Sopron és környéke

2016.11.16. 11:44

Nyugdíjasegyetem - A Dunántúl nyugati fele erősebb felmelegedést mutat, mint az Alföld

kisalfold.hu

– Mindig érdekeltek az egész emberiséget érintő kérdések. [namelink name="Mátyás Csaba"] akadémikus klímaváltozásról szóló érdekes értekezése igen érzékletesen mutatta be, hol tart ez a folyamat. Biztos vagyok benne, hogy nagy tudása és lendületes előadásmódja azok érdeklődését is felkelthette e téma iránt, akiktől  eddig esetleg távol állt.


A  Postás Természetjáró Szakosztály aktív tagjaként  elmondhatom, az előadás után más szemmel nézem majd a természetet és a táj változásait – értékelte a Soproni Nyugdíjasegyetem programját [namelink name="Beke Attila"] fertőbozi nyugdíjas villamosmérnök.    

 A klíma hosszabb időszakra jellemző időjárási viszonyok összessége - hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: M. D.

 A klíma hosszabb időszakra jellemző időjárási viszonyok összessége – hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: M. D.

– Függetlenül attól, hogy a klímaváltozás hatása  az élővilágot érinti, a változást elsősorban a geofizikusok, földrajzosok, közgazdászok és csak másodsorban a biológusok, ökológusok próbálják a társadalomnak magyarázni.

Beke Attila

Beke Attila

A klíma „szárazodása" globális jelenség,  ennek hatásait hazánkban is  tapasztalhatjuk  – részletezte Mátyás Csaba, aki az élővilág egyik klímaérzékeny csoportja, a fák példáján keresztül tényszerű információkat közölt a klimatikus változásokról. Mint az elhangzott, az 1901–2010-es időszak során mért hőmérsékletek alapján megállapítható: a Dunántúl nyugati fele erősebb felmelegedést mutat, mint az Alföld. (Az előadásról részletesebben a legközelebbi Ezüstkor rovatban olvashatnak.)

Dr. Mátyás Csaba akadémikus

Dr. Mátyás Csaba akadémikus

A programon átadták a legutóbbi előadás kvízkérdéseire helyes válaszokat beküldők között  kisorsolt Kisalföld-könyveket. A szerencse Fülöp Lászlóné és Mészáros Lászlóné soproni nyugdíjas-egyetemistáknak kedvezett.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!