Sopron és környéke

2019.07.01. 11:05

Sopronban 160 millióért öné lehet a Kmetty-ház! Mutatjuk, mit kéne belőle csinálni!

Régi, műemléki jellegű ingatlanokon nem ritkaság eladó táblát látni. Nyilván ezek az épületek elsősorban befektetők számára vonzóak, bár érdekes lehetne egy baráti társasággal összefogva lecsapni egy ilyen lehetőségre. Erre is van példa, igaz, a most következő, gyönyörű épület nem itthon, hanem Csehországban újult meg. De a falak és design alapján rögtön az olmützi szépségre asszociáltunk, amikor a soproni kincset megláttuk! Fiatalítás, minimál design és élet: ezt javasoljuk mindenkinek, aki a Kmetty-házban gondolkodik!

kisalfold.hu

“Sopron történelmi Belvárosában, a Szent György utcában eladó egy 466 m2-es területen fekvő, 1001 m2-es, három szintes, patinás műemlék épület. A XIV. században épült, de a XVII. században átépítették két emeletesre. Korábban oktatási intézményként is működött. A fellelhető iratokban "Kmetty-ház"-ként szerepel. Az utcai homlokzaton található övpárkány, a pszeudo pillérek, valamint a belső homlokzatokon megjelenő toszkán oszlopokon nyugvó kosáríves árkádsor, mind a többféle építészeti kor stílusjegyeit sugallják, így a lakóház reneszánsz, néhol gótikus, néhol barokk jegyeket is visel. Az eredeti stukkóval díszített tornác, a lépcsőház spirális alakú, kovácsoltvas vasrácsa egyedi hangulatot kölcsönöz az épületnek. Az épület eredeti reneszánsz stílusára a homlokzaton futó ablak frízek, valamint a boltozatok, keresztboltozatok változatos fajtái is utalnak.


Az épület műemlék jellegét a külső homlokzat megjelenésével, valamint az egyes helyiségek mennyezeti és fali díszítésének megőrzésével kell biztosítani. Az épület pinceszint, földszint és két emelet szinteket tartalmaz, U alakú, körfolyosós rendszerű. Ennek megfelelően kialakíthatók: lakások, irodák, rendelők, fizetővendéglátás stb. A besorolása lakóépület. Erősen leromlott állapotban van, tehát teljes felújítást kíván. Azonban az elhelyezkedését, illetve a kialakítását tekintve egy igazán szép épület lehet belőle, aminek csak a fantázia szab határt."


Sopron után egy kis ugrás, csak hogy könnyebb legyen álmodozni. A Long Story Short névre keresztelt cseh hostel nem Prágában, de még csak nem is Csehország második legnagyobb városában, Brnoban van. Olomouc, vagy ahogy a monarchia óta hazánkban hívjuk, Olmütz 100 000 lakosú város, aránylag messze a fővárostól. A számos egyetem miatt azonban pezsgő élet folyik a morva helységben, ennek, és a városvédelemnek is köszönhető, hogy egy gyönyörű kincs megmenekült a pusztulástól. Sőt, nemcsak hogy nem lett baja, nem dózerolták le vagy változtatták valami szörnyűséggé, hanem az eredeti karakterét megtartva, de a XXI. század második évtizedének hangulatában újjá is varázsolták. Az ingatlanbazar.hu blogján hosszab cikkben is megismerhetjük azt a szemtelenül fiatal lányt, aki a hostel belsőépítészeti arculatát megálmodta. Ha pedig magát a hostelt néznénk be, a hivatalos honlapon, vagy akár élőben is megtehetjük.


Ha nem szállunk meg a helyen, a kialakított, elegáns terasznak köszönhetően belekóstulhatunk a jóba, a z impozáns folyosókon és az elképesztően szép mosdókon keresztül pedig konkrétabb képet is kaphatunk a kivitelezés minőségéről. Ilyen gondos új tulajokat és okos hasznostíást kívánunk a kétemeletes barokk lakóháznak, valamint a kuriózumszámba menő, toszkán oszlopokon nyugvó árkádsorral díszített udvarnak. Hajrá Kmetty-ház!


További részletek az eladó épületről az ingatlanbazar.hu oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!