Sopron és környéke

2018.05.29. 09:00

Reszkethetnek a szúnyogok Sopronban és környékén

Az önkormányzat és a katasztrófavédelem is üldözi a szúnyogokat. Ebben a párás, meleg időben nem lesz egyszerű kiirtani a repülő kellemetlenkedőket. De legalább megpróbálják...

Munkatársunktól

Az önkormányzatok saját költségvetésük terhére önállóan is végeznek szúnyoggyérítést, ami kiegészíti a katasztrófavédelem által irányított központi gyérítést. Sopron több mint harmincmillió forintot szán a szúnyoggyérítésre, öt alkalom kémiai és két biológiai irtást rendelt meg Sopron, Balf, az erdei iskola, Görbehalom, Brennbergbánya, Új-Hermes, Ó-Hermes, Sopronkőhida, Tómalom, Nyugat- és Táncsicsmajor, valamint Fertőrákos, Fertőboz, Fertőhomok, Fertőszéplak, Fertőd, Hegykő, Hidegség körzetére. De nem csak az önkormányzat gyérít...


– A központi szúnyoggyérítés már áprilisban elkezdődött. Az első szakaszban biológiai lárvagyérítés történt, Győr-Moson-Sopron megyében ezernégyszáz hektárnyi vízfelületre juttatták ki a szúnyoglárvákat elpusztító környezetbarátkészítményt. A biológiai eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe, jellemzően lakott területen kívül. A fehérje kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, semmilyen más élőlényre nem jelent veszélyt – hangsúlyozta Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.


A nyárias tavasz miatt szinte az egész országban komoly szúnyogártalomról lehet beszélni. A helyzet kezelése érdekében idén országszerte 700 ezer hektáron lesz kémiai szúnyoggyérítés. Ez a vérszívók irtószerrel történő permetezését jelenti, ami mintegy 900 település belterületén valósul meg két-hat alkalommal. A gyérítés mindig azokat a területeket érinti, ahol a legjelentősebb a szúnyogártalom. Az irtószer hatóanyaga a deltametrin, ami a melegvérűeket, így például az embert, a háziállatokat – a legtöbb háztartási rovarirtó szerhez hasonlóan – csak több ezerszeres dózisban tudná megmérgezni. A szer a szúnyogokkal érintkezve pusztítja el őket, a növényzet nem szívja be, a készítmény a szabadban néhány óra alatt lebomlik. A permetezés a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek értesítése mindenhol időben megtörténik – árulta el a szakember.


– Azt, hogy mely területeken van szükség a beavatkozásra, szakértők vizsgálatai határozzák meg. Ezek a szakemberek entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők. A helyben élő vagy jó helyismerettel rendelkező entomológusok ismerik a szúnyogok tenyészőhelyeit és a kifejlett egyedek előfordulási helyeit és ezeken a pontokon mérik rendszeresen a csípésszámot, a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát.


A számok alakulása csak rövid időre jelezhető előre, ezért azt, hogy melyik településeken lesz a következő gyérítés, a kivitelezés előtti egy-másfél héttel korábban határozzák meg a szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!