Sopron és környéke

2019.08.14. 14:11

Nézzék meg a magyar koronázási palást másolatát Nagycenken

Augusztus 13. és 25. között a nemzeti ünnep alkalmából állítják ki a nagycenki Széchenyi-kastélyban a magyar koronázási palást másolatát.

kisalfold.hu

A Nemzeti Múzeumban őrzött miseruha nemcsak a magyar, de az európai középkor legsűrűbben hímzett, háromfajta aranyszál felhasználásával készült liturgikus ruhája. A másolat 2015-ben készült el a csehországi Ústí nad Orlicí város Velebny műhelyében.


A miseruhán 20 hónapon át két varrónő dolgozott és több mint 9.000 kilométer aranyszálat használtak fel a hímzések elkészítéséhez. A kiállított palást másolata megtekinthető az Emlékmúzeum nyitvatartási idejében kedd-vasárnap 10.00 és 18.00 óra között.

 

A miseruhán 20 hónapon át dolgozott két varrónő


A magántulajdonban lévő miseruha a magyar koronázási palást pontos másolata. A több mint 12 kilós, harang alakú miseruhát (casula) Szent István királyunk ajándékozta 1031-ben a fehérvári Mária templomnak. A Te Deum hálaadó imát és a római misekánon szentjeit megjelenítő miseruhát legkésőbb IV. Béla korában már kettéhasították, így lett belőle a királykoronázások alkalmával használt koronázási palást.


A Nemzeti Múzeumban őrzött miseruha nemcsak a magyar, de az egész európai középkor legsűrűbben hímzett, háromfajta aranyszál felhasználásával készült liturgikus ruhája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!