Hallgassa élőben!

Sopron nagyipara lehetne a turizmus

Sopron neve még mindig jól cseng a turizmuspiacon, de ez önmagában már kevés. Ahhoz, hogy újra növelni lehessen a vendégéjszakák számát, tudatos és profi marketingre lenne szükség. Pénz már van, hiszen a kormány a kiemelt régiók közé emelte a várost, de összefogás és attrakciók is kellenének. Ez utóbbi fogalmat viszont már nem egyformán értelmezik a szereplők...

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a Kisalföld soproni szerkesztősége a város idegenforgalmáról. Meghívott vendégeinkkel abból indultunk ki, hogy míg máshol nőtt, Sopronban csökkent a vendégéjszakák száma. De nem akartunk leragadni a problémánál, sokkal inkább arra voltunk kíváncsiak, kinek milyen ötlete, stratégiája van a megoldásra. 

– Kezdjük az alaphelyzettel: milyen okok vezettek el oda, hogy csökkent Sopron népszerűsége?

Taschner Tamás, a Sopron–Fertő-táj Turizmusáért Egyesület elnöke, idegenvezető:

– Összetett a probléma, de tény, hogy a rangsorban Sopron a legnagyobb vesztes. A szálláshelyeken vendégmunkások alszanak, a szakemberek nagy része külföldön dolgozik, ez a vendéglátóhelyeken a minőség csökkenéséhez vezetett. Ha most meg akarnánk nyitni egy négy-, pláne ötcsillagos szállodát, nem találnánk hozzá megfelelő személyzetet. A legnagyobb problémáról ugyanakkor húsz éve beszélünk, s még mindig itt tartunk: nincs a városban közmegegyezés ezen a területen. Vannak elképzelések, de nincs közös koncepció. A szálláshelyek felélik az infrastruktúrájukat, kevés a hotelfejlesztés, a fertőrákosi témapark volt az elmúlt idők egyetlen újdonsága a vonzerők tekintetében. 

Horváth Vilmos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke:

– Ráadásul az utazási szokások is megváltoztak. A SZÉP-kártyával a belföldi turizmus lendületet vett. Csakhogy az emberek oda mennek autóval, ahová másfél óra alatt elérnek és ahol élményeket nyújtanak. Komplex élményt. Wellnesst, gasztronómiát, különlegességeket és programokat. Felgyorsult világunkban önmagában már nem vonzó a történelmi belváros, az épített és a természetikörnyezet. A kulcsszó az élmény lett. 

Barcza Attila önkormányzati tanácsnok, idegenforgalmi szakember: 

– Részben egyetértek. De az elmúlt években nehezítették a helyzetet például a nagyberuházások is. A Tűztorony még mindig attrakció, ha már itt van, mindenképpen megnézi a vendég. Az idegenforgalom területén mindenkinek lenne tennivalója; a szállásadóknak, a borászoknak, az idegenvezetőknek, a vendéglátósoknak. A szállodák fejlesztését szükségesnek és egyben jó lehetőségnek látom.

Bartha György, a Hotel Lövér igazgatója:

– Fejleszteni tényleg kell, ehhez azonban forrásra is szükség lenne… Ötven éve vagyok a szakmában, két éve vettem át az akkor veszteséges Hotel Lövér üzemeltetését. A bezárt Fagusnak mi lehettünk volna a nyertesei mint legközelebbi szálloda, de be kell vallanom: nincsenek fagusos vendégeink. Tisztázni kellene, miért jöjjön a turista Sopronba. A Tűztorony jelkép, de nem cél. A város vezetésének úgy kellene az idegenforgalomra gondolnia, mint egy ipari parkra, annak produktumát pedig el kell adni a piacon. 

 – A szakemberek évek óta hangsúlyozzák, s már itt is kimondták: egy szép belváros, torony, felújított utca kevés az idegenforgalomhoz. Sopron miért tart még mindig itt?

Horváth Vilmos: – Azért a város neve még mindig jól cseng, de valóban el kell tudni adni. Sopron Audija lehetne a turizmus, minden adottsága megvan ehhez. De szükség lenne egy emberre, aki az egészet a hátára veszi, viszi és az ágazat szereplőinek bizalmát is bírja. 

– Ha már az ágazatoknál tartunk: a borászok, a bor kiút és attrakció is lehetne egyben…

Orosz Csaba, a Sopron Borút Egyesület új elnöke: 

– Sok értelme nem lenne annak, ha hibást keresnénk, mert mindenki az. Sopron másfél nap egy turistának, mert ennyi idő alatt már mindent látott, amire kíváncsi lehetett. Igen, a bor és a gasztronómia lehetne kiút. De a soproni bor nincs definiálva, az egész ágazat elkényelmesedett. Az ezredforduló óta láttuk a soproni borturizmus tündöklését, aztán a bukását is. Minden ment a lecsóba… Mondjuk ki: a borturizmusunk csapnivaló, borturista alig van, ők is a legvakmerőbbek közül kerülnek ki. A boros programok színvonaltalanok, a honlapunk egy éve nem működik. Teljes megújulásra van szükség, most legalább a szándék megvan rá, talán az összefogás is. Vissza kell hoznunk a minőséget, el kell felejteni a pop-cornt meg a langallót. Sokat kell dolgoznunk és csak magunkra számíthatunk!

 – Nálunk miért nincsenek szervezett bortúrák, látogatások, élményszerű bemutatók?

Orosz Csaba: – A soproni tradíciók egészen mások, mint az ország többi borvidékén. Nincsenek pincék a szőlőkben, a bort a városfalakon belül mérték. Ebből a hagyományból ma sem engednek a borászok, a szőlőkben építkezni sem lehet. Borászatok, kimérések vannak, de szétszórva. Borutcáink sosem lesznek, a klasszikusnak mondott borkóstoló nem soproni tradíció. Ugyanakkor vissza kell szereznünk a helyünket a bortérképen. Újra kell gondolni a soproni bort…

Barcza Attila: – Amiről mi itt mint célról beszélünk, az már el is kezdődött. A kormány a Sopron–Fertő-tájat kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánította és hatvanmilliárd forintot szán a fejlesztésekre. Lesz környezetszépítés és élményalapra épülő attrakciófejlesztések is.

Taschner Tamás: – Ez igaz és ez örvendetes is, csakhogy önmagában nem lesz elég a továbblépéshez. Nemzetközi térben is át kell gondolni a lehetőségeinket: maszázezer forintból egy fapados légitársasággal bármelyik európai város elérhető. Nagyobb a verseny…

Barcza Attila: – A fejlesztések a versenyképesség irányába hatnak. A Fertő tó vízi és ökoturisztikai fejlesztése hatalmas, 23,5 milliárdos beruházás előtt áll. A Lőver-program a városrész komplex fejlesztését jelenti, megépül a nemzeti konferencia-központ, ami várhatóan rengeteg vendéget jelent majd. Felújítjuk a belváros utcáit, ez utóbbi a soproniak és turisták közös érdeke, hiszen még mindig a történeti belvárosunk az egyik legnagyobb erősségünk. Megújul a Szent Mihály-templom, múzeumnegyed épül, befejeződik a Várkerület-felújítás, átalakul a Széchenyi tér, a Paprét, parkolóház épül. Megújul a Lenck- és Russ-villa, a Zichy–Mesko-, Esterházy-palota, lesz belvárosi homlokzatfelújítás…

 – Ez mind nagyon jó lesz, de nem valószínű, hogy egy ekkora versenyben, ami ma Magyarországon a vendégekért megy, jelentős szerepet játszanának múzeumok és térfelújítások…

Bartha György: – Azt kell nézni inkább, kinek dolgozunk. A gyerekes családoknak, amelyek hosszú hétvégére és az iskolai szünetekben jönnek, valamint a nyugdíjas korosztálynak, mert nekik van szabadidejük. Számukra kell programot és élményt kínálni. A feltételeket a város tudja megteremteni, célirányos pályázatokat kellene kiírni, megszervezni a közlekedést, mert egyik helyről eljutni a másikra is problémásma már. A városmarketing sem megfelelő. 

Orosz Csaba: – Csakis összefogással, újragondolva lehet változtatni! A város marketingjében kellene hangsúlyosabb szerepet szánni a bornak is. 

Taschner Tamás: – Egységesebben kellene kezelni az egész ágazatot. Annyi mindenünk van, például nem beszéltünk Lisztről, a fogászati és szépségturizmusról, egy sor kuriózumunkról. De a város például öt különböző szlogent használ, holott egyre lenne csak szükség, most több intézmény is dolgozik a terepen, mindenki csinál mindent, így szétforgácsolódnak az energiák. Tudatosabb irányításra volna szükség. 

Horváth Vilmos: – Együtt, széles összefogással, az önkormányzat meghatározó, de nem jelentős szerepvállalásával, politikamentesen és profin kell működtetni a turizmust mint Sopron meghatározó iparágát! Ezzel készíthetjük elő a több mint hatvanmilliárdos fejlesztés gazdasági hasznosulását.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres, a karácsonyi asztal dísze
Feltehetően ittasan hajtott a bőnyi férfi a buszmegálló korlátjának Kajárpécen – fotók
Szerencsére nem történt tragédia.
Atyaég, mennyire hasonlítanak: megmutatta apukáját Árpa Attila
Árpa Attila általában édesanyja mellett látható, de most apukája is meglátogatta.
Magyar mintára lassítaná a népességfogyást Szerbia
Jelentősen megemelik a gyermekek után járó anyagi támogatást. Borúlátásra adnak okot a statisztikák.
A bűnbocsánat kiváltság, a szeretet nemes ajándék és korlátlan lehetőség
A keresztény kultúrkörben a december 25.-e, Jézus születésnapja előtti négy vasárnap és a hozzá tartozó hétköznapok az adventi időszak, amelyben az eljövetel, a születés áll a középpontban. A karácsonyi ünnepkör részeként ez a várakozás az ajándék, az ajándékozás szépségét, nemességét is magában foglalja, arra a titokra is rávilágít, hogyan kerülhetünk a Megváltó igazi örökségeként a valódi szeretethez, hogyan tudjuk azt megteremteni magunkban és adni másoknak önzetlenül.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk DR. GYŐRVÁRY GYÖRGY halálának 1. évfordulóján. Már egy éve elmúlt, de feledni nem lehet, hogy hirtelen tört ketté az életed. Egy kegyetlen pillanat megölte szívedet, amelyben nem volt más csak jóság és szeretet. Örök az arcod, minden mosolyod szívünkben örökké megmarad. Fájó szívünk fel-felzokog érted, örökké szeretünk, nem feledünk Téged. Soha el nem múló szeretettel: a családja
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk GERENCSÉR LÁSZLÓ halálának 14. évfordulójára. Életed úgy múlt el, mint egy pillanat, de emléked szívünkben örökre megmarad. Szerető szíved pihen a föld alatt, minden érted hulló könnycsepp nyugtassa álmodat! Szerető családod
Fájó szívvel emlékezünk MAKKOS ÁRPÁD halálának 18. évfordulóján. Egy könnycsepp a szívünkben érted él, egy gyertya az asztalon érted ég, egy fénykép, mely őrzi emléked, s egy út, mely elvitte az életed. Szerettei
Kedves rokon, barát, ismerős. Kérlek ma szentelj egy percet NÉMETH JÁNOS emlékének, halálának 1. évfordulóján! Fogtam a kezed és néztem az arcod, de hiába kértelek feladtad a harcot. Eltelt 1 év, a fájdalmat leírni nem lehet, csak letörölni az Érted hulló könnyeket. Ha itt lennél kérdeznéd mi bajom, csak annyit mondanék, „hiányzol de nagyon” . BÁNATOS FELESÉGED, GYEREKEID ÉS CSALÁDJAIK
Fájó szívvel emlékezünk életünk legszomorúbb napjára november 28-án PÁTKAI SÁNDOR gépjárművezető oktató halálának 1. évfordulóján. Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítalak, nem hallom a hangod. Egy jajszó nem sok, annyit sem mondtál, csak elmentél búcsú nélkül a halál hosszú útján. Melletted az ember nem volt bánatos, azt súgtad, az élet csodálatos. Most könnyes a szemünk, ennyi volt a csoda, nem fogunk feledni téged többé soha. Isten minden embernek kimérte, kinek hol a kezdet és hol a vége. Ne félj a hosszú úttól, odafönn már várnak, öleld át azokat, akik a kapuban várnak. Örökké szerető, bánatos feleséged, fiad, menyed, imádott unokád. Hiányzol
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VARGA ERNŐ halálának 50. évfordulójára. Egy csendes novemberi napon dobbant utojára a szíved. A búcsúzás elmaradt, de szívünkben örökre velünk maradsz. Szerető családod
\“Uram, fogadd be őt, a jók közül volt, csak értünk élt és a mindenünk volt.” A gyászoló család mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik tisztelték, ismerték, hogy szerető férjem, drága édesapám, tesvérünk, sógorunk, rokonunk, barátunk DOKTOR SÁNDOR Ablak Doktor Kft. volt tulajdonosa türelemmel viselt betegségben életének 75. évében elhunyt. Temetésére szűk családi és baráti körben került sor a Győr-Nádorvárosi köztemetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik mély gyászunkban velünk éreznek. Drága emlékét szívünkben őrizzük. A gyászoló család
Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, rokonunk és ismerősünk NÉMETH GÉZÁNÉ szül. Gasztonyi Jolán életének 84. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. november 29-én 10.45 órakor lesz a sobori temetőben. Előtte engesztelő szentmise 10 órakor a katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP IMRE életének 61. évében váratlanul elhunyt. Temetése november 30-án, kedden 15 órakor lesz a bősárkányi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Csak az idő múlik, feledni nem lehet, kinek élete jóság volt és szeretet.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, anyósom, nagymamánk, szeretett dédikénk SÁRKÖZI MIHÁLYNÉ szül. Németh Jolán csornai lakos életének 100. évében csendesen elhunyt. Végakaratának megfelelően szűk családi körben helyeztük hamvait végső nyughelyére. Emléke örökké szívünkben él. Gyászoló család
Hirtelen halálod tengermély fájdalmat okozott, de határtalan szereteted és jóságod szívünkben örökké élni fog! Mély fájdalommal és végtelen szomorúsággal tudatjuk, hogy szeretett férjem, nagypapánk, dédink, testvérünk és rokonunk TALLÉR JÁNOS életének 79. évében váratlanul elhunyt. Felejthetetlen szerettünk hamvasztás utáni búcsúztatásáról később gondoskodunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem, apósunk, sógorunk és rokonunk, ZVEZDOVICS LÁSZLÓ életének 70. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 30-án, kedden lesz a győrszentiváni új temetőben, szűk családi körben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Nem hagytál itt minket, csak előre mentél, szereteted szívünkben örökké él.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédim, testvérem és rokonunk VILÁGI BÉLÁNÉ szül. Páli Cecília életének 80. évében hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása november 29-én, hétfőn 15 órakor lesz a püski temetőben. Előtte 14.30 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesapám, Papikánk, Dédim, Apósom, Rokonunk és Ismerősünk, ÉR LAJOS GYÖRGY életének 84. évében, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 30-án, kedden 15 órakor lesz Győrben, a révfalui temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. BORS SÁNDORNÉ szül: Szabó Ilona 92 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. december 1-jén, szerdán 15 órakor lesz az ebergőci temetőben. Lelki üdvéért a szentmisét a járvány miatt később tartjuk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! Gyászoló család