Sopron és környéke

2019.02.06. 09:17

Soproni borvidék - Időben elkezdték, már a metszés felével végeztek, de túl kevés a munkáskéz

A Soproni borvidéken a metszés jelenti most az idénymunkát. A nagyobb területeken a feladat felével elkészültek már; időben el kellett kezdeni, hogy rügyfakadásra kész legyenek. De kevés a munkáskéz, ráadásul a tavalyi alacsony árak miatt sok kisebb gazda bele sem kezd.

Nagy Márta

– Ki kell használni a jó időt, aki teheti, már a szőlőt metszi. A munkákat két tényező alapvetően befolyásolja: van-e elég segítség és mekkora a terület. Akinek sok szőlője van, az kénytelen korán kezdeni a munkát, hogy a végére érjen, mert egyre nehezebb megfizetni a segítőket – foglalta össze a helyzetet érdeklődésünkre Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke.

Taschner István szerint a téli időjárás kedvező volt a szőlő szempontjából, az a fontos, hogy rügyfakadás után ne jöjjön már fagy.

Az ideális az volna, ha nem sokkal rügyfakadás előtt metszenének, de ez fizikailag lehetetlen. Kevés a munkáskéz, az ausztriai szőlőkben öt-hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek, ezzel a magyar gazdák nem tudnak versenyezni. Úgyhogy kevesebben dolgoznak, hosszabb ideig.


– Tavaly a minőség szempontjából a kékfrankos volt a nagy nyertes, kiváló vörösborokat adott a borvidék. A szőlő felvásárlói ára azonban olyan alacsonyra zuhant, hogy a kisgazdák közül sokan már neki sem állnak a munkának. Ez nagyon elkeserítő. Meg lehet érteni őket, hiszen míg egy kiló krumpli háromszáz forint, a szőlőért csak hetvenet adtak... Szomorú látvány a Mélyút környéke, alig van arrafelé művelt ültetvény. Márpedig ha egy évig hozzá sem nyúlnak a tőkékhez, azok úgy elvadulnak, hogy nehéz visszahozni őket. A hegyközség hirdetőtábláján most is van vagy ötven eladó szőlő. A nagyobb, erősebb gazdák sem vásárolnak, mert nem éri meg nekik a művelés a távolságok miatt. Így viszont csökken a borvidék – mondja Taschner István szomorúan.


A szakember szerint sok problémára megoldást jelentene, ha termelői közösségek alakulnának. Most ezen dolgoznak, nem adják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!