. „Ezt vállaltam, ezért vagyok itt, ezt tanultam" – mondja visszafogottan. Annyit nagy nehezen elmesél, önmagát is meglepte, milyen higgadt volt a drámai percek alatt. Este viszont nehéz volt elaludni...

Török László már tapasztaltnak számít, Bata Natália viszont első szezonját tölti ezen a nyáron képzett vízi mentőként. Fotó: Magasi

Török László már tapasztaltnak számít, Bata Natália viszont első szezonját tölti ezen a nyáron képzett vízi mentőként. Fotó: Magasi

– Gyorsan odaértünk a férfihoz, de már nem lélegzett. Azonnal értesítettük a mentőket és a fiatalembert felhúzva a stégre megkezdtük az újraélesztést.


Nem néztem az órám, de hamar kiértek a hivatásos mentők, addig fenn tudtuk tartani a keringését. Ijesztő belegondolni, hogy mi történhetett volna, ugyanakkor jó érzés, mert sikerült megmenteni egy életet. Hiába ez a dolga az embernek, ehhez nem lehet hozzászokni – mosolyog Török László.

A bajba jutott fertőrákosi fiatalembert tegnap még a soproni kórházban ápolták. Nyilatkozni nem akart, de úgy tudjuk, maradandó sérülés nélkül folytathatja az életét. Ezt pedig most csakis Török Lászlónak és Bata Natáliának köszönheti, akiket – miután mentőautóba emelték az úszót és csónakkal visszatértek a strandra – hatalmas tapssal köszöntöttek a fürdőzők.

Hogy ne legyen baj!
Az úszómester és a vízi mentő ez alkalommal is hangsúlyozzák, hogy még a jól úszóknak is ezerszer meg kell gondolniuk, ha mély vízbe csobbannak a nagy melegben. Felhevült testtel, főleg ismeretlen vízbe soha ne ugorjanak, ittasan, fáradtan, teli gyomorral ne vállalkozzanak a mély vízben úszásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!