Sopron és környéke

2015.03.31. 13:39

NYME - Keresik az egyetemi központok igazgatóit

Szervezeti átalakítások zajlanak a Nyugat-magyarországi Egyetemen (NYME). Egy rektorhelyettesi posztot megszüntettek, s hamarosan kiírják az egyetemi központok igazgatói tisztségeire a pályázatot.

Gosztonyi Miklós


Az utóbbi időszakban napvilágot látott a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ NYME-ről való leválási szándéka, valamint az NYME mosonmagyar-
óvári kara és a győri egyetem közeledése, integrációs törekvése. (Előzmény: „Agrárterületen is élre törne a Széchenyi", Kisalföld, 2015. március 14.) A kialakult helyzettel kapcsolatban megkerestük dr. Dinnyés Álmost, az NYME kancellárját.

A kancellár elmondta, az intézményhálózat racionalizálásának kérdéséről a döntés minden esetben a kormány és az Országgyűlés kezében van. A minisztérium fogja megvizsgálni az ügyet, s javaslatot tesz a kormányzatnak. A fő kérdés, hogy a karok a jelenlegi környezetben változtatásokkal tudnának-e jobban működni, avagy sokkal hatékonyabb lenne, ha más egyetemhez csatlakoznának. A cél, hogy a nyugati régióban minőségi felsőoktatás maradjon.

Sokszínű képzés jellemzi a Nyugat-magyarországi Egyetemet. Fotó: Ny. P.
Sokszínű képzés jellemzi a Nyugat-magyarországi Egyetemet. Fotó: Ny. P.


– Én úgy látom, jó az együttműködés a karok között, folyamatosak a közös projektek, s hamarosan újabb milliárdos kutatási pályázatokban dolgoznak közösen soproni és mosonmagyaróvári kutatók – nyilatkozta a kancellár.
Közben olyan hírek is megjelentek, hogy megszűnik a Savaria Egyetemi Központ, visszavonták az intézmény elnök-rektor helyettesének megbízását. Mindezzel kapcsolatban dr. Dinnyés Álmostól megtudtuk, nem szűnik meg a Savaria.

Az elnök-rektor helyettesi tisztség viszont megszűnt, feladatait a kancellár irányítása alá tartozó egyetemi központ igazgatója veszi át. Ezzel az NYME rektorhelyetteseinek száma háromra csökkent, ami megfelel a hasonló méretű intézmények gyakorlatának.

Prof. dr. Faragó Sándor rektor döntése értelmében megmaradt az oktatás és pedagógia területéért felelős, a stratégiai és általános, valamint a tudományos és külügyi rektorhelyettesi poszt.

A Savaria Egyetemi Központ jövőjével kapcsolatban a kancellár elmondta, annak vezetésére igazgatói pályázatot írnak ki, csakúgy, mint a soproni Scarbantia, a mosonmagyaróvári Ad Flexum és a győri Arrabona Egyetemi Központ élére. Erről a Nyugat-magyarországi Egyetem március 11-én tartott szenátusi ülésén döntöttek.

Az igazgatói posztokra még ebben a hónapban pályázatot hirdetnek. Az eredményhirdetésig két megbízott vezető látja el a feladatokat. A soproni és szombathelyi ügyeket a soproni gazdasági igazgató, a győrieket és mosonmagyaróváriakat a győri gazdasági koordinátor intézi, akik hetente akár többször is ingáznak az intézmények között.

Időközben egyetemi kutatási-fejlesztési és képzési szolgáltatásokat értékesítő Ügyfélszolgálati és Tudásmenedzsment Központ is megkezdte működését, szintén valamennyi NYME- városban. Ez országosan egyedülálló kezdeményezés, a központ feladata a kutatás-fejlesztés és az oktatási szférán túl a cégekkel, iparvállalatokkal való kapcsolat kialakítása, a valós képzési igények felmérése.
NYME
9102 hallgató -  A nagy múltú egyetem nyolc karán 9102 hallgatóval kezdődött a 2014/15-ös tanév.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!