Sopron és környéke

2019.02.02. 08:00

Önkéntes területvédelmisek megyénkben - Ha szükség van gyors segítségre

Nőket is, férfiakat is várnak 18-tól 60 éves korig a Soproni Járás Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Századába. Szerződéskötési, valamint évente egyszer rendelkezésre állási díjazás és illetmény is van.

Gosztonyi Miklós

Toborzó plakátokkal találkozhatunk a kormányablakoknál, a munkaügyi központban, a földhivatalban, de a honvédség internetes portáljain is: önkéntes területvédelmi tartalékos századokat állítanak fel. De milyen célt szolgál ez a szervezet? A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet és a legalább nyolc osztály elvégzése.


– Korábban létezett egy százhetvenezres néphadsereg, s egy hatvanezres határőrség. Ha árvíz-, hóhelyzet vagy bármely más okból szükségessé vált a gyors segítség, akkor mondhatni, csettintésre mozgásba lendült a kiképzett, fegyelmezett állomány – magyarázta Németh Csaba, a Sopron Járás Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század parancsnoka. – A sorkatonaság intézményét 2004-ben a szerződéses katonai szolgálat váltotta fel, 2007-ben a határőrséget a rendőrséghez csatolták. Az így keletkezett űrt hivatottak betölteni a területvédelmi tartalékos századok. Ezek szervezése 2017-ben indult el a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési és -korszerűsítési program keretében.

 

Németh Csaba önkéntes tartalékos századparancsnok elmondta, hogy a lakosság szolgálatában állnak. Fotó: Magasi

Németh Csaba önkéntes tartalékos századparancsnok elmondta, hogy a lakosság szolgálatában állnak. Fotó: Magasi


A civilben agrármérnök végzettségű, 2008 végéig a vám- és pénzügyőrség hivatásos állományában dolgozó Németh Csaba akkor jelentkezett tartalékos katonának, amikor kezdetét vette hazánk összes járásában a területvédelmi tartalékos századok létrehozása. A Soproni járás önkéntes tartalékos százada 2017 nyara óta működik parancsnoksága alatt. Az egység városi ünnepségeken vesz részt, nemrég pedig a doni katasztrófa 76. évfordulója tiszteletére húsz kilométeres menetgyakorlatot teljesített. De segítettek például a fertőbozi ház leégett tetőzetének bontásánál is.


– Ha esemény van, a tartalékos katonák behívóparanccsal tesznek eleget honvédelmi kötelezettségüknek. A munkáltatók szerződést köthetnek a Magyar Honvédséggel dolgozójuk munkából való kiesésének kompenzálására – folytatta a parancsnok. – Férfiakat, nőket is várunk tartalékos katonának, tizennyolc és hatvan év közöttieket. Feltétel a büntetlen előélet és a legalább nyolc osztály elvégzése. Jelentkezni a megyeszékhelyek toborzóirodáiban vagy a járási századok parancsnokainál lehet. Sopronban a Ferenczy János utca 2. szám alatt kaptunk irodát a polgármesteri hivataltól.


Szerződéskötéskor díjazás illeti meg a tartalékos katonát, aki évente egyszeri rendelkezésre állási összegben is részesül. Ez a mindenkori minimálbérnek felel meg. A kiképzés jelenleg Győrben zajlik, az első évben százhúsz órában. Lövészet, alaki foglalkozás, elsősegélynyújtás, terepi tájékozódás, majd rendvédelem és katasztrófavédelem jelenti a felkészítés tematikáját, hiszen az emberek segítségére, a lakosság szolgálatára vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!