Sopron és környéke

2016.04.20. 12:22

Soproni Nyugdíjasegyetem - Százmilliárd dollár 25 év alatt

997-ben 4500 külföldi érdekeltségű ipari vállalkozás működött hazánkban, ez jelentette a csúcsot - hangzott el Kiss Éva professzor ,,Változások a magyar iparban 1989 után" című nyugdíjasegyetemi értekezésén.

kisalfold.hu

– Nagyon tartalmas előadást hallhattunk a magyar ipar rendszerváltást követő szerkezetének, termelési struktúrájának nagy léptékű változásairól. Méltónak találom, hogy egyetemnek hívják a nyugdíjasegyetemet, mert úgy vélem, a fiatal hallgatóknak sem tarthatnak ennél különb órát e témában – „osztályozta" Sándor István soproni nyugdíjas faipari technikus dr. Kiss Éva, az NYME Közgazdaság-tudományi Kar professzorának  értekezését. –


Az elhangzottak után akaratlanul is egykori munkahelyem, egy faipari vállalat jutott az eszembe. Ma már ott is teljesen más profillal foglalkoznak...


Dr. Kiss Éva előadásában részletezte, 1989 után mozgalmas időszak, hatalmas változás következett be a magyar ipar történetében. Az egykori szocialista berendezkedéshez képest a gazdaságban új szervezeti formák jelentek meg, a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) betéti társaságok (bt.), részvénytársaságok. Hazánkban ma az ipari vállalkozások háromnegyede kft.


Míg 1997-ben 4500 külföldi érdekeltségű cég tevékenykedett Magyarországon, addig napjainkban 3200. Az első termelésáthelyezés, vagyis külföldi tulajdonú üzem kitelepítése más országba 2000-ben zajlott le, Sárbogárdról Kínába. (Az előadásról részletesebben a Kisalföld április 27-i Ezüstkor rovatában olvashatnak.)


Az előző előadás kvízkérdéseit helyesen megválaszolók között megtartott sorsolás eredményeképpen tegnap Kovács Marianna nagylózsi és Baróczi Miklós soproni nyugdíjas-egyetemista vehetett át egy-egy Kisalföld-könyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!