Sopron és környéke

2019.04.09. 09:00

Nyelvtanulás ingyen - Sopronban, Fertődön és Kapuváron is jelentkezhettek

Németül és angolul tanulhat díjtalanul a 16-65 év közötti lakosság a Soproni Szakképzési Centrum soproni, fertődi és kapuvári intézményeiben. Az érdeklődők a szakiskolákban jelentkezhettek a hétfőn kezdődött tanfolyamokra. Ugyanakkor a szeptemberi kurzusokra is várják már az érdeklődőket.

Gosztonyi Miklós

 – Középiskolás koromban ugyan tanultam angolul, de ha most lennék tizenéves, biztos, hogy több energiát fordítanék rá. Külföldi utazásaink során mindig rádöbbenek, mit mulasztottam el. Ráadásul olyan soproni irodában dolgozom referensként, ahol előfordulnak külföldről érkező telefonhívások, így jó lenne, ha jobban beszélném a nyelveket. Férjem kitűnő németből, ezért választottam az angolt – szeretném felfrissíteni, s immár alkalmazni is a korábban tanultakat. Nagyon örülök a mostani lehetőségnek – osztotta meg gondolatait Mihályi Melinda. 

Mihályi Melinda örül a lehetőségnek. Munkája közben is nagy segítség lesz a biztosabb idegennyelv-tudás. Fotó: Gosztonyi

Közel százhúszmillió forint kormányzati támogatásból szervez idegen nyelvi oktatást hat intézményében a Soproni Szakképzési Centrum. Králik Tibor kancellár elöljáróban elmondta, a lakosság idegennyelv-tudását szeretnék emelni. Olyan 16–65 év közöttiek jelentkezhetnek a díjtalan képzésekre, akik legfeljebb középfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkeznek, ugyanakkor nem vagy alig beszélnek németül, angolul. Mindezzel Sopron vonzáskörzetében – egészen Kapuvárig – elsősorban a szolgáltatói szektorban vagy egyéb, idegennyelv-tudást – megszólalást, értést – igénylő munkahelyek dolgozóit kívánják segíteni. 


– A 120 órás tanfolyamok csoportjait minimum kilenc-, maximum tizennégy személlyel indítottuk el. A projekthez nyelvi laborok kialakítása és eszközfejlesztés is kapcsolódik. A 120 órán túl digitális tananyag is segíti a német vagy angol nyelv hatékony elsajátítását – részletezte Králik Tibor. – A bátortalanabbaknak sem kell félniük, ugyanis a résztvevőket nem tolmácsszintű nyelvismeretre oktatjuk, sokkal inkább a tköznapi életben való eligazodásra. Ezért a nyelvtanfolyam elvégzését követő helyi záróvizsga után nem nyelvvizsga-bizonyítványt, hanem tanúsítványt kapnak kézhez – mondta a kancellár, aki hozzátette: szeptemberben újabb tanulócsoportok indulnak, amelyekre előzetesen már lehet jelentkezni. 

Ahol jelentkezhetnek a nyelvtanulásra

Sopronban a Fáy-szakgimnáziumban (99/510-092, e-mail: [email protected]); a Handler-szakképzőben (99/506-490, e-mail: [email protected]); a vendéglátó szakképzőben (99/312-779, e-mail: [email protected]); a Vas-Villá’-ban (30/600-2726, e-mail: [email protected]); Fertődön a Porpáczy-szakképzőben (99/537-162, e-mail: [email protected]), Kapuváron a Berg-szakközépiskolában (96/241-333, e-mail: [email protected]).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!