Sopron és környéke

2016.03.09. 09:49

Soproni Nyugdíjasegyetem - Művészetekkel rokon az építészet

Szelfit készített ötszáz főnyi közönségével előadása végén dr. Wesselényi-Garay Andor építész, egyetemi docens a Soproni Nyugdíjasegyetemen, miután nagy tapssal jutalmazták évezredeket átívelő, vetített képes értekezését a művészetekről és építészetről.

Gosztonyi Miklós - Kisalföld napilap

– Fantasztikus előadást hallhattunk dr. Wesselényi-Garay Andortól a művészetek és az építészet kapcsolatáról. Igen jól felépítette mondandóját, kezdve az antik időktől egészen napjainkig. Megtudhattuk az ókor oszlopsorainak a történetét, a dór férfiasságát, az jón nőiességét és a korinthoszi legendáját, de bepillantást nyerhettünk a kortárs hazai építészet műhelytitkaiba is. Lekötött minden szava.

A hallgatóság  az előadáson megtudhatta, hogy gyakran elég egyetlen vonást húzni ahhoz, hogy más avatott értse: művésszel van dolga. Fotó: Magasi

A hallgatóság  az előadáson megtudhatta, hogy gyakran elég egyetlen vonást húzni ahhoz, hogy más avatott értse: művésszel van dolga. Fotó: Magasi

A lazasága is megnyerő volt, az, hogy előadás végén nagy derültséget keltve így szólt: most pedig csinál egy szelfit a közönséggel, mert ennyi ember előtt még sosem adott elő – mosolygott a Soproni Nyugdíjasegyetem tegnapi programja után Steinbach Ernőné nyugalmazott bérelszámoló. Ő barátnője, Éva invitálására jelentkezett a programsorozat tavaszi szemeszterére.

 Dr. Wesselényi-Garay Andor

 Dr. Wesselényi-Garay Andor

„Nem tudunk távolságtartóan, elfogulatlanul nyilatkozni azokról a művekről vagy épületekről, amelyeket több évtizedes munkával hoztak létre, mert ezek mítosszá válnak. Ilyen például a Taródi-vár vagy Ausztriában a Steinhaus. Ha a rációt a mítosz váltja fel, megszűnik a kritika.

 Steinbach Ernőné

 Steinbach Ernőné

A baj abban áll, hogy ezáltal megszűnik a vélemények ütköztetése is" – hangoztatta az előadó, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének egyetemi docense, építészmérnök. (Az előadásról részletes beszámolót a Kisalföld Ezüstkor rovatában olvashatnak március 16-án.)


 A program kezdetén átadták azokat a Kisalföld-könyveket, amelyeket kisorsoltak a múltkori kvízkérdések helyes megválaszolói között. A szerencse ezúttal Károly Józsefné soproni és Balogh László kópházi hallgatónak kedvezett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!