Sopron és környéke

2016.05.03. 10:34

Saját fája növekedhet a most születő emlékerdőben

Nemcsak beszélnek róla, meg is valósítják az igazi környezettudatosságra nevelést a madarak és fák napján Sopronban.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Új emlékpark születik a soproni parkerdőben, méghozzá a madarak és a fák napján, május 10-én. A Pedagógus-forrás és a Károly-kilátó között nyolcvankilenc kocsányostölgy-csemetét ültetnek el óvodások és iskolások. És ez csak a kezdet...


– Száztíz éve annak, hogy Herman Ottó kezdeményezésére a népiskolákban megünnepelték a madarak és a fák napját. Húsz éve pedig törvény mondja ki, hogy a jeles napok sorában május 10. a madaraké és a fáké. Szerettük volna e kettős évfordulót méltón megünnepelni – mondja az előzményekről dr. Hartl Éva egyetemi docens.


Az NYME Benedek Elek Pedagógiai Kara, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (Taeg), valamint az Országos Erdészeti Egyesület soproni csoportja összefogott és egy komplett rendezvénysorozatot állított össze az alkalomra. A soproni és környékbeli iskolások számára vers- és meseíró-pályázatot írtak ki, a diákok pedig számolatlanul küldték jobbnál jobb munkáikat. Az óvodások rajzpályázatra alkothattak, a beküldött 159 pályaműből ma 10 órakor nyílik kiállítás a Ligneumban. A tárlatot dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora nyitja meg és május 28-ig látogatható.


– Minden csapat és intézményük is ajándékba kap a Taegtől egy facsemetét, amiket a Roth-iskola diákjainak segítségével május 10-én ültethetnek el. Az erdészet által kijelölt területen nyolcvankilenc kocsányos tölgy áll majd, ezzel egy új emlékerdő születik – tudtuk meg Köveskuti Zoltántól, a soproni erdészet erdőgondnokától. – A fák GPS-koordinátákat kapnak, a résztvevők emléklapokat, a gyerekek évtizedek múlva is visszakereshetik a fájukat – teszi hozzá.


S további jó hírei is vannak: az emlékerdő nyitott lesz mindenkinek. Jeles évfordulók vagy a természet szeretete is elég ahhoz, hogy itt tölgyet ültethessen bárki. Csupán be kell jelenteni a szándékot a Taeghez, ott adnak egy csemetét, és szakszerű segítség mellett bárki elültetheti a saját kocsányos tölgyét. Ha betelne a terület, a Taeg kész újabb erdőrészlet kijelölésére.

A kocsányos tölgy

Őshonos a soproni erdőkben. A legnemesebb fafajok egyike, ami hatalmas méreteket ölt és kedvező körülmények között akár több száz évet is élhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!