Sopron és környéke

2017.10.13. 12:19

Római kori település rejtőzött a föld alatt Lövőn

A régi strand mellé tervezett horgásztó építése előtt régészek vizsgálták át Lövőn a helyszínt. A próbafeltáráson római kori tárgyak kerültek elő, és egy vaskori urna töredékei.

Nagy Márta

Izgatottan tárgyalják a lövőiek, hogy valamit találtak a régészek a volt strand területén. Talán egy várat – mondják. Nem éppen. A tervezett horgásztó területén egy római kori település maradványait tárták fel. Gabrieli Gabriella, a Soproni Múzeum régésze érdeklődésünkre elmondta, a próbafeltárás során három árokból összesen huszonegy lelet került elő. Nemcsak tárgyak bukkannak fel ilyenkor, hanem cölöpök, tűzrakó helyek nyomai is.

A próbafeltárás során három árokból kerültek elő leletek. Tárgyak, cölöpök, tűzrakó helyek nyomai.



– A cölöphelyek, az árkok és a töredékek egy falu lenyomatai a római korból, de találtunk őskori leletet is, egy vaskori urna töredékeit – tudtuk meg a szakembertől. A leleteket nyilvántartásba veszik, aztán a Soproni Múzeum raktárába kerülnek.


Az Örökségvédelmi Hivatal fogja eldönteni, hogy a feltárásokat érdemes-e folytatni nagyobb területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!