Sopron és környéke

2018.04.11. 09:00

Ősbemutatót tart a dESZKa Sopronban

A Varázsszavak című musical ősbemutatójára várja a közönséget a dESZKa Társulat holnap este 7-kor. A zenés művet a GYIK Rendezvényházban adják elő Betuker Botond rendezésében.

Gosztonyi Miklós

 

Az idén nyolcéves múltra visszatekintő dESZKa Társulat ősbemutatóra készül. Korábban olyan alapműveket dolgoztak fel, mint a „Legyetek jók, ha tudtok", a „Valahol Európában" és a „Made in Hungária". Most ismét sikergyanús feladatra vállalkozott Betuker Botond, a dESZKa művészeti vezetője: a Robin Williams főszereplésével világhírűvé vált „Holt költők társasága" filmet írta át „Varázsszavak" című musicallé.


 – Hazánkban ezt a művet így még sosem játszották el. Örülünk, hogy szerzőtársunk volt a Kowalsky meg a Vega zenekar, tőlük származnak a dalok – részletezte Betuker Botond. – Kowalsky Balázs Gyulát 2016-ban, soproni ittléte során kerestem fel a koncepcióval. Tetszett neki az ötlet, csakúgy az is, hogy társulatunk az épek és a sérültek számára biztosít közös színpadi fellépést. A próbákat a soproni Eötvös-szakgimnáziumban és az Alpokalja Szociális Központ zsirai intézményében tartottuk.

 A Varázsszavak próbája már több hónapja elkezdődött. Fotó: Ivánkovits R.

– Érdekes és tanulságos este elé néz a közönség, emberi értékekről, hibákról, egyéniségekről lesz szó. A musical a „Carpe diem!" szellemében int szűkebb-tágabb világunk jobbá tételére – folytatta Betuker Botond. – Úgy véljük, a köznyelvben használatos „élj a mának" fordítás nem a leghelyénvalóbb fordítása Horatius carpe diem kifejezésének. Sokkal inkább annyit jelent, hogy „ragadd meg a napot", „használd fel a napodat" valami jóra, szépre, azaz minden napodnak legyen célja és értelme. 


A premiert csütörtökön a GYIK Rendezvényházban tartják, de a produkciónak előzetesen már híre ment. A Felvidékre, továbbá Debrecenbe is meghívást kapott a dESZKa, mégpedig az ország második legnagyobb befogadóképességű arénájába, a Főnix Csarnokba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!