Sopron és környéke

2019.09.02. 18:54

Októberben indul a remény évada Sopronban

A víg özvegy című nagyoperett lesz a Soproni Petőfi Színházban az első felnőtt bérletes nagyszínpadi bemutató a remény évadában októberben.

kisalfold.hu

Pataki András a teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a szezont nyitó társulati ülésen bejelentette: kiemelkedő eredményeket értek el nyáron a céghez tartozó másik játszóhelyen, a fertőrákosi barlangszínházban - olvasható a sínház közleményében.


Az ügyvezető elmondta: a barlangszínház felújítása után az európai uniós pályázatba foglalt irreálisan magas elvárt nézőszámot, a szezononkénti 24 ezret idén már sikerült túlteljesíteniük, s az ötödik év végére elérik, sőt, reményei szerint túlszárnyalják azt az átlagot, amely magasabb lesz a vállaltaknál. Míg 2016-ban 29 előadást tartottak ott 14 ezer néző előtt, 62 százalékos telítettséggel, s a bruttó bevételük 84 millió forint volt, addig 2019-ben már 41 előadás volt ezen a játszóhelyen 28 ezer néző előtt 82 százalékos telítettséggel, s a bruttó bevétel elérte a 188 millió forint. (A nyári ünnepi hangversennyel és a szezont záró két koncerttel együtt várhatóan harmincezres lesz a nézőszámuk itt.)


Ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy a Soproni Petőfi Színház működéséhez a kormányzat idén 204 millió forinttal járult hozzá, s mindemellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma az itt végzett munkára további 234 millió forintos támogatást nyújtott, s ennek segítségével készülhettek az előadások, dolgozhattak biztonságosan 2019-ben.


A kőszínházi felnőtt bérletes szezont a nagyszínpadon Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje nyitja október 19-én. Az előadást nyáron a barlangszínházban németül játszotta a társulat, csaknem tízezer, főként Ausztriából érkezett néző előtt, s ez azt is jelentette, hogy a Sepp Schreinerrel, a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda tulajdonosával kötött együttműködési megállapodás eredményesnek bizonyult, és áttörést jelentett a játszóhely életében. Sikerült megszólítaniuk az osztrák közönséget is. Az októberben induló kőszínházi szezonban már ifjúsági bérletben műsoron szerepel a Zenta, 1697 rockopera. Szarka Gyula és Szálinger Balázs művének magyarországi bemutatóját augusztusban tartották az esztergomi bazilika előtt. A darab felnőtt bérletben is látható lesz. Már októberben játsszák a kamaraszínházban Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című színpadi játékát Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc főszereplésével. Az évad nagy vállalása, Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeménye november 30-tól látható. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett a Stabat Mater című táncjátékkal mutatkozik be a nagyszínpadon.A produkciót már meghívták Bécsújhelyre. A felnőtt bérlet utolsó bemutatója Presser Gábor - Sztevanovity Dusán és Horváth Péter A padlás című félig mese, félig musicalje lesz.


A középiskolások a Peer Gynt, a Zenta, 1697, a Stabat Mater és A padlás című darabok mellett Dés László, Nemes István, Bőhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter Valahol Európában című musicaljét láthatják Halasi Imre rendezésében, amelyet nyáron mutattak be átütő sikerrel a fertőrákosi barlangszínházban. A következő évad újdonságaként ez a korosztály regisztráció után még szabadon választhat három, őket is érdeklő darabból (Johnny háborúja, Semmi, A magány változatai), s ezekről beszélgetnek velük az alkotók. Az ügyvezető szerint nagy kihívás és feladat megszólítani ezt a korosztályt, amiatt próbálják a fórumszínházi alkalmakat tovább növelni rendhagyó helyszíneken.


Felsős bérletben a Zenta, 1697, A padlás és a Valahol Európában című produkciókat nézhetik meg a nagyszínpadon. A Semmi című darabot a Liszt Ferenc Kulturális Központ PincePontjában játsszák, tantermi színház keretében pedig A muter és a dzsinnek című színházi nevelési előadást láthatják a diákok.


Alsós bérletben a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Forrás Színház és a Soproni Petőfi Színház közös produkcióját, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című zenés magyar népmesét, a felvidéki Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház közös darabját, Arany János Jóka ördöge című meséjét, valamint Szarka Gyulának, a Ghymes együttes alapítójának gyermekkoncertjét, a Tücsöklakodalmat tekinthetik meg a gyerekek. Utóbbi öt teátrum: a soproni, a komáromi, a Váci Dunakanyar, a kaposvári és a Pesti Magyar Színház koprodukciója.


Ovis bérletben a Tücsöklakodalmat, a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barackot és Veres András Kelekótya haramiák című bábszínházi darabját nézhetik meg a Ziránó Bábszínház előadásában.


Bérletszünetben A víg özvegy, a Valahol Európában, a Rejtő kabaré plusz és a békéscsabai színházból érkező Elnémult harangok című előadások szerepelnek műsoron.


Az évadnyitón elhangzott: megrendezik a Progress Sopron 2019. Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivált szeptember 20. és 25. között a leghűségesebb városban. A második alkalommal életre hívott találkozó versenyprogramjában hat ország (Csehország, Szlovákia, Oroszország, Románia, Horvátország és Magyarország) kilenc csoportja vesz részt. A résztvevőknek Gennagyij Bogdanov tart workshopot.


A nem hivatásos és amatőr színjátszás nemzetközi kitekintéssel bíró rangos seregszemléjét idén a páneurópai piknik és a vasfüggöny lebontásának, a magyar demokrácia ünnepe harmincadik évfordulójának jegyében rendezik meg. Ehhez a szellemiséghez kapcsolódva a kísérőrendezvényeket is úgy állították össze, hogy a színházi előadások érintsék ezeket a kérdéseket. Szakmai rangot jelentő, nézőhívó különlegességként az Újvidéki Színház Danilo Kiš művéből készült Borisz Davidovics síremléke című előadása megtekinthető Sopronban szeptember 21-én a magyar dráma napján. Ugyancsak a fenti a gondolatnak jegyében látják vendégül szeptember 25-én a Komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című, Dosztojevszkij művéből készült darabját. Mindemellett tartanak neves dzsesszzenészekkel koncertet.


Pataki András hozzátette: szeptember 28-án újra megrendezik a színészbált, ahol fellépnek a tavalyi évad Honda Kudo-díjas művészei, majd bemutatta a Sopron Balett két új orosz tagját: Alina Tarnyenkót és Vjacseszlav Jeremejevet.


A soproni önkormányzat részéről dr. Farkas Ciprián képviselő, tanácsnok köszöntötte a társulatot az új évad előtt. Ahogy fogalmazott, a soproniak mindig büszkék voltak soproniságukra, sajátos történelmükre, kultúrájukra, mert ez adja meg a város ízét, zamatát. Ebben mindig hangsúlyos szerep jutott a színháznak. Mint mondta, a városháza dísztermében a falra festett szimbólumuk közül - Sopron és a haza iránti elkötelezettség, a hagyományos polgári erények tisztelete, a bor- és bányakultúra megörökítése után a negyedik jelkép a színházi maszkok és a hárfa. Ez is mutatja, a városi polgárság elkötelezetten támogatta a színházat, a kultúrát, és ma sincs másképp. Hozzátette, ezek a szimbólumok mindig ott vannak a fejük felett a testület dísztermében. Üzenik számukra, erre mindig figyeljenek, kezeljék magas szinten, és tartsák mindig szem előtt a kultúrát, a színházat, támogassák a lehetőségekhez képest, mert ezt a soproniak és a társulat az elmúlt évadok sikereinek tükrében is megérdemlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!