Sopron és környéke

2019.05.11. 09:00

Sopron hűsége lehet az ország tortája

A Magyarország tortája verseny fináléjába öt-öt cukrászda alkotása került, s ott van a legjobbak között Drávai Dávid (képünkön) Sopron hűsége elnevezésű remeke is. A Hoffer dinasztia negyedik generációs cukrásza a megmérettetés legfiatalabbja.

Nagy Márta

Gesztenyés piskóta feketeribizli-darabokkal, fehér csokoládé, vaníliakrém, mandulás tejcsokis roppanós, lágy gesztenyekrém és fekete ribizlis zselé – röviden összefoglalva ez a Sopron hűsége fantázianevű torta, amit Drávai Dávid, az ország tortája verseny egyik döntőse álmodott meg és készített el.


A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Magyarország tortája versenyt, amely évről évre népszerűbb. Idén harmincegy pályázó remekéből választotta ki a szakmai zsűri azt az ötöt, amik közül a legjobb minden magára valamit adó cukrászdában ott lesz augusztustól.


 

A Hoffer cukrászdinasztia legifjabbja, Drávai Dávid már a Magyarország tortája verseny döntőse. A Sopron hűsége fantázianevű remeket augusztus végén kóstolhatjuk meg, de addig sem kell nélkülözni a finom sütiket. Fotók: N. M.

A Hoffer cukrászdinasztia legifjabbja, Drávai Dávid már a Magyarország tortája verseny döntőse. A Sopron hűsége fantázianevű remeket augusztus végén kóstolhatjuk meg, de addig sem kell nélkülözni a finom sütiket. Fotók: N. M.


A huszonegy éves Drávai Dávid messze a legfiatalabb a mezőnyben; s a zsűri elismerő értékelése mellett jutott a döntőbe. Már hatévesen tudta, hogy cukrász lesz. – Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen a családban negyedik generációs cukrász vagyok, gyakorlatilag a műhelyben nőttem fel – mondja mosolyogva a Sopronban legendásnak számító Hoffer dinasztia legifjabb szakembere.


Dávid dédszülei alapították a cukrászdát, amiben szülei mellett immár ő is dolgozik. Tehetségét mutatja az is, hogy egyike annak a tíz kiválasztott fiatalnak, akik egy ösztöndíj keretében Európa legjobbjaitól is tanulhatnak. Dávidot az utolsó pillanatban értük el a svájci és franciaországi tanulmányútja előtt. De térjünk vissza az ország tortája versenyre, amire fejben már régóta készült.

 

A huszonegy éves Drávai Dávid messze a legfiatalabb a mezőnyben.

A huszonegy éves Drávai Dávid messze a legfiatalabb a mezőnyben.


– Sokat gondolkodtam az alapanyagokon, mindenképpen a városhoz köthető ízeket szerettem volna kreálni. Bevallom, a torta neve előbb megvolt, mint maga a recept. Sokat végül is nem kellett variálni, három-négy verzió megsütése után úgy döntöttem, idén már pályázok is. A bírák vakon kóstoltak, s az ízvilágra tették a hangsúlyt. Jó érzés, hogy a Sopron hűsége ennyire tetszett nekik. Most kaptam még javaslatokat a recepttel és az összeállítással kapcsolatban, de nem kell feltétlenül elfogadnom ezeket. Még gondolkodom – árulja el a részleteket is az ifjú cukrász.


A döntőbe jutott nemcsak finom, hanem gyönyörű tortákat a zsűri már névvel kóstolja, hogy eldöntse, melyik lesz idén Magyarország tortája. A nagyközönség az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először a kiválasztott süteményt, a nyertesnek tizenötezer szeletet kell biztosítania a Várkert Bazárba látogatóknak.

 

Sopron hűsége. Gesztenyés, fekete ribizlis, csokoládés torta.

Sopron hűsége. Gesztenyés, fekete ribizlis, csokoládés torta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!