Sopron és környéke

2017.02.14. 08:00

Osztrák meló - Megszűnt a munkahelye és meg is betegedett

Huszonegy évet idehaza, huszonkettőt Ausztriában dolgozott, aztán esztendőkön át semmiféle ellátást nem kapott egy magyar szakember. Története tanulságos: mindenkinek érdemes időben érdeklődnie itthon és az osztrákoknál is nyugdíjlehetőségeiről.

kisalfold.hu

Egy most hatvankét éves szakember becsülettel dolgozott idehaza huszonegy évet, majd, amikor lehetővé vált, Ausztriában keresett és talált hivatalosan munkát. Huszonkét éven át élte az ingázók életét, egészen 2011-ig, amikor megszűnt az osztrák vállalkozás, amely foglalkoztatta, ő pedig megbetegedett.


Idehaza ment orvoshoz, kezelése során műtétre volt szükség. Lábadozását követően szeretett volna elhelyezkedni, de ez sem Ausztriában, sem falujában nem sikerült. Lerokkantosíttatni pedig nem akarta magát, mert tudta, ebben az esetben kis összeget kapott volna havonta.


Szűkös esztendők


Körülményei miatt így viszont sehonnan nem kapott ellátást. A munkaügyi hivatalokban és a nyugdíjfolyósítóknál közölték vele: csak ha betölti a hivatalos öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor részesülhet nyugdíjban. A sors nem volt kegyes a kétkezi munkából élőhöz, 2015-ben ugyanis arra számított, hogy – betöltvén a hatvanadik esztendejét – Ausztriából nyugdíjat kaphat. Nem jött össze neki, úgy tudja, ekkor az osztrákoknál két évvel megemelték a nyugdíjkorhatárt.

 

Illusztráció

Illusztráció



Ha szerényen is, de kibírták a szűkös esztendőket szeretteivel. Minden jó, ha a vége jó: a napokban levelet hozott a postás, mégpedig az osztrák nyugdíjfolyósítótól. Fellélegezhetnek. Immár tapasztalatból tudják: ha lehúz valaki Ausztriában bejelentett munkahelyen huszonkét évet és megszűnik az osztrák cég, s tönkremegy az egészsége, a sógoréknál érdemes munkanélkülinek lennie, ott érdemes kezeltetnie magát. Olvasónk úgy véli, ezt kellett volna tennie.


Számít a lakcím


Szakértőink – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – felhívták arra a figyelmet, hogy Ausztriában munkanélküli-segélyt csak az kaphat, akinek főlakcíme az osztrákoknál van. Legalább már három hónapja ausztriai állandó lakcímének kell lennie, csak azután igényelhet az osztrák államtól munkanélküli-ellátást – ezt általában tudni szokták azok, akik több évtizeden át a határon túlra járnak dolgozni. S senki nem rendelkezhet egyszerre két országban is főlakcímmel. Tehát az nem jelenthet megoldást, hogy a volt ingázó Ausztriában és Magyarországon is bejelent főlakcímet.


Azt sem mindig maga döntheti el a munkavállaló, melyik országban megy el orvoshoz, vesz igénybe ingyenes egészségügyi ellátást. Amikor megszűnik az osztrák munkaviszony, akkor nincs tovább társadalombiztosítási jogosultsága a dolgozónak Ausztriában. Tehát ilyenkor csak Magyarországon fordulhat orvoshoz, s hazai jogviszony nélkül ezért fizetni kell.


Ellátások feltételekkel


Ha jelentősen megromlik betegsége következményeként a munkavállaló állapota, akkor igényelhet ebből adódóan ellátást. Ennek a jogszabályok szigorúan meghatározzák a feltételeit. Ez a lehetőség szolgál arra, hogy ne maradjon senki juttatás és betegbiztosítás nélkül, s ezt igényelni kell. Ha valaki úgy dönt, hogy nem kéri, nem él ezzel, mert csak kisebb összeget kaphat, akkor tisztában kell lennie a következményekkel.

A nyugdíjkorhatárt nem 2015-ben emelték fel Ausztriában szakértőink tájékoztatása szerint. A hatvanadik életévüket betöltve a férfiak csak abban az esetben mehettek és mehetnek nyugdíjba az osztrákoknál, ha összesen legalább negyvenöt év szolgálati idővel rendelkeznek, amelyből az utolsó húsz év munkaviszonyból minimum tíz évet nehéz fizikai munkavégzéssel töltöttek, és ezt a nehéz fizikai munkát a munkáltató a társadalombiztosításhoz be is jelentette.


Öregségi korhatár


Ausztriában az ott dolgozó magyaroknak a nyugdíjazásnál az első lépcsőt inkább a hatvankét éves korhatár jelentheti. Ekkor legalább tizenöt évnyi szolgálati idővel kell rendelkezniük, és még más jogszabályban előírt feltételeknek is meg kell felelniük. Az öregségi nyugdíjkorhatár hatvanöt év. Érdemes minden Ausztriában dolgozónak már ötvenöt és ötvennyolc éves kora között tájékozódnia a nyugdíjlehetőségeiről, akár ezzel foglalkozó tanácsadóknál, és mind Ausztriában, mind Magyarországon például az illetékes hatóságoknál, amelyek közös tanácsadó napokat is szoktak szervezni.


fotók illusztrációk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!