Sopron és környéke

2016.02.04. 12:49

Soproni kórház - Korszerűsödött az aneszteziológiai és intenzív ellátás eszközparkja

Megújult a műtéti beavatkozások és az intenzív terápiás ellátás eszközháttere a Soproni Gyógyközpontban.

kisalfold.hu

Modern műszerek - újraélesztő készülék, UH berendezés, valamint altató- és lélegeztető gépek, betegőrző monitorok - segítik mostantól az aneszteziológusok munkáját.


A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályra a betegek nagy része műtéti beavatkozások, szív-, keringési vagy légzési elégtelenség, anyagcsere krízisek, balesetek, központi idegrendszeri gyulladásos betegségek, súlyos fertőzések, életveszélyes mérgezések miatt kerül felvételre. A szakorvosok évente mintegy 6500 műtéti beavatkozás sikerét segítik, az intenzív osztályon további mintegy 350 beteg felépülését támogatják – mondta el a sajtó képviselőinek szervezett bejáráson Dr. Répássy Tamás mb. osztályvezető főorvos.


Az intézményben folyó széleskörű műtéti tevékenység megköveteli a magas színvonalú, dinamikusan fejlődő aneszteziológiai hátteret. E feladatok ellátását könnyíti meg a Soproni Gyógyközpont 600 millió forintos eszközfejlesztési programja keretében történt műszerbeszerzés – tette hozzá.


A központi műtőben a meglévők mellett egy új altatógépet állítottak üzembe, mely a különféle beavatkozások alatt a megfelelő mennyiségű oxigén és altatógáz adagolását és a kilélegzett széndioxid elszállítását végzi. Az intenzív terápiás ellátáshoz nélkülözhetetlen további 4 új lélegeztető gép, valamint a pontos és folyamatos gyógyszeradagolást segítő infúziós pumpák is érkeztek az osztályra – részletezte a fejlesztéseket Dr. Répássy Tamás.

 


 

Lecserélték az elavult, közel 30 éves betegőrző monitorokat. A központi műtő ébredőjébe 4, az intenzív részlegre további 8 új készülék került. Valamennyi műszer csúcskategóriás, az életjelenségek (légzés, keringés, testhőmérséklet, folyadékegyensúly) folyamatos ellenőrzésére, a főbb paraméterek figyelemmel kísérésére és rögzítésére is alkalmasak – fejtette ki a főorvos. Hozzátette: olyan defibrillátor is érkezett az osztályra, mely az orvostechnológiai piacon jelenleg a legmodernebbnek számít. A készülék a hagyományos elektrosokk leadásán túl képes elemezni a beteg szívműködését és EKG készítésére is alkalmas.


Újdonság az osztályon az a magas kategóriájú UH berendezés, mely az aneszteziológusoknak a szakmai fejlődés lehetőségét is biztosítja, számtalan opciót kínál pl. az érzéstelenítés, a fájdalomcsillapítás vagy a kanülálás terén, de használható a gyors differenciál diagnosztikához vagy a betegek állapotának követéséhez is – emelte ki a főorvos.


Javultak az osztály komfortkörülményei, hiszen megvalósult az amortizálódott intenzív betegágyak cseréje is. A műszerfejlesztési program hozzájárult a betegbiztonság és az ellátás színvonalának további emelkedéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!