Sopron és környéke

2019.08.22. 16:33

Soltra E. Tamás Tokióra készül

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjében részesült Soltra E. Tamás soproni szobrász- és éremművész államalapításunk ünnepe alkalmából.

Gosztonyi Miklós

 Soltra E. Tamás munkásságát számos szakmai elismeréssel jutalmazták már idehaza és külföldön egyaránt: többek között az Országos Érembiennále Ferenczy Béni-nagydíjával, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ligeti Erika-díjával, továbbá a New York-i Nemzetközi Éremverseny és a Moszkvai Nemzetközi Érmeverseny első díjaival. Elnyerte a Sopron Kultúrájáért címet is. Ezúttal állami szinten méltatták művészetét. Az ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kormány nevében köszönte meg a kitüntetettek példamutató tevékenységét, amelyet a nemzet szolgálatában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végeznek. Soltra E. Tamásnak nemzetközi jelentőségű szobrász- és éremművészi pályáját, valamint kimagasló színvonalú művészetpedagógiai tevékenységét ismerték el az érdemrenddel.

Soltra E. Tamás az állami kitüntetéssel.

Soltra E. Tamás az állami kitüntetéssel.

– A köztársasági elnök, Áder János által aláírt kitüntetést egész eddigi életutam megbecsülésének tekintem – nyilatkozta a Kisalföldnek Soltra E. Tamás, akinek az ország és a nagyvilág sok városában látható köztéri alkotása. Sopronban több mint húsz: ilyen például a várkerületi Hűségkút, az egyetem botanikus kertjében az ’56-os emlékmű vagy Benedek Elek mellszobra a pedagógiai kar épülete előtt. A soproni Kossuth-díjas fizika-, kémia- és matematikatanárról, Vermes Miklósról formázott alkotása olyannyira elnyerte a budapesti öregdiákok tetszését, hogy egy másolatot is el kellett készítenie művéről a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium számára, ahol Vermes Miklós évtizedekig oktatott.


Soltra E. Tamás emlékpénz­érmék tervezésével is foglalkozik: az elmúlt tíz évben a Magyar Nemzeti Bank őt bízta meg a középkori magyar aranyforintok sorozat elkészítésével, amelynek darabjai korabeli motívumokkal napjaink művészetét tükrözik. – Az eleven szemléletű művészetet kívántam mindig képviselni, amelynek összes vonása mindenki előtt világos és kifejező erejű – vallja művészi hitvallásul Soltra E. Tamás, aki jelenleg Tokióra készül: a Nemzetközi Éremszövetség Japánban rendezi seregszemléjét, az erre szánt alkotását ősszel kell leadnia. De a soproni művészre hárul a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus emlékpénzérméjének a grafikai megtervezése is. Öt éve pedig egyetlen magyar tagja az amerikai székhelyű „Év érméje világverseny" zsűrijének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!