Sopron és környéke

2016.02.24. 10:09

Soproni Nyugdíjasegyetem - Útjára indult a XI. szemeszter

A madártan nemzetközi tekintélyű tudósáról, a másfél évszázada született Chernel (ejtsd: Csernel) Istvánról emlékezett meg prof. dr. Faragó Sándor a Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszterének első előadásán. Az értekezés nagy sikert aratott.

kisalfold.hu

– Családi házban lakunk, szeretjük a madarakat, sok örömöt szereznek énekükkel, lényükkel. Gondoskodásképpen kertünkben e téli hónapokban madáretetőket raktunk ki, még ha nem is volt komoly hó az idén. Nagy várakozással néztünk hát a madártan tudósáról szóló előadás elé, s nem csalódtunk.

A nyugdíjasegyetemen arról is hallhattak, hogy Chernel István madártani vonatkozásban felülmúlta mesterét, Herman Ottót.  Fotók: Magasi

A nyugdíjasegyetemen arról is hallhattak, hogy Chernel István madártani vonatkozásban felülmúlta mesterét, Herman Ottót.  Fotók: Magasi

Egy egészen fantasztikus, nemzetközi sikerekben gazdag pályaív kerekedett ki a lelkes és alaposan felkészült előadó jóvoltából, aki – mint megtudtuk –, kétkötetes könyvet írt Chernel István 1914–1922 között született naplójáról. Bevallom, Chernel Istvánról azelőtt még sosem hallottam. De így lehettek velünk együtt sokan mások is, ezért az előadás hiánypótlásnak is beillett.

Prof. dr. Faragó Sándor

Prof. dr. Faragó Sándor

Büszkék lehetünk rá, hogy a soproni bencés gimnáziumban is tanult, s hogy az ő műve a „Magyarország madarai, különös tekintettel gazdasági jelentőségökre" című nagyszabású könyv – mondta a Kisalföld érdeklődésére Szukits Gyula nyugalmazott minőségellenőr. Ő feleségével, Évával harmadik éve résztvevője a Soproni Nyugdíjas- egyetem programsorozatának.

Szukits Gyula

Szukits Gyula


Zsúfolásig telt a GYIK Rendezvényház tegnap a XI. szemeszter nyitó előadására. Mint azt az előadó, prof. dr. Faragó Sándor – a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora –  elmondta, a tavaszi szemeszterre ötszázhúszan regisztráltak.


Ízelítőül részletezte, a kéthetenkénti programon szó lesz a kortárs magyar építészetről éppúgy, mint a csillagászatról, a családi játszmákról, a magyar ipar ’89 utáni változásairól vagy a zarándoklásról.  A legszorgalmasabbak, akik valamennyi előadáson részt vesznek, a szemeszter végén értékes ajándékokat nyerhetnek.


(A rektor „Lélekkel teljesített hivatás – 150 éve született a madarak Európa-hírű tudósa, Chernel István" című előadásáról a Kisalföld Ezüstkor rovatában olvashatnak féloldalas összefoglalót.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!