Sopron és környéke

2019.08.01. 08:40

Őszre elkészülnek a P+R parkolók Lövőn és Újkéren a vasútállomáson - Következik Csorna és Kapuvár

A GYSEV Zrt. az elmúlt években részletes felmérést készített arról, hogy mely állomások, illetve megállóhelyek mellett szükséges parkolókat kialakítani. A vasúttársaság ezzel is ösztönözni kívánja a közösségi közlekedés, a vasút igénybevételét.

Gosztonyi Miklós

A vasúttársaság nagy gondot fordít a P+R (Parkolj és utazz!) autós megállóhelyek kialakítására, amely révén a közösségi közlekedés kerül előtérbe az egyszemélyes autózással szemben. Ez mindenképp környezetbarát megoldás. Jelenleg Lövő állomáson és Újkér megállóhelyen építünk új P+R parkolót

– tudtuk meg Rázó Lászlótól, a GYSEV Zrt. szóvivőjétől.

Sopronban már üzemelnek a P+R parkolók és kerékpártárolók

– A lövői esetében már zajlik a térkövezés, míg Újkéren az alépítmény, a térkövezéshez szükséges betonozás készül. A kivitelezés ideje alatt az építési területeket elhatárolták, s kérjük az ott fel- vagy leszálló utasainkat, ez idő alatt a munkálatok közvetlen közelében ne parkoljanak autóikkal. Újkér megállóhelynél a parkoló teljes területét lezártuk, a munkálatok ideje alatt az épület mögötti parkoló nem használható. Az említett két, folyamatban lévő P+R autós megállókat szeptember végén, október elején veheti birtokba az utazóközönség.


A vasútállomásra biciklivel érkezőkre is gondoltunk, Lövőn és Újkéren már a korábbi években elkészült a kerékpártároló. Lövő esetében 38, Újkéren pedig 40 férőhely biztosított.


A szóvivő hozzátette: a GYSEV az elmúlt években az utasforgalom viszonylatában részletes felmérést készített arról, hogy mely állomások, illetve megállóhelyek mellett szükséges parkolókat kialakítani. Figyelembe vették az adott helyszín utaslétszámát, valamint azt, hogy mekkora a napközben ott parkoló gépjárművek száma. Ez alapján határozták meg, hogy az egyes helyszíneken hány férőhelyes parkolót alakítsanak ki. A tervezéskor figyelembe vették a rendelkezésre álló terület nagyságát is. Az újkéri parkolónál például szükség volt a terület megvásárlására is. A lövői 250 négyzetméter alapterületű, tizenkilenc férőhelyes lesz és egy mozgássérült-parkolót is kialakítanak. Újkéren 110 négyzetmétereset építenek, ott kilenc parkoló áll majd az utasok rendelkezésére. A bekerülési költség összességében nettó 42,7 millió forint. Idén a lövői és az újkéri beruházáson túl Wulkapordányban (Wulkaprodersdorf) is létesül P+R.

A jövő évben Csornán és Kapuváron bővítjük, illetve korszerűsítjük a parkolókat az állomások mellett. Reményeink szerint az ilyen típusú szolgáltatásfejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy több utas válassza a vasúti közlekedést az adott szakaszokon

– mondta a szóvivő.

Jegyváltáskor kérni kell a parkolóhelyet


Sopronban a vasúti pályaudvartól balra, a muzeális gőzmozdonyhoz közeli területen biztosítanak tizenöt jármű számára ingyenes P+R autós megállóhelyet. A lehetőséget a menetjegy megváltásakor kell kérni, ugyanakkor a díjmentes utazásokhoz nem adnak parkolójegyet. A soproni állomáson is kialakítottak kerékpártárolókat: a P+R parkoló mellett a 110 férőhelyes beálló fedett, az óratoronynál lévő 40 férőhelyes fölött nincs esővédő. Mindkét helyszínen biztonsági kamera is működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!