Sopron és környéke

2015.05.20. 11:37

Sisak nélkül a nagycenki kastély tetején

A munkások zöme nem használja a sisakot és a védőfelszereléseket a nagycenki Széchenyi-kastély felújítási munkái során.

kisalfold.hu



Jó szándékú, a munkavállalókat féltő SMS-t kaptunk egyik olvasónktól: „Rossz volt nézni, ahogy a nagycenki Széchenyi-kastély tetejét védősisak nélkül bontják a munkások, szórják le a hatalmas szélben például a bontott cserepet és a lécet. Az építő cégnek hatalmas cégzászlóra futja, védőfelszerelésre nem? Vagy olcsó az emberélet? Hol a munkavédelmi hatóság, hol az építtető? Ki ellenőrzi az építő céget?" – írta.

Ég és föld között: a műszaki ellenőr már felhívta a figyelmet a védő- felszerelések alkalmazására, kevés sikerrel. 

Ottjártunkkor valóban hajmeresztő körülmények között zajlott az építkezés Széchenyi István nagycenki kastélyánál.

A nagycenki kastély felújításán sisak és kikötés nélkül dolgozó munkás, pedig a védőfelszereléseket személyre szólóan megkapták.
A nagycenki kastély felújításán sisak és kikötés nélkül dolgozó munkás, pedig a védőfelszereléseket személyre szólóan megkapták.


A tetőzet és a kémények helyreállításán tevékenykedő munkások közül csak kettő viselt sisakot, a többség mindenféle védőfelszerelés nélkül szorgoskodott, még ha a kéményeket körbe is állványozták, s az egyik tetőn védőkorlátot is felhúztak. Pedig a magasban óriási szerepe lenne a sisaknak: ha egy már fent lévő, felrakásra váró cserép lecsúszik, vagy a tetőfedő kezéből véletlenül kiesik egy kalapács, az alatta dolgozó fejét a sisak védheti meg a komolyabb sérüléstől.

A munkások a sisakot melegben, napsütésben ideiglenesen félreteszik, mivel – mint mondják – kényelmetlen benne dolgozni.

A nagycenki Széchenyi-kastély rekonstrukciója április elején kezdődött el. Az elvileg május végéig tartó munkák során nemcsak a tetőzet és a kémények újulnak meg, hanem átalakítják a vizesblokkokat, épületvillamossági és épületgépészeti feladatok is megoldásra várnak.

Az építtető, az Eszterháza Központ álláspontja szerint ők átadták az építési területet a kivitelezőnek, onnantól kezdve minden, az építkezésen zajló eseményért a fővállalkozó felel.

A projekt műszaki ellenőre, a budapesti Sándor Pál munkaköréből eredően minden héten eljön a nagycenki kastélyba.

– A tetőzeten és a kéményeken három alvállalkozó szakemberei dolgoznak. Legutóbbi látogatásomkor is tapasztaltam, hogy többen nem hordtak sisakot és leesésgátló kötelet. Felhívtam a figyelmüket a munkavédelmi eszközök használatára, hiszen azokat személyre szólóan minden érintettnek kiosztották. Sajnos nem lehetünk mellettük minden percben.

A munkások a sisakot melegben, napsütésben ideiglenesen félreteszik, mivel – mint mondják – kényelmetlen benne dolgozni, ezzel pedig saját testi épségüket veszélyeztetik. Ugyancsak beszéltem e témában a munkálatok művezetőjével is. Remélem, a jövőben szigorúbban veszik az előírásokat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!